Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O jedné pavlači, předpisech a záchraně člověka

"Ježiši Kriste ona nedejchá!" křičela nějaká paní. Byl to takový ten pavlačový typ. Vybavil se mi živý obraz, jak je opřená o zábradlí s cigárkem a vděčně sleduje každý pohyb ulice. "Je mrtvá! Podívejte! Lidi dělejte něco!" Lidé spěchají. Výkřiky je nechávají v klidu. Je pracovní den. Obcházejí místo obloukem. "Paní, co s ní mám dělat?" obrací se na mě. Taky jdu okolo.

Teď zastavil důchodce, venčící svého psa. Naklonil se k tělu mladé bezvládné ženy.

"Táhne z ní chlast..," říká a odchází na druhou stranu.

Přiznávám se, že taky nemám tyto situace ráda. Kdo by taky měl? Vlastní morálka, etika či cosi takového ve mě zapracovala. Znám ty chvíle. Nedokážu si nevšimnout, i když vím, že nevšímavost je v dnešní době nejbezpečnější prostředek, jak se nedostat do problémů.

Sklonila jsem se nad mladou ženu. Cesty života jsou nevyzpytatelné. "Kde já jsem ji už viděla? napadlo mě. Dál nebyl čas přemýšlet. Jemně jsem jí poklepala po tváři. Měla jsem štěstí. Začala se probírat.

"Co je vám?" Na jinou otázku jsem se nezmohla. Cítila jsem, jak se mi klepe hlas. Jednoduše jsem měla strach, co bude dál. Přece jenom je to zvláštní setkání. Dívka se probírá z tuhého spánku na chodníku pod lavičkou a nad ní stojím já, cizí ženská. 

Mlčky se snažila posadit. Uklidnila jsem se. I když těžce, ale zvedala se. Rozhlédla se okolo sebe.

"Co je vám?" ptám se znovu. "Nic..", zašeptala. Závan alkoholu z dechu se tak stal silnějším.

"Nechci tu bejt. Chci umřít. Chci jít za tátou! Je to furt to samý. Dyť to vidíte!". Podívala jsem se jí do očí. Došlo mi to. Znám ji. Je to Ilona. Přijmení už jsem zapomněla. Zemřel jí tatínek. Uvědomila jsem si, že jí znám z dob, kdy jsem dělala na závislostech v Bohnicích. Je to neuvěřitelné, jak alkohol člověka mění. Nepoznala jsem ji. Byla to oteklá troska. 

Všechno se odehrálo během dvou minut. Pavlačová paní nahlížela. Teď už se okolo nás začal tvořit hlouček zvědavců. Ilona seděla nehnutě a oči měla zabodnuté do země před sebou. Najednou se sesunula. "Bože ona má epilepťák!" došlo mi. Okolní hlouček zašuměl údivem. Naštěstí se sesunula do bezpečné polohy, dýchací cesty měla průchodné.

Otočila jsem se na spolek za mnou. "Zavolejte záchranku!" téměř jsem zařvala. Úkolu se obratně chopila paní pavlačová. Z dáli se ozvalo: "Tak na tohle teda nemám kredit!" Nedalo mi to. Otočila jsem se za hlasem. Byl to muž středního věku. Právě dálkovým ovládámím odemykal novou oktávii. Jak ubohý, běželo mi hlavou.

Po chvíli se Ilona probrala. Zůstala v ležící poloze. Epileptické záchvaty v důsledku abstinenčních příznaků ve mě vždycky vzbuzovaly hrůzu. Ucítila jsem krátké uspokojení, že je Ilona znovu při smyslech.

Záchranka byla na místě do deseti minut. A nastala nová scéna dnešní doby. Žádala jsem o převoz do odborné péče.

"No jo...ale paní má v sobě alkohol, to jí nemůžu do sanitky vzít. To máme zakázané..", řekl mi s ledovým klidem záchranář.

"Paní jsem našla v bezvědomí, měla epilepťák a nechce žít. To je přece dostatečný důvod pro odvoz do odborné lékařské péče", bránila jsem se.

"Ríkám vám, že to nejde! Máme předpisy."

"Můžete se na ní alespoň podívat?", napadlo mě ještě.  Neochotně se k Iloně sehnul a cosi s ní dělal. Otočila jsem se na pavlačovou paní s dotazem, zda mi půjčí telefon. Ochotně mi ho podala. Z posledních sil jsem vymačkala na dispeji číslo do Bohnic na vedoucího lékaře oddělení závislostí. Povedlo se. Mají místo. Přijmou ji na detox. Jen ji tam teď dostat. Představa, že mi záchranka nechá Ilonu bezvládnou na ulici, mě děsila. Copak jim nedochází, že jí jde o život? To jí mám nechat umřít tady na ulici jenom pro to, že z ní táhne alkohol?

"Všechny funkce jsou ok!" prohlásil záchranář. 

"Prosím, odvezte ji do bezpečí..Domluvila jsem jí to v Bohnicích," žadonila jsem zoufale. Nevím, kde se tam vzal, ale najednou tam stál druhý záchranář. Podíval se na mě. Do očí jsem mu však neviděla. Měl sluneční brýle.

"Zavolejte ještě jednou do těch Bohnic a dejte mi toho lékaře..," řekl tiše. Udělala jsem jak pravil. Dovolala jsem se a lékaře mu předala.

"Vem ji a jedem..,"zavelel po chvíli. Druhý záchranář v sobě dusil vztek. Neodporoval už a Ilonu naložili.

Po chvíli byla v bezpečí pod lélkařským dohledem Jednalo se o cestu pěti kilometrů.

Co na to říct?? Z pavlačové paní se vyklubal anděl..Ještě, že je na té své pavlači všímavá. A záchranář ve slunečních brýlích? Zázrak v pravou chvíli? Náhoda? Náhody nejsou. Oběma patří velký dík.

PS: Je to půl roku, co se to stalo. Ilona je v pořádku. Měla ten den velké štěstí. Andělé při ní stáli. To jen pro případ, že by si náhodou (?) někdo z nich četl tento blog. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Monika Plocová | úterý 15.11.2011 11:04 | karma článku: 19,42 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Monika Plocová

Vždy to má smysl

Poznala jsem ji , když jsem ještě pracovala ve státní léčbě závislostí. Byla moc milá. Bylo jí okolo šedesáti let. Měla krátké šedivé kudrnaté vlasy a brýle. Nevím proč zrovna teď, ale vzpomněla jsem si n ni.

2.5.2024 v 14:59 | Karma: 15,32 | Přečteno: 270x | Společnost

Monika Plocová

Květinový sen

Adéla sedí v kuchyni na svém místě. V ruce má malý kapesní nožík, její nožík. Ano, tomu koutku říká „mé místo“. Je to kousek prostoru kuchyně, kde se cítí v bezpečí.

22.3.2024 v 15:27 | Karma: 12,26 | Přečteno: 267x | Společnost

Monika Plocová

Rozhodnutí

Stojím před tou budovou. Otvírají se bílé dveře. “No tak pojďte”, říká mi silnější paní. Chce se mi strašně brečet. Je to jen moment, kdy se za mnou ty bílé dveře zaklapnou zevnitř. Uvědomuji si, že teď už není jiné cesty.

3.3.2024 v 16:50 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2837x | Společnost

Monika Plocová

Kdo za to může?

Řekl jsem jasně: „Pavla se půjde učit na kadeřnici! Jsi snad hluchá?“ „Pavla chce jít studovat gymnázium“, řikala mi to. „Prosím tě, ty tvoje názory! Na co studovat.. Prachy potřebuje vydělávat! O tom je život!“

8.2.2024 v 13:48 | Karma: 20,53 | Přečteno: 718x | Společnost

Monika Plocová

Klobouk dolů

„Potřebuju pomoct.. Pomůžete mi?“ Ten hlas v telefonu mi byl povědomý. „Tady Věra...Pamatujete si na mě?“. Ano, jasně Věra, došlo mi. Mám ji na Facebooku a občas zahlédnu, jak se jí daří.

9.12.2023 v 15:41 | Karma: 20,96 | Přečteno: 581x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Dvacetiletý řidič usnul a vyjel ze silnice na chodník, srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:41

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 20,25
  • Průměrná čtenost 1510x
"Pomáhám lidem překonat problémy, životní krize a závislosti. Otvírám v nich cestu do vlastního nitra, cestu k sobě.  Navádím je na nový způsob života bez úniků od sebe sama. Probouzím v nich smysl, stejně jako jsem ho kdysi probudila v sobě“.

Jsem žena, terapeutka, adiktoložka, jsem člověk. V životě jsem zažila spoustu příběhů lidí, kteří se dostali do závislosti na alkoholu či jiných návykových látkách. Před mnoha lety jsem závislost prožila. Díky svému poslání mohu zažívat příběhy těchto lidí, kteří si vybojovali zpět zdraví a kvalitní život, stejně jako kdysi já. Jsem autorkou léčebného pobytového systému v délce 33 dní. Jsem zakladatelkou prvního soukromého anonymního zařízení pro překonání závislosti -  Branického sanatoria Moniky Plocové. Pomáháme formou pobytového programu i formou ambulantních individuálních programů pro překonání závislosti.

Monika Brenner (Plocová) 

www.monikaplocova.cz

www.facebook.com/mgrmonikaplocova

plocova@monikaplocova.cz