Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Levicová bída české politiky

Současná vláda, tak jako mnoho jejích předchůdkyň, existuje z pouhé setrvačnosti, odmítá jakékoli riskantnější kroky a dokazuje, že nejsme sebevědomou ani úspěšnou zemí, ale jen místem, kde se dobře a poklidně žije.

Občas lze zaslechnout stesky po dobách minulých. Někdy dokonce po dobách tak dávných, že už si je málokdo pamatuje, jako byla naše první republika, která vyprodukovala skutečně světové hybatele jako rodinu Baťových a platila v Evropě za sebevědomou a úspěšnou zemi. Zda má tento stesk reálný základ je těžké posoudit. Odhaluje však to, čím bychom v současnosti být chtěli.

Současná vláda ovšem, tak jako mnoho jejích předchůdkyň, existuje spíše z pouhé setrvačnosti, odmítá jakékoli riskantnější kroky a dokazuje, že rozhodně nejsme sebevědomou ani úspěšnou zemí, ale jen místem, kde se dobře a poklidně žije. Tak jako my občané má ponejvíce zájem na tom se co nejvíce zakonzervovat v onom rozpačitém blahobytu 21. století. Nic víc, nic míň.

Ač je nemístné spojovat ČSSD a KSČM se svou totalitní minulostí, aspoň v jednom aspektu toto srovnání přináší zajímavý vhled. KSČM nebyla nikdy v krátké historii České republiky přímo u moci. Daří se jí vegetovat se svými poměrně nadprůměrnými volebními výsledkymi, nikdy se nemusí zpovídat ze svých neuskutečněných volebních slibů a existuje spíše jako jakési prazvláštní perpetum mobile s jistotou zaměstnání pro své vrcholné členy, kteří v každých několika letech dostanou mandát zašít se ve Strakově akademii někde mimo světla reflektorů.

Podobně pak ČSSD nikdy nepřipravila převratnou reformu sociálních služeb nabízených státem, pokud za ni ovšem nebereme například zrušení třicetikorunového poplatku. I když zvítězila ve čtyřech z posledních pěti voleb, nedošlo zde nikdy k pořádné reformě tak významných institucí jako školství nebo zdravotnictví, o důchodové reformě pak raději ani nemluvě. Můžeme se tak dále zálibně dívat do zemí jako Nizozemsko se svým rozvinutým systémem péče či rozsáhlou a kvalitní sítí sociálního bydlení.

I když si o výpovědní hodnotě žebříčků předních univerzit můžeme myslet svoje, má třeba právě Holandsko v první stovce vždy několik (4-5) svých univerzit, zatímco naše instituce včetně prastaré Univerzity Karlovy tam pravidleně chybí. Současná vláda by pak nejlépe poslala co nejvíce lidí na učiliště, i když z nejrůznějších statistik pravidelně vyplývá, že lidé s tímto typem vzdělání jsou v porovnání s kýmkoli vystudovaným těmi nejčastěji nezaměstnanými.

V tomto tedy zase ČSSD připomíná jejího rivala z ODS, které se přes četná období u moci také nikdy pořádně nepovedlo udělat z České republiky zemi, v níž by například podnikatelé a živnostníci nebyli otravování přílišnou byrokracií a nepřívětivým podnikatelským prostředím.

Na druhou stranu je nad slunce jasné, že voliči jsou spokojeni, protože došlo k četným změnám, které jim přidají do kapsy tu třicet korun, tu zase pár stovek díky znovu rostoucím platům státních zaměstnanců, což byly sliby, s nimiž ČSSD vyhrála volby. Ve věcech zahraničních se také spíše držíme zpátky a pořád jen nejistě sledujeme, co dělají ti okolo.

Proč nemáme zájem udávat tón evropského diskurzu nebo se podílet na společné měně a být tak skutečnými hybateli dění v Evropě? Velká část společnosti se proti Evropské Unii velmi vymezuje, přitom tato instituce, dokud stále existuje, skýtá tu nejlepší příležitost, jak se i jako země menší velikosti aktivně podílet na chodu většiny kontinentu! 

Pokud je nám lídrovství tak moc proti srsti, nešlo by se tedy zaměřit alespoň na jednu věc doma a pokusit se například oživit ono uvadající školství? Co tak do něj nalít více peněz a dát ředitelům středních a základních škol volnější ruku v tom, co a jak chtějí dělat, aby měli ti z nich, kteří jsou akční, možnost svou školu povznést nad průměr? Proč už konečně nezměnit zvláštně financované vysoké školství, kde hraje roli především množství žáků, které škola nabere do prvních ročníků svých oborů?

Každá "současnost" nám nabízí vždy dost možností k postupu vpřed a příležitosti k tomu zahájit procesy, které povedou ke zlepšení současného pohodlného stavu. Máme však o nějakou změnu skutečně zájem?

Autor: Jan Petrus | úterý 8.9.2015 11:53 | karma článku: 17,11 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Jan Petrus

Řecko: Ztlučme psa, který sežral, co neměl

Aneb proč bude muset Evropa nebýt přehnaně přísná a Řecku alespoň částečně ukázat svou vlídnou tvář.

13.7.2015 v 16:07 | Karma: 11,84 | Přečteno: 652x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Evropa, která přešlapuje na místě, zhyne. Ukrajina musí do EU

Musíme dát šanci Ukrajincům, tak jako jsme ji dostali my Češi. Evropská unie a s ní Evropa, tak jak ji posledních 25 let známe, ztratí smysl, pokud budeme příliš váhaví.

12.7.2015 v 8:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Důvěryhodnost, transparentnost a elektronická evidence

Dnešní debata v parlamentu ohledně EET je příznakem hlubšího jevu, který jsme zdědili z komunismu a stále s ním částečnš zápasíme. Je to obecná nedůvěra k lidem a institucím.

10.7.2015 v 14:42 | Karma: 12,98 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

Proč nám vadí užívání dávek, přídavků a příspěvků?

Zvláštní je jakási tendence české společnosti sociální systém, který má být pro všechny, omezovat na nějakou užší skupinu. Podstata problému se zdá být v tom, které strany a s jakým sociálním programem volíme.

9.7.2015 v 5:45 | Karma: 14,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

V republice si pereme špinavé prádlo. Větřím světlé zítřky

Víte, jak se pozná demokracie? Neskrývá se před společenskými problémy, ale otevřeně je řeší. Jsem hrdý na svou zem, protože přesně to se u nás teď také děje - otevřeně si pereme své špinavé prádlo.

3.7.2015 v 14:58 | Karma: 5,99 | Přečteno: 333x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru