Nelituji Kaddáfího, ani nejásám

Odpudivé záběry Kaddáfího konce mají, jak je v médiích obvyklé, minimální vypovídací hodnotu. Vyvolávají emoce a zkreslují skutečnost. Kaddáfí byl diktátor a skončil, jak skončil. Drastické záběry svádějí ke krvelačnému jásotu nad pádem tyrana nebo naopak k pseudospravedlivému mudrování "S jeho činy nesouhlasím, ale takový konec si nezasloužil".

Ani jedno nemá smysl: Kaddáfího konec je pouze symbolickým spektakulárním uzavřením černobílé kapitoly občanské války v Libyi, prezentované dosud v klasickém pojetí zlý diktátor - dobří povstalci. "Dobrým" povstalcům pomáhalo vojenskými zásahy několik evropských zemí - osobně si nemyslím, že kvůli ropě, jak mnozí neustále melou dokola (copak Kaddáfí ji neprodával?), ale spíše kvůli obavě z přílivu uprchlíků - pokud by Kaddáfí povstání potlačil, zaplavily by Evropu další deseti-, možná statisíce uprchlíků před "tyranským" režimem, kteří by se těžko odmítali. Takhle zvítězili "hodní", sláva jim, ale zůstaňte tam, kde jste - to je možná logičtější vysvětlení evropské účasti. Povstání koneckonců vzniklo spontánně a bez zahraničního zásahu by se s ním Kaddáfí určitě nepáral.

Takže Kaddáfí už není. Co bude dál, není vůbec jasné, nedělám si iluze o nějaké osvícené vládě, zkušenosti z Íránu po pádu šáha, z Iráku a z dalších zemí hovoří samy za sebe. Na druhé straně bych to nechal na nich - nemyslím si, že Evropa má patent na rozum, pokud jde o země tzv. třetího světa.

Ještě k těm záběrům Kaddáfího konce - dav je zvíře, koneckonců třeba v Praze v květnu 1945 viseli Němci z kandelábrů hlavou dolů a "vlastenci" pod nimi rozdělávali ohníčky. Kromě obecného efektu obrovské publicity, kterou díky internetu může mít během pár chvil jakékoliv soukromé videíčko, je tenhle momentální poprask dán ustrnutím nad pádem kolosu, doprovázeným těžko skrývaným voyayerstvím:

On i ten nejodpornější diktátor, když je u moci, budí respekt a strach. Pád takové "modly" nekoná se každý den, ponížení včerejšího vládce na kus hadru vláčeného v prachu ulice, servírované v televizi a na internetu, to je odporný výjev, jehož shlédnutí však málokdo odolá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Široký | sobota 22.10.2011 17:45 | karma článku: 10,89 | přečteno: 680x