Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boj proti korupci – nová naděje?

Tři strany, které vytvářejí povolební vládní koalici, se, jak se zdá, bezvýhradně shodují v několika zásadních bodech, v první řadě v otázce zastavení rostoucího zadlužování naší ekonomiky a v nutnosti zásadní reformy státu. Jedním z provořadých úkolů, které si vytýčily, je boj proti korupci.

Zdá se, že si politické elity naší společnosti konečně uvědomily, že tento jev, tj. obecně rozšířená korupce, klientelismus, střet zájmů, porušování zákonnosti lidmi, spojenými s mocí, se stal tak masovým, že má charakter všeobecné nákazy společnosti. Jak ale začít, jestliže nedodržování zákonů a pravidel ze strany lidí, kteří vykonávali vládu, měli moc, starali se o zákonnost a byli takříkajíc zástupci lidu, bylo po dlouhá léta spíše standardem, než výjimkou  jejich chování?

Například bývalý premiér Topolánek prohlásil před časem v rozhovoru pro časopis Týden: „...Ale moje skutečné viny jsou malá důslednost při boji proti korupci a v personální politice neschopnost přesvědčit lidi kolem sebe, aby se chovali slušně...“

Připomeňme si, v čem a proč je korupce tak zlá? Z mnoha důvodů – jmenuji zde alespoň některé (zmínil jsem je už jiném článku před delším časem, ale myslím, že neškodí je zopakovat):

1)        Korupce znemožňuje existenci opravdové spravedlnosti ve společnosti,

2)        Korupce znemožňuje férovou hospodářskou soutěž,

3)        V důsledku toho se mrhá státními prostředky (např. na státem či městy financované projekty),

4)        Dalším důsledkem je chudnutí společnosti jako celku a bohatnutí „vyvolených“,

5)        Korupce umožňuje vnímat práci ve státní správě, soudnictví, politické sféře, školství, zdravotnictví, (atd., atd.), jako příležitost k osobnímu obohacení a ne jako službu veřejnosti,

6)        Korupce umožňuje beztrestnost těch, kteří z ní těží,

7)        Korupce křiví charaktery lidí, a zejména kazí mládež,

8)        Korupce je také synonymem pokrytectví ve společnosti,

9)        Korupce vede k naprostému znevážení autority lidí ve vedoucím postavení,

10)      Korupce škodí všem – i těm, kteří se na ní podílejí – ekonomika státu je křehčí a náchylnější ke kolapsu, jeho rozvoj pomalejší, státní správa neefektivní, celkové podmínky pro „kvalitu života“ výrazně horší

Podíváme-li se na index vnímání korupce (viz zprávy Transparency International – např. http://media.transparency.org/imaps/cpi2009/), můžeme si všimnout, že v první dvacítce zemí z hlediska minimální zkorumpovanosti se opakovaně po dlouhá léta vyskytují země jako Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Finsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Německo, USA, z asijských zemí zde figuruje jen Singapur (v první pětici) a Japonsko. Nelze přehlédnout zajímavé souvislosti – země s tradičně vysokou vnímavostí ke škodlivosti korupce jsou zároveň zeměmi s nejvýkonnějšími ekonomikami, státy velmi bohaté a prosperující. Zároveň je pro tyto země typický (až na výjimky) protestantský pracovní étos“, daný většinou historickým pozadím těchto zemí (tj. významnou, formující úlohu v jejich historii sehrály protestantské církve). Otázka  podílu protestantství na vzniku moderního kapitalizmu je samozřejmě již dávno zpracována ve známém přelomovém díle Maxe Webera „Protestantská etika a duch kapitalizmu“ (zájemce si zdroje jistě najde).

Proč je v naší zemi tak nízká vnímavost k tomu, jak je korupce společensky nebezpečná? Domnívám se totiž, že když se budeme zabývat historickými souvislostmi, vynoří se odpověď na mnoho problémů, s nimiž se v této souvislosti potýkáme. Díváme-li se na mapku světa Transparency International s vyznačeným indexem korupce v jednotlivých zemích, vidíme, že v zemích postsocialistické středovýchodní Evropy je tento index podobný, přibližně kolem hodnoty 5,0. Tento index je sice příznivější než např. v Rusku a trochu lepší, než úroveň tradičních zemí jihovýchodního křídla EU (Řecko, Itálie), ale přesto naprosto neuspokojivý.

Zdroj korupčního chování v případě naší země podle mého názoru má svůj hlavní původ v dlouhodobém zotročení našeho národa v době komunistické diktatury, je to důsledek absence zkušenosti několika generací se svobodnou demokratickou společností. Lidé v naší zemi si zvykli na to, že nenesou odpovědnost za důsledky svých činů, vždyť jen naplňovali příkazy vládnoucí komunistické strany. Hlavním kritériem hodnocení lidí totiž bylo, zda je jejich chování v souladu s požadavky vládnoucích komunistů. Otázka slušnosti a svědomí sice nebyla úplně opomíjena (je důležité pro stát, aby jeho otrok byl poctivý), ale v podstatě byla druhořadá. Tyto otrocké návyky (či v případě bývalých komunistických „elit“ otrokářské) si lidé odnesli i do nově budovaného demokratického státu. A tak se sice „budoval kapitalizmus“ ale jeho „budovateli“ byli z velké části bývalí komunisté – protože jen oni měli peníze na privatizaci podniků, kontakty a know-how. Podle toho také náš „kapitalizmus“ vypadá. Zatímco v předchozích dobách byl jeho základem a motorem křesťanský pracovní étos, nyní je založen na komunistické morálce „účel světí prostředky“ a přesvědčení, že „co si nenakradu, nemám“.

Jak tuto situaci změnit? Nemám pro řešení tohoto zla žádné snadné recepty. Bez poznání a pochopení, že bez hlubokého a pevného mravního základu není možné vybudovat zdravou společnost, bez uznání, že nejlepším zdrojem těchto hodnot je křesťanství, se stěží v naší společnosti něco pohne k lepšímu. Přesto se domnívám, že něco pro zlepšení situace může něco udělat každý z nás. Nečekejme, až se něco změní „nahoře“, nečekejme na „protikorupční balíčky“, agenty provokatéry a nové zákony. Začněme „zdola“, od sebe. Vychovávejme děti k poctivosti a buďme jim v tom příkladem. Nepodílejme se na těchto „neužitečných skutcích tmy“ – nepoužívejme úplatky a nenechme se uplácet. Je to možné? Jsem (na základě vlastní zkušenosti) přesvědčen, že ano. Pokud se nekorupční jednání většiny z nás stane ve společnosti normou, bude veliká šance, že se situace nakonec postupně zlepší.

Pokud jde o politickou sféru, mám mírnou naději, že z této strany se konečně lze nadít něčeho dobrého, a jsem zvědav, jak si povedou strany nové vládní koalice, které si boj proti korupci daly do svého štítu.

Zajímavý odkaz: http://www.transparency.cz

http://media.transparency.org/imaps/cpi2009/

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Pinc | sobota 5.6.2010 23:53 | karma článku: 12,39 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  10:42

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro schvalují...

Muž se zastal kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Útočník se policii přihlásil

25. dubna 2024  13:42,  aktualizováno  22.5 10:41

Pražským policistům se přihlásil agresor, který letos v březnu v Karlíně napadl jiného muže....

Je to „škrabák“, zažaluji ho, psal útočník o Ficovi. Masové vrahy chápal

22. května 2024  10:30

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2304x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."