Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příběh mojí kariéry aneb dokážete cokoliv

Nedávno mi jeden člověk vyprávěl fascinující příběh o tom, jak nemohl najít brigádu a tak vytiskl životopisy, na kole objel asi 50 firem v okolí a životopis jim předal. Na rozdíl od ostatních hledajících, kteří seděli doma, dostal hned několik nabídek. Rozhodl jsem se proto pro inspiraci sepsat příběh mojí kariéry.

Když mi bylo asi 18 let, tak jsem neuměl vůbec nic. Jediné, co jsem mohl počítat jako výhodu na svojí straně byla moje vysoce nadprůměrná empatie a schopnost jednat s lidmi. Byl jsem proto zlákán k finančnímu poradenství, protože tam na začátku není, kromě schopnosti jednat s lidmi, celkem nic potřeba. Úspěšně jsem absolvoval pohovor, trénink i certifikaci a pln nadšení jsem se pustil do práce. Za 9 měsíců jsem si vydělal celkem asi 16 tis. korun. Přičemž jsem musel dávat tisícovku mamce na nájem a mé náklady na mobil byly často i přes dva tisíce. Pamatuji si, že jsem někdy jedl jen 3 škvarkové placky denně.

Pak mi maminka jednoho dne koncem listopadu oznámila, že od ledna jí budu dávat na nájem férový díl, což znamenalo pět tisíc korun měsíčně. Pro mě naprosto nepředstavitelná částka. Pamatuji si, že jsem si říkal, kde to asi seženu. Pak jsem si vzpomněl, že kamarád dělal u McDonalda, a že nástupní plat tam je něco kolem devíti tisíc čistého. Nu což, když nemáte na dovolenou v Karibiku, spokojíte se i s Bulharskem. Šel jsem tedy na pohovor a manažer mě přijal. Hurá.

Naštěstí mi večer před podepsáním smlouvy zavolal kamarád pracující v jedné prestižní firmě s tím, že hledají brigádníka na oddělení Lidských zdrojů. Nevěděl jsem přesně o co se jedná, ale všechno je lepší než obracet hamburgery. Druhý den jsem šel na pohovor. Manažer se mě ptal na to, co představuji pod prací na „HR“. Řekl jsem, že to je práce s lidmi… (to je mimo jiné i např. pošťák nebo pokladní v Albertu). O HR jsem prostě věděl kulové. Pak se mě zeptal, co považuji za nejdůležitější vlastnost pro personalistu. Nenapadlo mě nic lepšího, než komunikace a naslouchání. Alespoň v tomhle jsem se trefil.

Přijali mě s nástupem ihned a „zajímavou“ prací, která se sestávala se zakládání stovek papírů do personálních složek a občasné vydávání stravenek zaměstnancům. Pil jsem litr a půl Coca Coly denně, abych tu nudu nějak zvládnul. Byl jsem si vědom toho, že přede mnou na té pozici bylo několik brigádníků a po mě jich tam asi taky pár bude. Proto jsem se rozhodl, že budu výjimečný, že budu brigádníkem, jakého svět dosud neviděl. Pochopil jsem totiž, že tohle je moje veliká šance to bez vysoké školy v životě někam dotáhnout.

Krátké intermezzo: Proč jsem z gymplem nešel na vysokou školu? Pochopil jsem, že by mě při mé touze něco dokázat akorát zdržovala. Vždy jsem věděl, že jediné, co umím je jednat s lidmi a rozvíjení této schopnosti, která mne dnes živí by mě na žádné výšce nenaučili tak, jako mě tomu naučil život.

Tak jsem tedy započal se svým plánem super brigádníka. Vždy když jsem si dodělal svojí práci, tak místo toho, abych civěl do počítače a četl si zprávy, tak jsem obíhal své kolegy z oddělení a ptal se jich zda jim nemůžu s něčím pomoct. Divili byste se, ale za celý den jsem se často nezastavil. Každý z mých 25 kolegů měl nějakou práci, co ho nebavila a proč ji nedat šikovnému brigádníkovi. Na oplátku mi vždy věnovali chvilku času, aby mi vysvětlili v čem spočívá jejich práce.

Pamatuji si, jak mě šéf často musel vyhazovat domů po deseti i více hodinách práce. Kdybych mohl, snad bych tam i spal. Po měsíci se mnou udělal dohodu, že při dohodnutém úvazku čtyři hodiny denně mi povoluje pracovat maximálně osm hodin denně, abych jim prý nekazil budget.

Za další měsíc a půl si se mnou šéf sednul a zeptal se mě jestli bych nechtěl pozici, která se zrovna uvolnila. Trochu překvapeně jsem se zeptal: „Cože, já?“. Na to mi řekl, že sice nic moc neumím, ale že vidí moji obrovskou snahu a pokud si tenhle postoj udržím, tak mě prý všechno potřebné naučí. Taky mi řekl, že za dva a půl měsíce jsem bez jakéhokoliv vzdělání pochopil, jak funguje celé oddělení a to do detailu. Nabídku pracovat ve společnosti, kde z 25 lidí na personálním oddělení nebyl nikdo mladší než 25 let a všichni měli alespoň nějaký titul, jsem ihned přijal.

Učení nešlo snadno. S klienty se mluvilo hlavně anglicky, což jsem tehdy moc neuměl. Každý můj e-mail před odesláním kontrolovala kolegyně, protože jsem se předtím dopustil e-mailového faux pas směrem k jednomu seniornímu manažerovi. Šlo to pomalu, ale šlo to. Všichni mi pomáhali a projevovali pochopení nad mojí nezkušeností oplátkou za to, že jsem se všem snažil stále pomáhat.

Prý jsem byl jediný podřízený, který když dostal práci navíc, tak se usmál a řekl „děkuju“. Prý jsem byl taky jediný podřízený, který když měl všechno hotové, tak hned šel za šéfama a ptal se, co dalšího si může vzít na starost…

Na této pozici jsem byl 2 roky a po dvou letech jsem si řekl, že je čas na změnu. Přihlásil jsem se proto do nově vznikajícího oddělení Consulting. Po tom, co jsem na pohovoru uvedl, že jako největší výzvu konzultantů vidím umění komunikace a naslouchání (evidentně tahle věta funguje), mě přijali. Můj nový šéf mi nicméně řekl, že v mých 22 letech mě dá pouze na juniorskou pozici.

O 3 měsíce později si se mnou můj šéf sednul, omluvil se mi za to, že mě nedal rovnou na seniorní pozici a předal mi papír s povýšením se slovy: „Já nevěděl, že seš tak dobrej“.

Průměr zvyšování platu v této společnosti bylo 5% ročně. Nejlepší zaměstnanci dostávali přidáno maximálně 10%. Já za každý rok dostával přidáno cca 35%.

Dneska mám svojí společnost a dělám to co mě baví a to všechno jen díky dvěma a půl měsícům, kdy jsem dělal brigádu stejně jako tisíce jiných brigádníků. Jenže já jí nedělal stejně. Většinu toho, co umím jsem se naučil v téhle firmě. Byla to má velká šance a já jí využil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Klimeš | pondělí 2.9.2013 10:00 | karma článku: 17,70 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Petr Klimeš

Kterak jsem si sám přivodil Encefalitidu

V článkuRadši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“jsem psal o tom, že strach je špatný rádce. A nejen, že je špatný rádce je i moc špatný společník, který dokáže hotové divy.

23.9.2013 v 9:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Povídejte mi o tom, že něco nejde…

Ve svém článku „Opravdu hledáte práci? Je to snadné!“ vysvětluji, že život je o prioritách. Život je o tom, že když něco opravdu chcete, tak toho dosáhnete. A byť se lidé v zásadě pořád na něco vymlouvají, tak bych rád v praxi ukázal, že tento princip je pravdivý.

16.9.2013 v 9:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Radši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“

Někde jsem slyšel, že v Čechách je lepší volat „hoří, hoří!“ než volat „pomoc, pomoc!“ Asi chápu proč. Protože v Čechách by vám nikdo nepomohl. Nedávno jsem četl článek, jak cizinku v metru přímo před zraky lidí na nástupišti někdo přepadl a okradl. A nikdo jí nepomohl. Kladu si otázku proč tomu tak je.

28.8.2013 v 10:00 | Karma: 16,37 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Filozofie nenávisti bude vždy nenávidět!

Dnes to bude trochu mimo byznys, něco k naší společenské situaci. Žijeme ve skvělé době (v porovnání s každou dobou minulou je tahle prostě skvělá), která má nicméně své problémy.Problémem naší společnosti číslo jedna posledních x měsíců je fenomén korupce. Nemyslím nějakou drobnou korupci, že studenti dělají brigádu na černo, nebo že někdo uplatí úředníka kvůli stavebnímu povolení na baráček. Myslím organizované vyvádění miliard státních (tedy našich) peněz do kapes pánů kmotrů (či jak někdo říká zlojedů).

26.8.2013 v 10:00 | Karma: 9,92 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

A teď jednu o vaření aneb radost z tvoření!

Celkem rád vařím. Nejsem žádný Jamie Oliver, ale vařím celkem obstojně a to i pro větší skupiny. Například ve Španělsku jsem celkem pravidelně vaříval pro 15 a více lidí a vždy mě chválili a to i tehdy, když jsem prohlásil, že se jdu někam rozčtvrtit poté, co jsem do vepřového na paprice nasypal půl sklenice Hot smoked paprika namísto obyčejné papriky. (Skleničky vypadaly úplně stejně a já si při vaření povídal s hezkou holkou no...cherche la femme!).

22.8.2013 v 10:00 | Karma: 8,15 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
Expert přes kariérní poradenství, hledání práce a řeč těla. Majitel kariérně poradenské společnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články