Diskuze především

Prezident Václav Klaus včera v Kalifornské Santa Barbaře opět vyzval k diskuzi o globálních změnách klimatu. Řekl, že by měl vzniknout alternativní diskuzní panel, který by umožnil skutečnou diskuzi. Škoda jen, že toto pravidlo Klaus uplatňuje jen tam, kde se mu to hodí.

Prezident Klaus dlouhodobě tvrdí, že globální oteplování není ovlivněno lidmi, že se o něm mluví více, než by stálo za to, a že hysterie kolem něj způsobí více škod, něž oteplování samotné. Vadí mu, že jsou zamlčovány důkazy mluvící proti vlivu chování člověka na globální klima. Také říká, že se vědci nemohou shodnout na podstatě oteplování planety a že není jasné, co bychom měli dělat.

Problém je v tom, že skuteční vědci - klimatologové, oceánologové a další - mluví o změnách klimatu. Oteplování planety je jen jedním z mnoha příznaků, které - podle odborníků - může vést až k další době ledové. Vědci se již shodli na podstatném - totiž, že člověk svým chováním ke změnám klimatu výrazně přispívá. Klaus, pokud vím, není odborníkem v žádné oblasti zabývající se životním prostředím. Je přinejlepším ekonom. 

Je od Klause pěkné, že tak bojuje za možnost "alternativních" vědců projevit své názory veřejně, jestliže má pocit, že jsou zatlačování hlavním myšlenkovým proudem. Škoda jen, že tuto svou aktivitu nezačal doma. Kdykoli se u nás mluví o ekonomické transformaci 90. let, je Klaus první, kdo odmítá veškeré kritické názory jako velké, ale opravdu velké nepochopení té doby. Vše je přece jasné - vše bylo provedeno nejlepším možným způsobem. Žádná diskuze tak není zapotřebí.


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pobucký | sobota 7.3.2009 12:10 | karma článku: 13,38 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Martin Pobucký

Platy státních úředníků

7.6.2010 v 9:34 | Karma: 19,22

Martin Pobucký

Tíha odpovědnosti

5.12.2009 v 20:05 | Karma: 8,43