Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

milanalois

6. 6. 2010 23:09
Vy máte nějakou zkušenost s korupcí?

Já nemám žádnou. Ale vím, že o "boji s korupcí" mluvily obvykle takové poliické strany, které usilovaly o zničení občanské svobody. Například NSDAP nebo KSČ.

0 0
možnosti
PH

kostej_

7. 6. 2010 3:32
Re: Vy máte nějakou zkušenost s korupcí?

A kolik se vám poštěstilo obdržet státních zakázek?

0 0
možnosti
PS

Pavel Skeptik1

6. 6. 2010 11:24
Osobně

si myslím, že tyto volby naznačily, že občanská společnost se začíná stavět na vlastní nohy! Spousta politiků a na ně navázaných struktur si začne davát pozor! jenom je nesmíme přestat hlídat!!!!!

0 0
možnosti

lost

6. 6. 2010 11:07
definitivním řešením korupce je diktatura

... a je naivní (J John-,,vekslácká naivita,,) očekávat cosi jiného .:-)

0 0
možnosti
DK

dakram1

6. 6. 2010 11:37
Re: definitivním řešením korupce je diktatura

R^R^R^R^R^

0 0
možnosti
PH

petrph

6. 6. 2010 10:15
ale nezapomeňme,

Že nemluvíme o množství zjištěné korupce, ale o indexu vnímání korupce. Neboli, výzkum se opírá o to, jak lidé vnímají korupci, a to dokonce jako něco sice existujícího, tolerovaného ale škodlivého. Což je právě onen přechod z komunismu, tenkrát se hodně nesmělo (zvlášť z hlediska komunistické morálky), nepsalo se o tom, ale existovalo, a trpělo, obvykle s pomocí i černého trhu.

Což je možná i ten problém současně vnímané korupce. Neboli, korupce je špatná, ale rozhodnutí úředníka či politika je správné a nedá se s ním diskutovat. Ve skutečnosti by to mělo být obráceně, jestli podnikatel dá úředníkovi nějaké peníze by občanovi mohlo bý jedno. Ale jestli úředník či politik předraží státní zakázku, vybere horšího podnikatele pro státní zakázku, či vydá nesprávné rozhodnutí, tak by měl mít velké a velké problémy, a ještě lépe ze své funkce rovnou vyletět... Jinak je nám celá demogracie na pytel.

0 0
možnosti
JN

Duke Nukem

6. 6. 2010 9:05
no,

davat nadeji tehle vlade a jeste citovat topolanka,to teda chce hrosi kuzi...;-D

0 0
možnosti
R

Rilian

6. 6. 2010 9:21
Jděte k meritu věci, prosím

Laskavě si všiměte, v jaké souvislosti ho cituji, a co říká. Zdá se vám, že ho chválím? MP

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

6. 6. 2010 8:35
Popis škodlivosti korupce

sedí, navrhované řešení je neuvěřitelně naivní. ;-(

-

Z korupce těží určití lidé, kteří jsou vychováni určitým způsobem. Problém tkví v jejich rodinách, výchova v rodinách těch, kteří si uvědomují škodlivost korupce, je výchovou proti korupci, výchova tam, kde korupce přináší osobní užitek, je výchovou ke korupci tolerantní.

-

Lidi, kteří mají na korupci postavené živobytí, s korupcí neskončí kvůli nějakým morálním apelům. Jediné, co je může odradit od korupčního jednání, je strach z postihu. Proto je potřeba vytvořit mechanismy, které zvýší šanci na postih korupce. Myslíte si, že třeba v Singapuru se snížila korupce sama od sebe? Pak si přečtěte tohle: http://www.tdri.or.th/reports/unpublished/os_paper/ali.pdf . Nevypadá to, že by spoléhali na morální výchovu v rodinách. :-P

0 0
možnosti
R

Rilian

6. 6. 2010 9:27
Re: Popis škodlivosti korupce

Asi chápete, že se obracím ke slušným lidem. Ti, na které platí jen tvrdé postihy, se samozřejmě smějí, a já v článku vyjadřuji mírnou naději, že nová vládní koalice své sliby o vytvoření takového zákonného rámce, v němž by korupční jednání nemělo prostor a bylo tvrdě postižitelné, splní. Něco ale můžeme (a musíme) dělat sami, na své úrovni, a o tom píšu. Chceš-li vytáhnout z oka svého bližního třísku, vyndej napřed trám ze svého oka (Ježíš Kristus). Chcemel-li opravdu, aby se věci ve společnosti změnili k lepšímu, začněme od sebe.  MP

0 0
možnosti
K

kaktusak

6. 6. 2010 6:38
To byl tedy zase nesmysl

Vždyť korupce byla vážným problémem už za první republiky, takže v žádném případě nemůže být důsledkem socialismu.

Lidé byli v 90. letech připraveni respektovat pravidla, ale viděli, že se to nevyplácí. Nejvíc bohatli největší nepoctivci a ti nám teď chtějí kázat o morálce.

0 0
možnosti
R

Rilian

6. 6. 2010 9:13
Neříkejte...

... Komunizmus (přesněji řečeno stalinistická mafie), která vládla v komunistických státech, byla zcela založena na klientelizmu. Vládnoucí organizovaní zločinci, mafie zvaná komunistická strana, dosazovala do všech vedoucích funkcí jen své prověřené členy, znemožňovala uplatnění schopných lidí (pokud nebyli kariéristi) - a těm z nich, kteří byli kariéristi, obýbala páteř, učinila je závislými na své vůli . Všichni, kdo měli v hlavě mozek, věděli, jak je komunistický systém správy ve skutečnosti škodlivý a naprosto neefetkivní - způsob řízení země se dál nazvat nejspíše jako "organizovaná sabotáž". Ovšem, korupce existovala i za první republiky a dříve, ale rozhodně zdaleka nedosahovala takových rozměrů, jako za komunistů a po převratu v roce 1989.

0 0
možnosti
PH

kostej_

6. 6. 2010 2:17
ač hezky napsáno

obávám se, že skutečnému řešení dělá tento článek vlčí službu. Lidé mají jednoduše "poctivě platit daně" a neobtěžovat ty, kterých se korupce týká, např. nějakými "agenty provokatéry". Zní mi to, jako by autorem byl někdo sám do korupce zapletený :-/

0 0
možnosti
R

Rilian

6. 6. 2010 9:05
Re: ač hezky napsáno

Vyvozujete z mého článku zcela nesprávné závěry a vůbec nechápete, oč jde. Jde prostě o aplikaci Kristova učení - chceš, li změnit svět, začni od sebe. Jinak -proč bych psal o škodlivosti korupce, kdybych se na ní sám podílel (kam se poděla logika)? MP

0 0
možnosti
M

Monokulturalista

6. 6. 2010 0:42
Skělý článek

Zde je další skvělý článek o korupci. Hrubé odhadované ztráty za rok způsobené korupcí jsou cca 220 mld Kč, z toho 20 mld končí na zahraničních účtech korumpovaných.

R^R^R^http://ekonom.ihned.cz/c1-41443570-tasemnice-v-republice  R^

0 0
možnosti
HM

ladhela

6. 6. 2010 0:26
skvělé a karma

takový článek  nám tu chyběl ,který přesně vysvětluje jádro problému ..díky R^

0 0
možnosti