Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filozofie nenávisti bude vždy nenávidět!

Dnes to bude trochu mimo byznys, něco k naší společenské situaci. Žijeme ve skvělé době (v porovnání s každou dobou minulou je tahle prostě skvělá), která má nicméně své problémy.Problémem naší společnosti číslo jedna posledních x měsíců je fenomén korupce. Nemyslím nějakou drobnou korupci, že studenti dělají brigádu na černo, nebo že někdo uplatí úředníka kvůli stavebnímu povolení na baráček. Myslím organizované vyvádění miliard státních (tedy našich) peněz do kapes pánů kmotrů (či jak někdo říká zlojedů).

Otázka je, co s tím? Jistí lidé tomuto fenoménu vyhlásili válku a pomáhají rozproudit krev v žilách naší společnosti a zapálit oheň naděje. A to je dobře. Kdo mě znáte, víte, že se mimo jiné pohybuji v oblasti velké politiky a i v oblasti boje s korupcí. Avšak, co jsem k tomuto tématu slyšel od lidí, mne lehce děsí…

Při setkávání s lidmi, v rozhovorech na téma korupce, jsem se ne málokrát setkal s reakcí typu: „Zastřelme je všechny ty zloděje“ nebo „Všichni jsou to hazjlové a měli bychom je rovnou postřílet.“ apod. A já vím, že to ti lidé tak nemyslí. Vím, že kdyby jim někdo dal kulomet, tak si to asi rychle rozmyslí, nicméně rád bych v této úvaze pomohl oddělit dvě věci. Boj za spravedlivou věc (proti nespravedlnosti) a nenávist.

Jakýkoliv boj či jakákoliv filozofie postavená na nenávisti bude vždycky jen nenávidět. Idea toho, že až zničíme to, co nenávidíme, tak budeme žít v ráji, je prostě jen iluze. Je to utopie. Systémy postavené na nenávisti historicky vždy selhaly.

Například taková inkvizice…boj pro „dobrou“ věc, který byl založen na nenávisti a odsuzování těch druhých, kteří prostě nezapadali do normy. Místo očištění světa od hříchu to vedlo k vytvoření církevní hrůzovlády a možnosti, že každý může být mučen a popraven. Co celý komunismus? Myšlenka ve své době hezká, naprosto neotřelá a hlavně nová…aby se všem vedlo dobře. Zní to tak krásně. Jenže proto, aby se všem vedlo dobře, tak se musíme nejdřív zbavit všech těch imperialistů. Vykořenit celé imperialistické myšlení…Samá nenávist. A k čemu vedla? K paranoie, že se tento duch imperialismu hledal všude možně a to vedlo ke všem těm procesům, zatýkání, vyslýchání, a zabíjení. Není divu, že se lidé obou systémů zbavili!

Nenávist totiž umí jen nenávidět a nelze předpokládat, že když se zbavím nenáviděného, tak budu milovat jako matka Tereza. Nenávist je zvyk, je to zhoubná nemoc, která zničí vše kolem nás a nakonec i nás samotné.

Jak tedy lze vést boj proti nespravedlnosti a přitom si udržet od nenávisti bezpečnou vzdálenost?  Vzpomínám, když jsem četl knihu o historii křížových výprav a vzniklých království v zaslíbené zemi, tak Saladin před bitvou poslal Jeruzalémskému králi své nejlepší lékaře, protože Jeruzalémský král trpěl leprou. Nebo například prezident Johnson, který v roce 1868 vyhlásil úplnou a bezpodmínečnou amnestii všem, kteří se podíleli, ať přímo či nepřímo, na rebelii proti Spojeným státům (Unii). A Roberta E. Lee, jako velitele nepřátelských vojsk, nenechal ani popravit, ani uvěznit, ale udělal z něho prezidenta Washingtonovi university! A co třeba takový Václav Havel, který byl perzekuován víc, než většina perzekuovaných a přes to byl proti zveřejnění Cibulkových seznamů?

Při našem boji za spravedlnost, při našem boji proti zlu se držme daleko od nenávisti. Uvědomme si, že naše protistrana jsou také jen lidé, kteří mají své slabosti. Tak jako my!

Autor: Petr Klimeš | pondělí 26.8.2013 10:00 | karma článku: 9,92 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Petr Klimeš

Kterak jsem si sám přivodil Encefalitidu

V článkuRadši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“jsem psal o tom, že strach je špatný rádce. A nejen, že je špatný rádce je i moc špatný společník, který dokáže hotové divy.

23.9.2013 v 9:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Povídejte mi o tom, že něco nejde…

Ve svém článku „Opravdu hledáte práci? Je to snadné!“ vysvětluji, že život je o prioritách. Život je o tom, že když něco opravdu chcete, tak toho dosáhnete. A byť se lidé v zásadě pořád na něco vymlouvají, tak bych rád v praxi ukázal, že tento princip je pravdivý.

16.9.2013 v 9:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Příběh mojí kariéry aneb dokážete cokoliv

Nedávno mi jeden člověk vyprávěl fascinující příběh o tom, jak nemohl najít brigádu a tak vytiskl životopisy, na kole objel asi 50 firem v okolí a životopis jim předal. Na rozdíl od ostatních hledajících, kteří seděli doma, dostal hned několik nabídek. Rozhodl jsem se proto pro inspiraci sepsat příběh mojí kariéry.

2.9.2013 v 10:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Radši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“

Někde jsem slyšel, že v Čechách je lepší volat „hoří, hoří!“ než volat „pomoc, pomoc!“ Asi chápu proč. Protože v Čechách by vám nikdo nepomohl. Nedávno jsem četl článek, jak cizinku v metru přímo před zraky lidí na nástupišti někdo přepadl a okradl. A nikdo jí nepomohl. Kladu si otázku proč tomu tak je.

28.8.2013 v 10:00 | Karma: 16,37 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

A teď jednu o vaření aneb radost z tvoření!

Celkem rád vařím. Nejsem žádný Jamie Oliver, ale vařím celkem obstojně a to i pro větší skupiny. Například ve Španělsku jsem celkem pravidelně vaříval pro 15 a více lidí a vždy mě chválili a to i tehdy, když jsem prohlásil, že se jdu někam rozčtvrtit poté, co jsem do vepřového na paprice nasypal půl sklenice Hot smoked paprika namísto obyčejné papriky. (Skleničky vypadaly úplně stejně a já si při vaření povídal s hezkou holkou no...cherche la femme!).

22.8.2013 v 10:00 | Karma: 8,15 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
Expert přes kariérní poradenství, hledání práce a řeč těla. Majitel kariérně poradenské společnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články