Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakovina společnosti

Dnes už zní jako nemístný vtip programové prohlášení vlády, že jedním z jejích hlavních cílů je boj proti korupci. Poté, co prokazatelně jsou špičkoví představitelé politických stran namočení ve špinavém pletichaření, v němž zneužívají svých mandátů či pozic k uchopení ještě větší moci ve státě, aby mohli snáze přerozdělovat "penězovody" potřebným směrem, lze těžko očekávat od tohoto „materiálu“ nějakou změnu k lepšímu. Co je ale daleko horší, to je zřejmá skutečnost, že činy našich „vedoucích představitelů“ jsou opravdu jen pomyslnou špičkou ledovce – že jen ukazují, jak je rakovinou korupce prorostlá celá naše společnost.

Interiér nové FA ČVUT (A. Šrámková), místo konání XVIII. valné hromady ČKA

Dokladem této skutečnosti je mimo jiné katastrofální stav zadávání veřejných zakázek v naší zemi. Hlavně toto téma bylo debatováno na dnešní XVIII. valné komoře ČKA. Protože tento problém pokládám za nesmírně závažný a cítím potřebu jeho diskuzi co nejvíce rozšířit mezi veřejnost (v dnešních médiích o něm není žádná zmínka) – cituji zde z oficiálního dokumentu ČKA s názvem Vzpamatujme se!:

„Situace je taková, že buď je o vítězi dopředu rozhodnuto a vybírá se z úzkého okruhu několika „soutěžitelů“ a soutěž se všemi jejími výhodami je tak de facto zadušena, nebo jsou zakázky zadávány na základě nejnižší nabídkové ceny v domnění ekonomické výhodnosti takového jednání. Důsledkem nejsou úspory, ale zoufale nízká kvalita realizovaných staveb, které se kvůli špatným projektům prodražují daleko více, než se ušetří na projektu. Naprosto kritický stav je v oblasti územního plánování. Budoucnost našich měst a obcí je na příští desetiletí založená na špatných územních plánech, protože veřejná správa téměř zcela rezignovala na jejich kvalitu a smysl. Vlivem tohoto chování dochází k postupné devastaci prostředí, v němž žijeme. Tento stav má přímou souvislost s korupčním prostředím u nás.“

A dále: „Je prokázáno, že zadávání veřejných zakázek podle nejnižší ceny je u architektonických služeb ve většině případů nevhodné. Úspora peněz je jen zdánlivá. S klesající cenou obvykle klesá kvalita, přičemž existuje určitá hranice, pod kterou již není možné zakázku provést ani podle minimálních standardů profese. Je naprosto alarmující, že u nás stále častěji výběrová řízení o nejnižší cenu vyhrávají nabídky ve výši pětiny tohoto minima. Podle takových projektů se pak staví hloupé a nedomyšlené stavby a vzniká stále více špatných územních plánů.“

„Politici a úředníci by tedy měli vyžadovat příslušnou kvalitu projekčních služeb - místo toho však drtivá většina z nich krátkozrace nakupuje nejlevnější projekty, zdůvodňuje to „ekonomickou výhodností“ a v důsledku tak mrhá veřejnými prostředky. Skutečně ekonomické chování je něco jiného. Jde o celkovou hospodárnost jednání vedoucí k realizaci nějakého díla. A to nejen ve vztahu k nákladům počátečním, nýbrž i k investicím následným, které jsou deseti nebo dvacetinásobně vyšší, přičemž hodnota jejich realizace je na kvalitě přípravy zcela závislá.

(Výběrová řízení, ve kterých je nabídka nejnižší ceny relevantním kritériem hodnocení, jsou vhodná např. při nákupu zboží nebo stavebních prací, kdy lze předepsat podmínky kvality dodávky. Kvalitu architektonických služeb však předem stanovit nelze a podmínky jako např. reference nebo výše obratu uchazeče jsou diskriminační, omezují soutěžní pole a jsou tedy nevhodné.)“

„ČKA v posledních dvou letech výrazně zesílila svou iniciativu o prosazení těchto soutěží. Drtivá většina veřejných zadavatelů se jim však pod různými záminkami vyhýbá. Musíme konstatovat, že politiky deklarovaný boj proti korupci a klientelismu téměř žádný pokrok směrem k čistému soutěžení a uvážlivému hospodaření s veřejnými prostředky zatím nepřinesl a plánované změny zákona o veřejných zakázkách ani nepřinesou. Soutěž o návrh nebyla žádným ze zodpovědných činitelů dosud ani zmíněna, natož aby bylo přistoupeno k jejímu užívání všude, kde to je vhodné. Situaci by mohlo vyřešit zákonné zakotvení povinnosti soutěže o návrh u vybraných veřejných zakázek na projekčních služby. Tomu se však politický establishment brání.

Česká komora architektů, ač je současným stavem znechucena, nehodlá se s ním smířit. Má důkladné zkušenosti, znalosti a rozvahu, aby pokračovala v úsilí o prosazení soutěže o návrh jako standardního postupu, stejně jako o celkové pročištění prostředí v investiční výstavbě. Nabízí je společnosti ku pomoci. Pokud chceme dobře plánovat rozvoj našich sídel a krajiny, pokud chceme, aby vznikaly chytré, hospodárné a krásné stavby, a pokud máme zájem na pročištění korupčního prostředí veřejných zakázek, tak se bez soutěží o návrh neobejdeme.“

Česká komora architektů apeluje na všechny, koho se to týká:

VYZÝVÁME TEDY POLITIKY A ÚŘEDNÍKY ČINNÉ V OBLASTI INVESTOVÁNÍ VEŘEJNÝCH PENĚZ: VZPAMATUJTE SE!

SOUČASNĚ VYZÝVÁME VEŘEJNOST: VYŽADUJTE OD SVÝCH POLITIKŮ ODPOVĚDNÉ ZACHÁZENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY!

Autor: Martin Pinc | sobota 16.4.2011 22:40 | karma článku: 14,83 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Martin Pinc

Tajný prostor Jáchymov

Tak se jmenuje kniha historiků Karla Kaplana a Vladimíra Pacla z roku 1993. Protože je dávno rozebraná, je dosti obtížně k sehnání v tištěné podobě, na internetu ji ale lze najít. Zdroje, ve kterých lze prostudovat její obsah, referující o brutalitě komunistické moci, jež se projevila m.j. posíláním politických vězňů do koncentračních táborů na nucené práce v uranovém průmyslu, jsou pro zvídaného čtenáře snadno přístupné. Přestože byla tato kniha zpracována seriozními vědci a existuje množství dalších pramenů, například vzpomínek bývalých vězňů, přetrvává i u nás mezi určitou skupinou lidí názor, že si tyto stovky, ba tisíce svědků vymýšlí a že realita byla jiná. Člověk až má z jejich příspěvků na internetu dojem, že tito muklové snad jezdili do lágrů za odměnu jako do nějakého rekreačního zařízení.

27.5.2012 v 18:30 | Karma: 15,34 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Myšlenkový svět stavitelů mariánského sloupu

Podle prohlášení pražského primátora B. Svobody (deník Metro 7.5.2012) má být obnoven historický vzhled Staroměstského náměstí. Deník Metro: „Prvním krokem k návratu historické podoby náměstí je obnova barokního mariánského sloupu, stavby, která v historii vyvolávala ještě větší kontroverze než samotná dostavba radnice.“ Jeho obnova je předmětem vzniku a činnosti Společnosti pro obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Tato společnost se na svých webových stránkách snaží převědčit čtenáře, že své úsilí o „znovupostavení sloupu chápe také jako duchovní symbol obnovy národa v situaci znovunabyté svobody. Obnova sloupu má být dle našeho prvního čestného předsedy kardinála Františka Tomáška činem smíru a vzájemné tolerance.“ Skutečné cíle a záměry, spojené s opětovným vztyčením sloupu ovšem skrývá. Přesto není vůbec těžké jim porozumět jako „zbožné lži“, jejich záměry jsou totiž zřetelně čitelné z webových stránek Měsíčníku České misie v Chicagu „Hlasy národa“, na něž Společnost pro obnovu sloupu odkazuje.

14.5.2012 v 9:30 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1795x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

O romské identitě (existuje vůbec?)

Několik posledních článků redaktora MF Dnes Patrika Bangy vyvolalo velký rozruch nejen mezi čtenáři blogů na Idnes. Pan Banga v podstatě obvinil český stát z toho, že způsobil současnou vysokou kriminalitu romského etnika u nás tím, že neřešil jeho zaměstnanost. Z jeho článků rovněž vyplynulo, že by zřejmě přivítal státní paternalismus, tj. aby stát vzal do vlastních rukou nejen péči o vzdělání, ale rovnou výchovu svých občanů jako takovou. Pravděpodobně mu ale vůbec nedochází, že taková forma státního paternalismu je obvyklá jen v totalitních společnostech – a je lhostejné, jsou-li založené na bázi komunismu, fašismu, nebo národního socialismu (případně na nějaké náboženské doktríně, jako státy, v nichž je povinné jediné státní náboženství, jako tomu bylo v katolických zemích pod nadvládou Habsburků v 17. a 18. století či dodnes v islamistických státech afrického Sahelu či Blízkého Východu). Je tedy na místě otázka – chtěl by pan Banga, aby se u nás obnovila totalitní společnost?

8.5.2012 v 13:30 | Karma: 18,53 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

1 máj 1890 a 1980

Mladší generace si dnes už ani neumějí představit, jaký byl život v naší zemi v éře „reálného socializmu“. Že mohla být doba, kdy se nemohlo ani otevřeně mluvit o problémech ve společnosti, natož kritizovat svou vládu. Pokud si totiž někdo dovolil říci něco jen trochu mimo „oficiální linii strany“, ztratil přinejmenším jakoukoli šanci se profesionálně uplatnit. Nebylo tedy možné, že by tehdy mohla oficiálně vyjít kniha „Do posledního dechu!“, kterou proto jen jako samizdat vydal můj tchán, profesor českého jazyka a literát Miloš Hoznauer v roce 1983. Rozhodl jsem se s jeho svolením publikovat na svém blogu následující text z tohoto výboru krátkých próz - "1. máj 1890 a 1980". Text fiktivně uvádí kovaný komunistický „editor“ (lze si maně vzpomenout např. J. Kojzara z Rudého Práva):

1.5.2012 v 9:00 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Škaredý Škárka, prolhaná Kočí, naivní Bárta a trapný Kmenta

Jsem docela perplex ze způsobu, jak „investigativní novinář“ Mladé fronty Dnes Jaroslav Kmenta dokáže zcela přeznaménkovat a zrelativizovat průběh a výsledky soudního přelíčení v kauze Bárta – Škárka. Znovu a znovu (s vpravdě goebbel-sovskou vytrvalostí) je schopen ukazovat na Jana Bártu jako na hlavního ničemu na naší politické scéně. Naposledy ve včerejším komentáři „Sonda do hlubin Bártovy duše. Proč se nevzdá svého vlivu?“ uveřejněném na iDnes.

17.4.2012 v 16:00 | Karma: 24,57 | Přečteno: 1624x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."