Jak jsem potkal brouky (Rozloučení s rokem 2023)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

Jak jsme shledali již koncem loňského roku, ne vše se v hmyzím světě ukládá k zimnímu spánku. Někteří otužilci v zimě jednoduše nespí vůbec, jiným stačí chvilkové oteplení k rozproudění hemolymfy a zachce se jim aspoň trochu protáhnout všech šest nožek.

Výslunník je typický drabčík, kterého obvykle nacházíme na zdechlinách, kde loví larvy jiného hmyzu. Letní slunce jistě miluje, ale objevíme ho i v zimě:

Výslunník hnědokrový

Drabčík rodu Tachyporus za mírnější zimy také do postýlky nijak nepospíchá, což se mu nemusí vyplatit. Přehnanou aktivitou v době vyhražené pro odpočinek zbytečně sahá do zásob tuku, které už si nemá jak doplnit. Pak se může stát, že období tužších mrazů nepřečká:

Drabčík - Tachyporus hypnorum

Sympatický Cariderus aeneus, nápadný svým protáhlým čumáčkem, je druh z Červeného seznamu, kategorie zranitelný. Ač platí za brouka teplomilného, my jej z nějakého důvodu nacházíme vždy pozdě na podzim, případně v zimě:

Cariderus aeneus

Pýchavkovník Mycetina cruciata je brouk do nepohody. Dá se najít po celý rok na dřevě prorostlém dřevokaznými houbami:

Pýchavkovník – Mycetina kruciata

Zařazení hnojníka jarního do našeho zimního výběru není omyl. Ano, tento hojný a veskrze užitečný skarabovitý brouk patří k prvním jarním "vlaštovkám", odtud jeho pojmenování. Dospívá ovšem již na podzim, kdy se venku vyskytuje nejvíce a je aktivní, dokud to teploty dovolí. Pak přezimuje a někdy v únoru už opět vylézá jako předzvěst jara:

Hnojník jarní

Žlabatka bezkřídlá má na svědomí nežádoucí ozdoby dubových větví - hálky, v jejím případě nazývané dubová jablíčka. V průběhu roku vytváří dvě generace - letní a zajímavou zimní, množící se partenogenezí. Zimní generace je velmi otužilá, uvádí se, že samičky lze pozorovat, kterak se prohánějí na sněhu v okolí dubů:

Žlabatka bezkřídlá

Sníh nás letos poškádlil dosti brzy. Z velkých přilnavých chomáčků, které se v jistý čas snášely, vznikaly zvláštní, vratce působící útvary:

Zasněžená větev

O krásné vločky také nebyla nouze. Ať již vypadaly jako diamantový šperk ....

Zimní krása 1

... hvězda na vánočním stromku ...

Zimní krása 2

... či květina z ledového království:

Zimní krása 3

To je pro letošek vše. Nový rok zahájíme na Trhoni u Holoubkova (LI. díl)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Široký | pátek 29.12.2023 8:42 | karma článku: 34,93 | přečteno: 1112x