Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nám vadí užívání dávek, přídavků a příspěvků?

Zvláštní je jakási tendence české společnosti sociální systém, který má být pro všechny, omezovat na nějakou užší skupinu. Podstata problému se zdá být v tom, které strany a s jakým sociálním programem volíme.

Česka republika je zemí, jejíž poslední volby de facto rozhodl 30 korunový poplatek u lékaře. Zároveň s výjimkou roku 2010 od roku 1998 pokaždé (celkem čtyřikrát) vyhrála volby ČSSD, která má ve svém názvu sociální.

Z čehož vyplývá, že je tu silná skupina voličů, která si sociální stát ve stávají (nebo i robustnější) podobě přeje. Zvláštní je jakási tendence české společnosti poté tento sociální systém, který má jaksi z definice být pro všechny, omezovat na nějakou užší skupinu. Tedy chtít vlastně “elitářský sociální stát”.

Co mám konkrétně na mysli? Stížnosti vůči těm, kteří využívají dávky v hmotné nouzi, podporu na bydlení a další příspěvky. Přitom to jsou všechno peníze, na které má určitá vrstva obyvatel ze zákona nárok.

Abych nebyl okamžitě nepochopen, nechci zde nikoho obhajovat. Jenom mne upřímně zaráží argument, že je nespravedlivé, že někdo tzv. “žije z podpory”. Přitom kdokoli může této podpory využít, pokud dlouhodobě není schopen (anebo nechce, že ano…) najít zaměstnání. Kritikům těch, kteří pobírají podporu, v podstatě nic nebrání připojit se k této skupině a pobírat podporu také.

Druhá možnost je zpřísnit sociální systém, k čemuž se ovšem podle mého osobního pozorování a volební statistiky česká společnost (či její “větší polovina”) zatím nemá. Jsem si vědom, že většina čtenářů zdejších blogů tíhne spíše k té opačné skupině, tedy by systém nějakým způsobem radějí zpřísnila (pokud se mýlím, opravte mne).

Je to tedy otázka priorit a zároveň síly voličů. Chceme raději robustnější sociální stát, který je ale už z podstaty věci tak nějak více "rozhazovačný"? Nebo chceme osekanou verzi sociálního státu, kde nebude tak jednoduché pobírat různé dávky, ale zároveň se pak může stát, že na dávky nebo příspěvek nemusí v některých případech dosáhnout i ten, kdo jej skutečně potřebuje? Nebo existuje nějaká zlatá střední cesta?

Nesoulad mezi systémem a těmi, jenž jej využívají, nabral na aktuálnosti s nedávnou kauzou doplatků na bydlení, které města přestaly vyplácet. 

Přitom ti lidé nedělali nic nelegálního ani protizákonného, narozdíl od prazvláštního byznysu majitelů ubytoven. Obyvatelé sami nic nezneužívali. Těžko zazlívat někomu to, pokud zjevně nemá ambice mít vysokou životní úroveň a stačí mu podpora a přídavky, které jsou v případě neexistujících příjmů garantované státem.

Maximálně můžeme pochybovat o zodpovědnosti těchto lidí. Přece by měl mít každý jistý díl zodpovědnosti vůči státu a společnosti a starat se o sebe, může znít protiargument. Sociální stát ve své současné podobě ale zodpovědnost z občanů spíše snímá, protože člověk ví, že sice bude přežívat s nějakým minimem peněz a často v nepříliš přívětivém prostředí, ale nikdy nezůstane na dlažbě.

Opravdu nerozumím tomu, proč v tomto případě není kritika namísto pobíratelů (kteří jenom dělají to, co jim umožňuje náš stát) namířena na naše zákonné zástupce v senátu a poslanecké sněmovně. Pokud u tolika lidí převládá pocit, že bychom neměli mít v případě nouze, ať už předstírané nebo skutečné, nárok na různé druhy podpory, měly by změny zákonů jako ten o přídavcích na bydlení být mnohem více probíraným tématem.

Další námitka je následující: systém je nastaven správně, ale měli bychom striktně rozlišovat a také trestat ty, kteří pobírají přídavky a podporu a objektivně pracovat nechtějí a naopak pomáhat těm, kteří jsou skutečně v nouzi.

Toto je poměrně logická úvaha, jejíž problémem je přílišná idealizace a velmi pravděpodobně neproveditelnost takovýchto opatření v praxi. Jak by nějaký celoplošný systém efektivně posoudil toho, kdo je skutečně v nouzi a jiného, který to předstírá? Jak by nějaký takovýto vnitřní motiv byl objektivně prokazatelný mi je záhadou.

Podle mého nezbývá, než se smířit s (mírnou!) nespravedlností systému, ježto nic na světě nemá stoprocentní účinnost. Nebo, máme-li vážné pochyby o celkovém systému vyplácení dávek tak jak je současně nastaven, volit ve volbách tak, abychom se napříště nemuseli toliko rozčilovat.

Autor: Jan Petrus | čtvrtek 9.7.2015 5:45 | karma článku: 14,27 | přečteno: 1591x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

První liga se v příštích letech rozroste. Je čas ji spojit s extraligou v jednu velkou, kvalitní soutěž. Zvýšil by se tím počet návštěvníků hokejových utkání i atraktivita hokeje.

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44 | Přečteno: 673x | Diskuse| Sport

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

Pro mnohá hodnocení stavu dnešní společnosti je typický nářek nad úpadkem veřejné debaty, ústupu demokracie a vzrůstajícím podílu lidí, kteří otevřeně podporují politiku okázalé síly a pohrdání zavedenými pořádky.

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

Máte pocit, že vám média podsouvají svůj názor? Neměl by si přeci každý udělat obrázek sám? Ano, záleží totiž hlavně na konzumentovi zpráv.

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

Mnichov, interpretován jako velká zrada, je zároveň mementem, kdy zmizelo Československo jakožto unikátní evropský ostrov demokracie a svobody v moři autoritativního nacionalismu.

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Petrus

Jak skutečně dosáhnout západní životní úrovně

Ani po 25 letech po pádu železné opony jsme objektivně nedosáhli západní životní úrovně. Otázka je, co s tím hodláme dělat, aby za další čtvrt století nebyla situace stejně bídná.

1.2.2016 v 6:00 | Karma: 18,80 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru