Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Člověk je tvor sociální ...

Člověk je tvor sociální … Těmito slovy obhajují (nebo se alespoň pokoušejí obhajovat) zastánci zvýšeného přerozdělování svoji tezi, že o vytvořené hodnoty a o zisk by se měl „ten bohatý“ podělit s těmi „méně šťastnými“, a to pokud možno „sociálně spravedlivě“.

Svůj úchylný myšlenkový konstrukt pak obvykle dále rozvádějí v tom smyslu, že bez ostatních by jednotlivec nic neznamenal, a že jestli se zvýšené přerozdělování někomu nelíbí, tak se má odstěhovat někam na pustý ostrov a tam žít bez henté oné společnosti. Což o to, takhle pojato to skoro i vypadá, jako že by daný přístup mohl mít i nějaký ten racionální základ, ovšem, jak již to v podobných případech obvykle bývá, je zde jedno velké ALE.

V tomto konkrétním případě ono zmiňované „ALE“ spočívá v tom, že výše uvedený přístup bere celou společnost jako nějaký jednolitý homogenní celek, který buď je, nebo není … Což není zas tak úplně pravda. Společnost se skládá z celé řady skupin, nebo chcete li sociálních vrstev, a tyto skupiny jsou dále utvářeny dalšími podmnožinami, až k jednotlivým individualitám. Já nemám nejmenší problém přiznat, že k rozumnému životu potřebuji spolupráci celé řady dalších jednotlivců – chleba si raději koupím, než abych jej sám pekl, protože to je jednak levnější, rychlejší, a klidně přiznám, že v mém případě i podstatně chutnější. Střechu na baráku si nechám položit od šikovného pokrývače, protože je to levnější, rychlejší a bezpečnější, než abych po střeše běhal s kladívkem osobně. K soudu si vezmu osvědčeného právníka, který bude hájit moje zájmy lépe, než bych kdy svedl sám, a se zlomenou rukou navštívím chirurga, než abych se patlal se sádrou doma v kyblíku. Tohle všechno, a celou řadu dalších věcí, je pro mě výhodnější řešit spoluprácí s ostatními účastníky trhu … Nebo chcete li členy společnosti, protože celá slavná společnost není ničím jiným, než právě souhrnem jednotlivců s jejich vlastními zájmy a cíli.

Mimo výše uvedených jsou ale součástí společnosti i lidé, o jejichž služby ani výrobky prostě nemám zájem, nehodlám s nimi nikterak spolupracovat, a bez jejichž přítomnosti by se moje životní úroveň nikterak nesnížila. Tito lidé obvykle velmi dobře ví, že jejich cena na trhu je limitně blízká nule, přesto jim však vlastní stud nebrání v tom, aby požadovali od ostatních „svůj spravedlivý podíl na zisku“ – přestože jejich vlastní přičinění k tomuto zisku nebylo buď žádné, nebo v lepším případě minimální. Tito lidé se domáhají svého „práva mít se dobře za peníze těch ostatních“ pouze z toho totulu, že jsou (nebo se za ně alespoň z nějakého důvodu považují) členy téže „společnosti“, jako jsem já … A samotný tento fakt má být dostatečným argumentem k nějaké té „sounáležitosti“, k tomu, aby se ti úspěšní rozdělili s těmi méně úspěšnými, kteří „neměli to stěstí“, a k tomu, aby se na „společnou hromádku“ dostával od jednotlivců ještě větší podíl vytvořených hodnot, než je tomu dosud.

Nemám problém se o své zdroje rozdělit s těmi členy společnosti, kteří mají co nabídnout – viz výše uvedený pekař, pokrývač, právník nebo chirurg. S těmito členy společnosti klidně budu spolupracovat, a klidně budu za jejich služby platit – je to pro mě výhodnější, než si to zboží a služby zajišťovat svépomocí. S nejrůznějšími lidovými filosofy, pouličními umělci, zaměstnanci neziskových organizací, vzývači esoterických sil, absolventy pohlavních studií a celou řadou dalších členů společnosti se ale v žádném případě dělit nikterak nehodlám, a pokud by čirou náhodou zmizeli na pustý ostrov tito lidé, brečet pro ně rozhodně nebudu.

Tož asi tolik k té potřebě společnosti …

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: jiri plavsky | pondělí 11.11.2013 13:00 | karma článku: 16,73 | přečteno: 707x
  • Další články autora

jiri plavsky

Hlad a zájmy společnosti

Dostal jsem se nedávno při posezení u vína do, alespoň z mého pohledu, zajímavého sporu: zájmy jednotlivce x zájmy společnosti ... A protože počet debatujících byl v tomto případě početně silně omezen, rozhodl jsem se tento, do značné míry teoretický problém, nadhodit i zde.

13.11.2013 v 11:00 | Karma: 11,08 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

Dopis zaměstnavateli aneb "Základní lidské právo na hospodu"

Vážený zaměstnavateli, tímto bych se chtěl omluvit za neohlášenou dovolenou a zároveń podat vysvětlení nastalé situace. Jak možná víte, vlastním chatu na Šumavě, kam již léta jezdíme na víkendy, a nejinak tomu bylo i začátkem května tohoto roku, kdy jsem v pátek s celou svojí rodinou vyrazil směr Šumava.

2.6.2013 v 16:30 | Karma: 22,21 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

„ … a bezohledně zničil rodiny zaměstnanců, a desítky let práce"

„Přístup hostujícího družstva je naprosto nelidský, a v rozporu s korektivem dobrých mravů. Místo aby projevili trochu obyčejného pochopení pro problémy ostatních a dali nám šanci, bezohledně zničili rodiny hráčů i zaměstnanců klubu, kteří přišli o obživu, a desítky let usilovné práce, kterou jsme my všichni do klubu investovali. Opravdu není jednoduché starat se o tlupu nagelovaných frajírků, dělat pro ně první poslední, a pak přijde nějaký dorostenec, který nás všechny bez špetky soucitu pošle na pracák a klub do insolvence ..."

30.8.2012 v 10:59 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

Diskiminace a kolektivní vina

Tak prý je u pracovního pohovoru odmítnutí člena skupiny x, z důvodu špatných zkušeností s dalšími členy skupiny x, diskriminací a „uplatňováním kolektivní viny“ ...

9.11.2011 v 15:15 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Ostatní

jiri plavsky

Dáte si ?

Poslední dobou se mě zdá, že někteří lidé vlastně ani neví, co chtějí ... Takže co takhle dát si jeden malý diskriminační kvíz:

9.11.2011 v 10:32 | Karma: 13,11 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:59

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

6. května 2024  16:55

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí nechal předvolat do Černínského paláce ruského...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  16:29

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1280x
Analytik, spekulant, spolumajitel činžovního domu, plátce nechutných daní ... Egoistický, svobodný, bezdětný, zadaný, na čemž nehodlám měnit nic z uvedeného, tedy kromě těch daní.