Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ztratil jsem vše! Hledáme tě...

Olina automaticky nakoukla do dětského pokoje. „Stejně tam nikdo není,“ proběhla jí hlavou myšlenka. Děti jsou u táty. Zas nastal víkend a ona je čerstvě po rozvodu sama. Bez dětí je to doma nesnesitelné. Přesunula se zpět do obýváku. Otevřela počítač.

Nedávno kolegyně v práci říkala, že se seznámila s partnerem po internetu. Našla prý hodného chlapa. Sice s malým pětiletým klukem, ale to jí, třicátnici, nevadí. Má šetiletou holčičku, tak dali děti dohromady a je z nich šťastná rodinka. 

Olina vyťukala slovo SEZNAMKA. Snad i ona ve čtyřiceti letech má ještě šanci. Jak ráda by pocítila znovu tu jiskru a ten oheň, který se rozhoří mezi mužem a ženou, aníž by se o to snažili. Cítí se tak sama! Olina měla vždy ráda samotu, dokonce ji vyhledávala. "Ano, já se necítím sama, ale osamocená!To je přece rozdíl." promluvila v duchu sama k sobě.

Když se podívala na obrazovku počítače, pod slovem "seznamka" se před ní odkrylo nekonečné pole možností seznámení. Myší najela na první odkaz, který jí přišel pod ruku. Začala virtuálně listovat fotografiemi věkově blízkých mužů. Napadlo ji, že všichni tito lidé se chtějí seznámit. Taky je trápí samota?

Fotky jsou poskládané v řadě, jedna za druhou a u každé fotografie je pár vět, které se snaží přiblížit obraz člověka, často v nejlepším slova smyslu. Olina se oklepala z falešných iluzí, které z některých sdělení pod fotografiemi cítila.

Opustila komentáře a začala sledovat jen samotné fotky. Snažila se do nich pocitově ponořit a všímala si i nejhlubších detailů. Z každé fotografie na ní dýchlo kouzlo momentu příběhu člověka na věky zvěčněného jedním jediným zmáčknutím fotoaparátu.

Na této virtuální fotografii má ten muž štěstí v očích. Rukou ždímá dětskou dlaň odrostlejšího caparta. „Hrdý táta,“ napadne ji. Ostatně, má být na co hrdý. V pozadí fotky se rýsuje pohoda domova. Ano, to byla jeho pohoda domova. Už je to pryč. Škoda, že se to teplo rozplynulo jako sněhová vločka na hřející dlani.

Na další fotce vidí touhu v chlapských očích a věrnost čtyřnohému příteli, který oddaně hledí nápadně podobným pohledem. Oba říkají: „Ztratil jsem vše. Hledáme tě.“ Slova jakoby přišitá k pravému růžku zvěčněné chvíle.  Fotka napoví, jaký člověk je. Komentář pod ní je zoufalé pozlátko.

Po chvíli ji napadlo, že všichni tady jsou na tom stejně. Proč? Mrazivé proč v Olině vzbudilo znovu pocity smutku. Proč se lidem bortí láska? Co bylo dávno není, proč zůstává člověku jen sen? Fotka okamžiku, minulost, životní střih, který  už dávno nežije. Žije jenom touha po podobném okamžiku. Žije naděje na nový životní střih. 

„A tady si mám najít životního partnera? Podle fotky a komentáře v rozsahu dvou vět? O tom to není. Podle fotky si přece není možné vybrat člověka pro lásku!“ chtělo se jí vykřičet do všech stran.

Začala přemýšlet, o čem je vlastně krása člověka.. Člověk je jádro v obalu. Olinu napadla podobnost s nákupem knihy. Na pultu v obchodě je položena kniha. Obal s lákavými obrázky zaujme každé lidské oko. Pokud si zakládáme na  přitažlivosti a kouzlu  povrchností, koupíme si ji. Je krásná, má hezký obal. Když se pak podíváme dovnitř, zjistíme, že je v ní  zcela něco jiného, než jsme si představovali. Pokud jsme ochotni otevřít knihu, která není na první pohled tolik přitažlivá a  zalistovat v ní, možná zjistíme, že v sobě má jiskru. Ano, to by mohlo být zajímavé, ta kniha láká svým obsahem. Když začneme číst, po prvních stránkách pocítíme energii, která nás vtahuje. I obal nám v tu chvíli zkrásní. Krása obsahu vnitřních listů začne vyzařovat na povrch celé knihy.

Dál Olina přemýšlet nechtěla. Pozavírala otevřená okna souborů a zavřela počítač. „Takhle opravdu ne!“ozval se znovu její vnitřní hlas. Láska přece nepřijde na povel! „Mám svojí hodnotu a cenu!“ ještě si přidal.

Vrátila se do obýváku a znovu se schoulila do koutu své sedačky. Chtělo se jí plakat. V zajetí svých vlastních myšlenek sahá po dálkovém ovládání minivěže. V okamžiku proniknutí zvuku do místnosti se rozeznívají první tóny a slova: „Zas přijde den, kdy láska vrátí se k nám, nabízí náruč dokořán…“.

 „Neuvěřitelné, jako by to bylo poselství pro mě,“ napadlo ji. Naděje přišla v pravou chvíli, v pravý čas a Olina ji přijala do svého srdce. Otřela si slzy. Nepatrně se jí ulevilo.                                            

                                     

Autor: Monika Plocová | neděle 13.11.2011 18:16 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1416x
  • Další články autora

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,32 | Přečteno: 270x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 267x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2837x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 718x | Společnost

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma: 20,96 | Přečteno: 581x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 106
  • Celková karma 20,25
  • Průměrná čtenost 1510x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz