Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prahou magickou i historickou

Loni tomu bylo rovných dvacet let, co světlo světa spatřila kniha s poutavým názvem PRAŽSKÉ TAJEMNO (Volvox Globator, 1993). 

"Liliovou ulicí jezdí každý pátek mezi půlnocí a jednou hodinou bezhlavý templář. Byl sťat v klášteře sv. Vavřince za bohapustý život. Bude vysvobozen, až mu někdo probodne mečem srdce. Nikdo se toho zatím neodvážil." (foto pouze ilustrační)

Jejím autorem byl výtvarník, ilustrátor a knižní grafik Pavel Růt (*1967), jehož nezaměnitelným rukopisem se dnes mohou chlubit především tituly z nakladatelství Argo v čele s knihami spisovatele Miloše Urbana. Počátkem letošního roku (ovšem ještě s loňským vročením) pak vyšel právě v tomto nakladatelství svazek, o němž by se sice dalo uvažovat jako o notně přepracovaném a rozšířeném vydání Pražského tajemna, mnohem příhodnější však bude v této souvislosti hovořit o nové knize Pavla Růta, jež ostatně dostala do vínku i trochu jiný název – Labyrintem pražského tajemna.

V obou případech figuruje Pavel Růt coby autor obsahu a současně tvůrce grafické úpravy knihy. Zatímco ve starším Pražském tajemnu tvoří obrazový doprovod četné reprodukce starých dřevorytů a rytin, ilustrací ke kramářským písním a knížkám lidového čtení nebo kreseb vybraných umělců, v případě nové knihy dal Růt přednost pohlednicím z přelomu 19. a 20. století (vydaným nejčastěji nakladatelstvím Karla Ferdinanda Bellmanna), které doplnil několika novějšími kusy z let dvacátých. Přestože nelze nic namítat proti jeho tvrzení, že "je na nich vidět onu divotvornou proměnu, kdy jedna epocha končila a začínala nová doba", dotyčná radikální obměna obrazového materiálu se zásadně podepsala na samotném vyznění celé publikace. Stručně řečeno – ubylo zde avizovaného "tajemna", což samozřejmě mnohé čtenáře příliš nepotěší, na druhou stranu tím však kniha získává větší hodnotu historiografickou.

Jak se čtenář záhy přesvědčí, Praha se svým tajemnem odjakživa hospodařila poněkud nerovnoměrně – zatímco v nejstarších částech města se nějaká pověst či kulturně-historická zajímavost váže takřka ke každému domu, v případě novějších a okrajových čtvrtí může mluvit o štěstí každá ulice, kterou kdysi prošel přízrak nebo alespoň známý umělec. Není proto divu, že autor musí leckdy sáhnout po příspěvcích z druhé či třetí kapsy – například po etymologických zkazkách o pojmenování daných lokalit, informacích o slavných nájemcích apod. Skutečných lidových pověstí, byť mnohdy velmi stručně podaných, se zde ovšem i tak vyskytuje nemálo a třeba na příběhy o vodnících a hastrmanech tu narazíme častěji, než bychom snad byli čekali.  

Dotyčný "průvodce pražského chodce", jak zní podtitul Růtovy knihy, je tudíž velmi pestrým až trochu nevyváženým souborem pověstí, příběhů i ryze faktografických poznámek vztahujících se ke konkrétním místům české metropole. Se zařazením mnohých příspěvků by se možná dalo polemizovat a některé z nich dokonce označit za marginální, nadbytečné či suchopárné, nakonec nám však nezbývá nic jiného, než autorův výběr respektovat – ostatně jako celek lze jeho knihu charakterizovat coby dílo poměrně čtivé a nezřídka poučné. A přičteme-li k tomu originální a vskutku reprezentativní vzhled celé publikace, který dává tušit, že uznávaný knižní grafik dostal ve svém kmenovém nakladatelství dosti volnou ruku, můžeme Růtova staronového průvodce s klidným svědomím označit za nevšední pragensii, která by v knihovně žádného ctitele "magické Prahy" hodného toho jména neměla chybět.     

  (in Půlnoční expres III/MMXIV)

Pavel Růt: Labyrintem pražského tajemna. Argo, Praha, 2013, 1. vydání, 424 stran.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 6.3.2014 10:00 | karma článku: 5,81 | přečteno: 279x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)