Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopis zaměstnavateli aneb "Základní lidské právo na hospodu"

Vážený zaměstnavateli, tímto bych se chtěl omluvit za neohlášenou dovolenou a zároveń podat vysvětlení nastalé situace. Jak možná víte, vlastním chatu na Šumavě, kam již léta jezdíme na víkendy, a nejinak tomu bylo i začátkem května tohoto roku, kdy jsem v pátek s celou svojí rodinou vyrazil směr Šumava.

Chata se nachází v odlehlé vsi, kde žije  zhruba sto obyvatel, a několik chatařů, není zde škola, obchod, a donedávna ani hospoda. Místní lidé chodí do hospody přes kopec do vedlejší vesnice, chataři se občas domluví, koupí sud a prase, a někdy se zastaví i starousedlíci, které nikterak nevyháníme. Tak tomu bylo až do naší poslední návštěvy, kdy došlo k několika politováníhodným událostem, které zapříčinily moji nepřítomnost při plnění pracovních povinností.

Hned po příjezdu do obce, kde se naše chata nachází, byl můj automobil obklopen skupinkou místních, které vedl jistý Humpl. Na jejich žádost jsem vystoupil z vozu, a ve vší slušnosti jsem se optal, z jakého důvodu došlo k zastavení našeho vozu. Odpovědí mě byla otázka výše uvedeného Humpla, zda jsem si vědom toho, že obyvatelé této obce mají základní lidské právo na hospodu. Odvětil jsem, že hospoda ve vesnici je pokud vím zavřená od osmadevadesátého roku, kdy umřel starý Vovsík, vybavení hospody bylo rozkradeno do dvou dnů poté, co na futra hospody někdo pověsil parte, a že z bývalé hospody před třemi roky spadla střecha, tedy že znovuotevření hospody je poněkud nereálné. Na to pravil Humpl, že to sice ví, ale že oni mají právo na hospodu, a tak si demokraticky odhlasovali, že jim tu hospodu má někdo otevřít a provozovat, a že jestli se mě na tom něco nelíbí, tak můžu hlasovat proti. Snažil jsem se sice oponovat, že s podnikáním v pohostinství nemám žádné zkušenosti, že se celý život živím projektováním elektroniky, a že jsem řádně zaměstnán, tedy že nemám čas jakkoliv řešit jejich hospodu, nicméně v rukou Humpla se objevily vidle a bylo mě odpovězeno, že to je nezajímá, oni mají právo na hospodu, a já jim tu hospodu prostě zařídim ... A dokud ne, že nepustí zpět do civilizace ani mě, ani moji rodinu.

Z obav o rodinu jsem se tedy rozhodl zrekonstruovat budovu bývalé hospody, a jak jistě uznáte, nemohl jsem tedy v pondělí řádně nastoupit do pracovního procesu. Místo dokončení dlouhodobého projektu, na který čeká klíčový zákazník, jsem sháněl pokrývače, pípu, sklenice, sanitární zařízení, povolení od hygieny, živnosťáku, stavebního odboru a další záležitosti potřebné k provozování hospody. Musím se pochválit, díky mým organizačním schopnostem bylo vše zařízené během necelých čtyř týdnů, a minulou neděli jsem mohl hospodu poprvé otevřít a očekávat příchod hostů, a následně i brzký návrat k pracovním povinnostem. Hosté opravdu přišli, v počtu čtyř kusů a v čele se samotným Humplem, nicméně brzký návrat k pracovním povinnostem se vzhledem k objektivním důvodům nekonal. Hosté chvilku seděli a obhlíželi hospodu, chvilku si mezi sebou něco šeptali a posléze přišli ústy Humpla s následujícím prohlášením: "Hmmm. Jak to, že máš jenom jeden druh piva, a to ještě takový patoky, který pije jenom támhle Lojza ? Já jsem zvyklej na Svijany, a mam právo na hospodu podle svých představ, takže koukej dovalit Svijany. Támhle Franta ale radši Platana, Libuna je spíš na víno, a Lojzovi je to jedno, ten se stejně po pěti kouscích zeblije jak Alík. Dál: co kuchyně ? Já bych si dal třeba gulášek ... Jak že nevaříš ? Už sem říkal, že mam právo na hospodu s takovejma službama, jaký já uznam za vhodný ? A nějakej majitel mě do toho nemá co kecat. Jo, Libuna je vegan, takže místo gulášku něco zelenýho, no a Franta rád středomořskou kuchyni, nebo co ... Takže koukej sehnat nějaký ty mořský potvory, jasný ? Jooo, a dětskej koutek bys taky moh přidělat, Libuna sem občas vezme haranty, tak ať je má kam uklidit. No nic, my dopijem a pudem ... A ty koukej makat, my se svýho základního lidskýho práva na hospodu jenom tak nevzdáme".

Takže teď sháním hračky do dětského koutku, učím se vařit chobotničky, studuji jídelníček veganů, a přitom se modlim, aby do hospody nepřišel ještě Dežo ze statku ... Jeho stravovaci návyky bych totiž u hygieny  obhájil zřejmě dosti obtížně. Tímto žádám o neplacené volno na dobu neurčitou, a pokud by zákazníci nechtěli pochopit výše uvedené objektivní důvody, které vedly k nedokončení zakázky v řádném termínu, zkuste je pozvat ke mě do hospody, Humpl jim to už nějak vysvětlí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: jiri plavsky | neděle 2.6.2013 16:30 | karma článku: 22,21 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

jiri plavsky

Hlad a zájmy společnosti

Dostal jsem se nedávno při posezení u vína do, alespoň z mého pohledu, zajímavého sporu: zájmy jednotlivce x zájmy společnosti ... A protože počet debatujících byl v tomto případě početně silně omezen, rozhodl jsem se tento, do značné míry teoretický problém, nadhodit i zde.

13.11.2013 v 11:00 | Karma: 11,08 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

Člověk je tvor sociální ...

Člověk je tvor sociální ... Těmito slovy obhajují (nebo se alespoň pokoušejí obhajovat) zastánci zvýšeného přerozdělování svoji tezi, že o vytvořené hodnoty a o zisk by se měl „ten bohatý“ podělit s těmi „méně šťastnými“, a to pokud možno „sociálně spravedlivě“.

11.11.2013 v 13:00 | Karma: 16,73 | Přečteno: 707x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

„ … a bezohledně zničil rodiny zaměstnanců, a desítky let práce"

„Přístup hostujícího družstva je naprosto nelidský, a v rozporu s korektivem dobrých mravů. Místo aby projevili trochu obyčejného pochopení pro problémy ostatních a dali nám šanci, bezohledně zničili rodiny hráčů i zaměstnanců klubu, kteří přišli o obživu, a desítky let usilovné práce, kterou jsme my všichni do klubu investovali. Opravdu není jednoduché starat se o tlupu nagelovaných frajírků, dělat pro ně první poslední, a pak přijde nějaký dorostenec, který nás všechny bez špetky soucitu pošle na pracák a klub do insolvence ..."

30.8.2012 v 10:59 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

Diskiminace a kolektivní vina

Tak prý je u pracovního pohovoru odmítnutí člena skupiny x, z důvodu špatných zkušeností s dalšími členy skupiny x, diskriminací a „uplatňováním kolektivní viny“ ...

9.11.2011 v 15:15 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

Dáte si ?

Poslední dobou se mě zdá, že někteří lidé vlastně ani neví, co chtějí ... Takže co takhle dát si jeden malý diskriminační kvíz:

9.11.2011 v 10:32 | Karma: 13,11 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku, kde zemřelo pětileté děvče při...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

6. května 2024  16:55

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí nechal předvolat do Černínského paláce ruského...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Analytik, spekulant, spolumajitel činžovního domu, plátce nechutných daní ... Egoistický, svobodný, bezdětný, zadaný, na čemž nehodlám měnit nic z uvedeného, tedy kromě těch daní.