Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiné evangelium

V Novém zákoně je někdy obtížné porozumět významu některých pojmů. Zvláště pro mnohé z nás, kteří již nejsme „zabydleni“ v myšlenkovém světě Bible, jako byli Ježíšovi současníci a třeba i „Písmáci“ minulých staletí. Jedním z pojmů, s nimiž si nemusíme úplně vědět rady, je v titulku uvedený výraz: „Jiné evangelium“. V Bibli jsou kazatelé „jiného evangelia“ zmíněni např. v listu apoštola Pavla 2. Korintským 11,4.13–15: “Když někdo přijde a zvěstuje jiného Ježíše, než jsme my zvěstovali, nebo vám nabízí jiného ducha, než jste dostali, nebo jiné evangelium, než jste přijali, klidně to snášíte!… Jsou to falešní apoštolové, nepoctiví dělníci, přestrojení za apoštoly Kristovy. A není divu, vždyť sám satan se převléká za anděla světla; není tedy nic překvapujícího na tom, že se jeho služebníci převlékají za služebníky spravedlnosti. Nakonec ale dopadnou, jak si zaslouží.”

David Wilkerson (pastor a zakladatel „Teen Challenge“) nazval ve svém proroctví „Ohnivá zeď“ toto jiné evangelium „zlým větrem od severu“. Tím zlým větrem podle něj není komunismus ani sekulární humanismus. Tímto největším zlem je „humanocentrické“ evangelium, které je v posledních letech propagováno pastory a evangelisty, kteří jím klamou křesťany: „Je to Biblí ovinutý ekonomický růst v knize Napoleona Hilla „Think and Grow Rich“ („Myšlením k bohatství“). Toto překroucené evangelium se snaží vytvořit z lidí bohy. Říká nám: „Tvůj osud spočívá v síle tvé mysli. Cokoliv si dokážeš vymyslet, to je tvoje. Vyslov to, aby se to stalo skutečností. Stvoř to pozitivním myšlením. Úspěch, štěstí, perfektní zdraví, to všechno je tvoje – stačí jen používat tvořivě svou mysl. Změň své sny ve skutečnost použitím síly své mysli.“ David Wilkerson píše:

Ať je jednou provždy známo, že Bůh nebude abdikovat, nevzdá se své nadvlády ve prospěch síly našich myslí, ať už negativní nebo pozitivní. Máme usilovat pouze o mysl Kristovu, a Jeho mysl není materialistická; není zaměřená na úspěch nebo bohatství. Kristova mysl je zaměřena jen na Boží slovo a poslušnost Jeho Slovu. Žádné jiné učení tolik neignoruje Kříž a zkaženost lidských myslí. Obchází zlo naší zkažené Adamovy přirozenosti, a odvrací oči křesťanů od Kristova evangelia věčného vykoupení a zaměřuje se pouze na pozemské cíle. Svatí Boží, utečte od tohoto větru ze severu! Dovede vás k zoufalství a prázdnotě.“

Když procházím běžná knihkupectví a prohlížím si knihy z oblasti „duchovní literatury“, jsou zde z křesťanských knih většinou k dostání kromě Biblí a několika knih Tomáše Halíka (a nečetnými dalšími jiných autorů) stovky ezoterických knih různých autorů - většinou právě na téma, jak pomocí vytváření pozitivní síly změnit svůj osud. Podobné léčky chystají všelijaké „duchovní poradny“ a sekty – a je jedno, jestli se jmenují Scientologická církev, Pozitivní myšlení, Křesťanská věda, Avenna, Reiki, nebo Duchovní poradenství (atd. - je jich mnoho). Jejich duchovní základ je stále stejný – jde o „jiné evangelium“. Co je velice smutné, to je D. Wilkersonem zmíněný fakt, že tímto způsobem myšlení se před časem infikovali i mnozí známí (především američtí) kazatelé a nabízejí v podstatě totéž, jen v poněkud více „křesťansky“ vyhlížejícím balíčku. Patří mezi ně kazatelé prosperity, kteří tvrdí, že křesťan má samozřejmé právo na stálé pozemské štěstí: na bohatství, prosperitu, ochranu před veškerými útrapami života a trvalé zdraví. Pokud je nemá, tak je na vině jeho špatná víra. Dá se to ale napravit „pozitivním myšlením“, jemuž (nikoli zadarmo) – nás naučí „duchovní vůdce“.

Takové učení ale není založeno na biblické zvěsti – apoštol Pavel, který byl mimořádně duchovně obdarovaný, například takto popisuje svůj život v 2. dopise do Korintu: „...Pracoval jsem mnohem víc (než jiní služebníci Krista – pozn. MP) ve vězení jsem byl častěji, nesčetněkrát jsem byl bit, znovu a znovu na prahu smrti. Pětkrát jsem od Židů dostal devětatřicet ran. Třikrát jsem byl bit holemi, jednou jsem byl kamenován, třikrát jsem ztroskotal, noc a den jsem vydržel na širém moři. Stále na cestách, ohrožován řekami, ohrožován lupiči, ohrožován svými rodáky, ohrožován pohany, ohrožován ve městě, ohrožován na poušti, ohrožován na moři, ohrožován mezi falešnými bratry. Tolik dřiny a vyčerpání, tolik bezesných nocí! Vím, co je hlad, žízeň a časté půsty, vím, co je chlad a nahota. Kromě toho všeho na mě denně doléhá ještě starost o všechny církve. Když je někdo slabý, neslábnu snad s ním? Když někdo hřeší, nesžírám se snad? Když už se musím chlubit, pochlubím se svými slabostmi. Bůh a Otec Pána Ježíše ať je požehnaný navěky – on ví, že nelžu!“. Sám Pán Ježíš konstatoval: „Syn člověka nemá, kde by hlavu složil“ a „chudí budou vždy mezi vámi.“

Ježíš svým učedníkům nikdy nesliboval, že se budou mít skvěle po hmotné stránce a nedával žádné pokyny ve smyslu, aby vládli lidem – Jeho království není materiální, není z tohoto světa. Jeho království vytvářejí vztahy mezi jeho následovníky, založené na vzájemné lásce. „Království Boží, to je spravedlnost, pokoj a radost v Duchu svatém.“

Co ale skutečně slíbil, to bylo spasení v Jeho jménu před věčným zánikem ("druhou smrtí"). Dal svým učedníkům Ducha svatého, aby se přestali bát svých nepřátel, aby byli zmocněni odvahou ke zvěstování evangelia, aby si uměli vzájemně pomáhat, sloužit Jeho dary, a nést Jeho ovoce. V moci Ducha mohou také Ježíšovi následovníci konat mocné skutky a znamení – včetně nadpřirozeného uzdravování – jež jsou důkazem jeho Boží autority. (Marek 16, 16-20: „Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: Ve jménu mém budou vyhánět démony a mluvit novými jazyky; budou brát hady do ruky, a vypijí-li něco smrtícího, nic se jim nestane; na choré budou vzkládat ruce a uzdraví je.“ Když jim to Pán řekl, byl vzat vzhůru do nebe a usedl po pravici Boží. Oni pak vyšli, všude kázali; a Pán s nimi působil a jejich slovo potvrzoval znameními.“) Vše ale má sloužit k tomu, aby bylo vyvýšeno Jeho jméno a ne osoba, moc, sláva a prospěch nějakého duchovního vůdce – ať už to je sebeuznávanější „veličina“, která má punc „svatosti“.

Ježíš Kristus velmi naléhavě upozorňoval své učedníky na podvodnou činnost falešných proroků a vemlouvavých kazatelů, jak je zapsáno v Matoušově evangeliu 7,15.21–23: “Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci… Ne každý, kdo mi říká `Pane, Pane´, vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích. Mnozí mi řeknou v onen den: `Pane, Pane, což jsme ve tvém jménu neprorokovali a ve tvém jménu nevymítali zlé duchy a ve tvém jménu neučinili mnoho mocných činů?´ A tehdy já prohlásím: `Nikdy jsem vás neznal; jděte ode mne, kdo se dopouštíte nepravosti.´”

Odkazy:

http://www.tscpulpitseries.org/czech/ts841000.html

community.org.ua/dwnld/czpersecutions.doc

 

Autor: Martin Pinc | pátek 25.3.2011 12:00 | karma článku: 14,61 | přečteno: 2005x
  • Další články autora

Martin Pinc

Péče o nejmenší - boření mýtů, nebo rozklad rodiny?

Sociologický ústav Akademie věd vydal knihu, jejíž autoři v anotaci prohlašují, že prý „Málokterá oblast veřejné politiky je opředena tolika mýty jako péče o předškolní děti. Tyto mýty znemožňují potřebné změny rodinné politiky, neboť blokují rozvoj racionální společenské diskuse, která by se neopírala o ideologické argumenty, ale o poznatky soudobých mezinárodně uznávaných vědeckých studií. Tato kniha chce přispět jak k racionální společenské diskusi, tak k pozitivním změnám.“

26.5.2013 v 23:10 | Karma: 22,41 | Přečteno: 1462x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Jaké znamení je nad námi?

Oficiální média i blogosféra v těchto dnech řeší konflikt mezi jistým nositelem transparentu, který je mimochodem státním zaměstnancem a vysokoškolským pedagogem, a hlavou státu. Zapletl se do toho nějak i jiný nositel transparentu, pro změnu zase dříve ministerský úředník.

21.5.2013 v 22:22 | Karma: 29,47 | Přečteno: 1804x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Bůh na lavici obžalovaných

Lev Trocký postavil Boha v Moskvě roku 1923 před očima 5.000 rudoarmějců před soud. Bůh byl shledán vinným z různých potupných činů a odsouzen v nepřítomnosti. Snad tím Trocký chtěl ospravedlnit skutečnost, že bolševici v té době obzvláště tvrdě terorizovali křesťany, mučili a zabíjeli kněze a mnichy, bořili křesťanské chrámy. Během jejich teroru už po samém začátku bolševické revoluce byly zabity statisíce křesťanů. Podle tohoto vzoru byli perzekuováni křesťané ve všech zemích, v nichž se komunisté dostali k moci – bez výjimky – a s nimi všichni, kdo se odmítali podřídit jejich diktatuře. Veškeré obyvatelstvo zemí, ovládaných ideologií komunismu, pak prošlo dlouholetým vymýváním mozků komunistickou propagandou, která přinesla své „ovoce“ v ateismu, jenž dodnes stále převládá v postkomunistických zemích. Většina lidí i v naší zemi je tak zcela „odkloněna“ od konceptu milujícího Boha, reprezentovaného Ježíšovým životem a učením.

30.4.2013 v 8:00 | Karma: 23,25 | Přečteno: 1670x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Radim Uzel a Bible = krátké spojení

Už dlouho jsem nečetl takovou snůšku výmyslů, polopravd a naprostého nepochopení čteného textu, jako když se známý sexuolog Mudr. Radim Uzel pokusil vykládat Bibli. Jeho věru originální interpretace některých starozákonních příběhů vyšla před nedávnem na internetových stránkách deníku Právo (jež jsou umístěny na Seznamu jako „Novinky.cz“) v rubrice žena – vztahy a sex pod titulkem "Radim Uzel: Bible, kniha plná hororů". Lze snadno doložit, že prakticky každé jeho tvrzení, kterého se dopouští, je chybné a nepravdivé. Začnu ale od začátku úvodním prohlášením:

11.4.2013 v 16:00 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Co je v dnešní evropské demokracii zakázáno

V Paříži se můžete na veřejnosti políbit, můžete se projít v minisukni, vystavit na odiv hluboký výstřih, můžete mít tričko s potiskem vulgárních slov francouzských nebo amerických rapperů. Ale jednu věc určitě nesmíte: procházet se s rodinou po Lucemburských zahradách v bundě, která má potisk se symbolem z protestních manifestací proti zákonu, jenž uzákoňuje manželství mezi osobami stejného pohlaví. A tak zapomeňte na stylizované "pohádkové" profily muže se ženou a dvěma dětmi držících se za ruku. Francouzští strážníci vás v opačném případě zastaví a odvedou na policejní stanici, aby sepsali protokol o přestupku: O „chování v rozporu s dobrými mravy“.

8.4.2013 v 23:50 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1987x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."