Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roušky jsou pouze pro ovce. Opravdu?

Dřív než přistoupím k otázce roušek, musím Vás - ač nerad - upozornit na jednu velice nepříjemnou věc. Rozmohl se nám tady takový nešvar:

Někteří občané našeho státu velice rádi používají sprosté tvrzení, pokud jde o roušky. Zejména pak mají oblíbené následující: Ten, kdo nosí roušku, je ovce. 

Já Vám nevím, milí spoluobčané, zda je tomu opravdu tak. Vím ale jedno jistě: moc toho o té současné epidemii nevím. V následujících věcech totiž nemám vůbec jasno: 

  • nevyznám se v epidemilogii, jsem ekonom, mám svoji práci v oboru finančního poradenství a tématu virů opravdu moc nerozumím
  • donedávna jsem vlastně vůbec nevěděl, že existují nějaké koronaviry a ani nyní o tom novém SARS Cov2 moc nevím
  • nevím, jestli byl vytvořen uměle, jestli je přírodní a myslím, že se to asi nikdy ani nedozvím, a tak se tím vůbec nezabývám
  • nevím, jaké to je léčit lidi s infekční nemocí, nevím, co to obnáší, jak je to náročné po všech možných stránkách - nikdy jsem neviděl umírat člověka na žádnou infekční nemoc
  • nemám ani čas studovat dopodrobna všechny možné statistiky, výzkumy, studie; občas si přečtu nějaký článek, podívám na nějaký rozhovor, ale moudřejší - pokud jde o budoucí vývoj epidemie - z toho opravdu nejsem
  • vidím, že i respektovaní lékaři a vědci s mnoha lety praxe si navzájem odporují, tak jak se v tom mám vyznat jako laik?

V minulé globální ekonomické krizi mezi lety 2008 - 2010 jsem si všimnul, že se mezi lidmi rozšiřoval ještě jeden častý nešvar. Zvyšovalo se množství lidí, kteří věřili na různé terorie, měli na vše názor, vyznali se v měnové poitice USA, byli najednou specialisty na hypoteční trh USA, na emisi investičních instrumentů typu CDO a CDS, na finanční deriváty, řízení úrokových sazeb atd. Někteří očekávali kolaps celého finančního systému, a tak třeba i začali "pro jistotu" nakupovat od r. 2011 zlato, kdy dosáhlo historických maxim. Rok před krizí moc lidí zlato nenakupovalo. Rozhodně ne ti "jasnovidci", kteří o pár let věděli, co bude dál. 

Nyní je to podobné. Svět je kromě koronaviru zaplaven především spekulacemi, domněnkami, myšlenkami, názory, teoriemi. Ale zapomíná se na fakta. A jedním důležitým faktem je, že toho nyní o koronaviru stále většina lidí moc neví. A zároveň to vypadá, že už po těch šesti měsících od března epidemiologové mají nějaká data, lékaři, kteří lidé s nákazou léčí, již mají určité zkušenosti. Prostě ti lidé, pro které je koronavirus každodenní práce, vědí více než na začátku tohoto roku. 

Zavzpomínejme proto občas na ty sebevědomé jasnovidce, kteří tvrdili, že virus určitě do Vánoc zmizí, že to bude taková malá chřipčička a že vlastně o nic nejde. Dnes už tento názor v médiích neprezentují. 

Věděli jste, že se bude konat velmi brzy sraz nejlepších světových jasnovidců? Místo a čas konání všichni z nich dávno znají.

A je skutečně pravda, že ten, kdo si vezme roušku, pokud je společně s dalšími lidmi v uzavřeném prostoru, ovce? Já tento názor nesdílím. Zapnout si v autě bezpečnostní pás, by rovněž někdo mohl nazvat jako omezení svobody. Vždyť je to přeci vyžadováno zákonnými normami! Já si každopádně jako ovce nepřijdu, když si bezpečnostní pás v autě zapínám. Dělám tak naprosto svobodně bez ohledu na názory druhých a na to, co je napsáno v zákoně.

Dokonce si představte to (pro některé jedince) neuvěřitelné omezení lidské svobody spočívající v tom, že nemůžeme jen tak chodit nazí po ulici.

Vypadá to tedy, že každý chápeme svobodu trochu jinak. 

Mně zase třeba omezuje osobní svobodu, když vedle mě někdo kouří cigaretu, bez ohledu na to, zda je to povoleno zákonem či nikoliv. Jako omezení osobní svobody vnímám i to, když v mé těsné blízkosti někdo kýchá či kašle. Vadilo mi to i před koronavirem. Běžně jsem se s tím setkával ve vlaku. Jako omezení považuji i situaci, kdy dovedete do školského zařízení své dítě po nemoci a v šatně se setkáte s několika zjevně nemocnými dětmi. Myslím, že jejich přítomnost v kolektivu omezuje i jejich vlastní svobodu se léčit doma v klidném prostředí. A v neposlední řadě považuji za omezení lidské svobody, když někdo pod "rouškou" ochrany lidské svobody nálepkuje jako ovce ty lidi, kteří se svobodně rozhodli přijmout preventivní opatření ve vztahu ke společnosti a nasadí si v uzavřených prostorách v přítomnosti dalších osob roušku. 

Rouška má minimum vedlejších účinků - lékařsky i ekonomicky. Není to povinné očkování populace neodzkoušenou vakcínou. Jestli pomůže tomu, že nebudeme muset znovu nastolovat nouzový stav, zavírat školy, hranice, podníky atd., pak představuje zanedbatelné nepohodlí, které rád i dobrovolně podstoupím. 

Trocha nedávné historie na závěr: Víte, kdo nejvíce křičel v r. 2011: "Kupujte zlato, přijde kolaps systému, okradou Vás, seberou Vám poslední zbytky bohaství, které máte!" ? Prodejci zlata. Zlato ale od té doby soustavně osm let ztrácelo na hodnotě. 

Nenechme si sebrat svobodu osobního rozhodování od těch, co mají potřebu druhé posuzovat, nálepkovat, hodnotit ve snaze nám podsunout, že bychom se měli chovat tak, jak vyhovuje jim. Nebuďme ovce, buďme lidi. 

Hodně zdraví, štěstí a svobody!

Autor: Petr Pecina | čtvrtek 10.9.2020 13:35 | karma článku: 33,94 | přečteno: 1465x
  • Další články autora

Petr Pecina

Je tu r. 22. Look up!

Rok 2022 bude dost možná jeden z nejnáročnějších roků z ekonomického hlediska za posledních několik desítek let. Přeji všem hodně zdraví a štěstí. Ale nezapomeňme, že štěstí přeje připraveným.

31.12.2021 v 23:52 | Karma: 6,46 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

O tom, jak koronavirus SARS-CoV-2 odhalil naše charaktery

Říká se, že peníze kazí charakter. Nesouhlasím s touto myšlenkou. Myslím si, že peníze charakter nekazí. Charakter je, nebo není. Peníze jej odhalují. A podobně zafungoval i kontakt člověka s koronavirovou krizí.

12.8.2021 v 18:00 | Karma: 32,01 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Formy finanční kompenzace škod... aneb tak trochu o pokrytectví státní pomoci

Dobrý učitel je k nezaplacení. A člověk na dobré učitele s vděčností vzpomíná celý život. Měl jsem to štěstí jich poznat několik. Nemohu tedy souhlasit, že škola toho do praxe moc nenaučí. V mém případě to neplatilo.

29.6.2021 v 0:37 | Karma: 12,20 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Kdybychom to věděli...

Kdybychom před rokem mohli vidět to, co je dnešní každodenní realitou, udělali bychom něco jinak? Každý jeden z nás? Zkusme si to představit.

10.3.2021 v 13:06 | Karma: 9,29 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Petr Pecina

Blíží se vysvědčení! Známky, nebo slovní hodnocení? Nebo něco mnohem podstatnějšího?

11. března 2020, děti doma ze školy, vzdálená výuka on-line, v některých školách denně, jinde pár hodin týdně, jinde vůbec. V některých školách okamžitě po zavření škol...

7.6.2020 v 21:26 | Karma: 11,26 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5464x
Podnikatel ve finančním sektoru, finanční poradce, školitel v oblasti osobního rozvoje a finanční gramotnosti, otec tří dětí.