Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A teď jednu o vaření aneb radost z tvoření!

Celkem rád vařím. Nejsem žádný Jamie Oliver, ale vařím celkem obstojně a to i pro větší skupiny. Například ve Španělsku jsem celkem pravidelně vaříval pro 15 a více lidí a vždy mě chválili a to i tehdy, když jsem prohlásil, že se jdu někam rozčtvrtit poté, co jsem do vepřového na paprice nasypal půl sklenice Hot smoked paprika namísto obyčejné papriky. (Skleničky vypadaly úplně stejně a já si při vaření povídal s hezkou holkou no…cherche la femme!). 

Hodně rád mám recept, kterému u nás doma říkáme zapečené mleté maso s bramborovou kaší. Když se mě opět ta parta Amíků ptala, co jim tentokráte uklohním, tak jsem hrdě prohlásil, že jim připravím jedno typické české jídlo, které u nás v rodině milujeme. Vždycky se na ta typická česká jídla těšívali…Když jsem to před ně postavil, tak řekli. Hele, to vypadá jako Shepherd’s pie. Ochutnali. Hele chutná to jako Shepherd’s pie. No, tak to přátele asi bude Shepherd’s pie…

Tak nadšeně volám mamče, jak jsou ti Amíci chytrý, že znají náš rodinný recept. A mamča mi povídá…no, jestli ono to nebude tím, že jsem ten recept dostala od kamarádky, která ho dostala od někoho ze států!...Hmmm. No nevadí, stejně je to zřejmě vlajková loď mého kuchařského umění.

Je to ne úplně těžký, ale ani ne úplně lehký recept. A když řekneme recept. Tak tím myslím přesný postup s přesnými ingrediencemi atd. A jak já tohle nesnáším. Ze všeho, co je přesně přesné, přesně dané, předžvýkané a předjednanané se mi dělá špatně. Plány a podobnými blbostmi se obvykle neobtěžuji. Nemám rád pravidla a nerad se jimi řídím. Dokonce by se dalo říci, že mám jistou oblibu ve vyvracení klišovitých pravidel. (Jako třeba, když jsem dokázal ve 22 letech pracovat v mezinárodní společnosti s příjmem dvakrát větším než je průměr, přičemž mi všichni tvrdili, že se mi to nikdy nepovede…)

Takže milý recepte…zapomněl jsem koupit rajčata. Nevadí – co tu mám zrovna v lednici? Okurky? Taky dobrý. Hmmmm, té sojové omáčky tam dám teda víc. (Objev sojové omáčky jsem učinil, když jsem pracoval v restauraci Kennedy´s grill v Kuala Lumpur…myslím, že sojovka je daleko spíš černé zlato než ropa…). Jo té kaši něco chybí…áááá tady to je, špetka muškátového oříšku. Bezva.

Je prostě potřeba být kreativní! Je potřeba být kreativní, a kdybych k tomu měl něco dodat, tak bych řekl, že je potřeba být kreativní.

Kreativita je krásná a nespoutaná. Je plná energie a svěžesti. Je plná zábavy a překvapení. Vzpomínám, jak jsem dělal Spaghetti carbonara pro velkou skupinu. Byl jsem hodně kreativní a spaghetti byly úplně po celé kuchyni. Nalepené na dlaždičkách na stěně, na celé podlaze, na celé lince – divím se, že jsem je nenašel i v lednici. Znáte to – když se kácí les…atd. ALE VÝSLEDEK BYL SKVĚLÝ.

Je potřeba být kreativní a inovativní. Nevymlouvat se na to, že nemám to a ono, ale poradit si s tím, co mám. Českých vojáků za 2. Světové si vážili zejména proto, že bez velkého nářadí v poušti dokázali opravit téměř jakýkoliv stroj.

V životě je to tak, že nikdy nejsou 100% příznivé podmínky. Nebyly včera, nejsou dnes, nebudou zítra! Začněte hned! Udělejte, co můžete. Já například vždycky chtěl napsat knihu a několikrát jsem se o to pokusil. Neúspěšně. Teď už píšu už Xtý článek a kdo ví, třeba z nich za rok dám dohromady knihu. Napsat knihu je problém. Je to moc velký a dlouhý projekt. Napsat článek jde úplně samo. A když to párkrát zopakuji, tak mám článků habaděj! Prostě začněte!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Klimeš | čtvrtek 22.8.2013 10:00 | karma článku: 8,15 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Petr Klimeš

Kterak jsem si sám přivodil Encefalitidu

V článkuRadši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“jsem psal o tom, že strach je špatný rádce. A nejen, že je špatný rádce je i moc špatný společník, který dokáže hotové divy.

23.9.2013 v 9:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Povídejte mi o tom, že něco nejde…

Ve svém článku „Opravdu hledáte práci? Je to snadné!“ vysvětluji, že život je o prioritách. Život je o tom, že když něco opravdu chcete, tak toho dosáhnete. A byť se lidé v zásadě pořád na něco vymlouvají, tak bych rád v praxi ukázal, že tento princip je pravdivý.

16.9.2013 v 9:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Příběh mojí kariéry aneb dokážete cokoliv

Nedávno mi jeden člověk vyprávěl fascinující příběh o tom, jak nemohl najít brigádu a tak vytiskl životopisy, na kole objel asi 50 firem v okolí a životopis jim předal. Na rozdíl od ostatních hledajících, kteří seděli doma, dostal hned několik nabídek. Rozhodl jsem se proto pro inspiraci sepsat příběh mojí kariéry.

2.9.2013 v 10:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Radši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“

Někde jsem slyšel, že v Čechách je lepší volat „hoří, hoří!“ než volat „pomoc, pomoc!“ Asi chápu proč. Protože v Čechách by vám nikdo nepomohl. Nedávno jsem četl článek, jak cizinku v metru přímo před zraky lidí na nástupišti někdo přepadl a okradl. A nikdo jí nepomohl. Kladu si otázku proč tomu tak je.

28.8.2013 v 10:00 | Karma: 16,37 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Filozofie nenávisti bude vždy nenávidět!

Dnes to bude trochu mimo byznys, něco k naší společenské situaci. Žijeme ve skvělé době (v porovnání s každou dobou minulou je tahle prostě skvělá), která má nicméně své problémy.Problémem naší společnosti číslo jedna posledních x měsíců je fenomén korupce. Nemyslím nějakou drobnou korupci, že studenti dělají brigádu na černo, nebo že někdo uplatí úředníka kvůli stavebnímu povolení na baráček. Myslím organizované vyvádění miliard státních (tedy našich) peněz do kapes pánů kmotrů (či jak někdo říká zlojedů).

26.8.2013 v 10:00 | Karma: 9,92 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
Expert přes kariérní poradenství, hledání práce a řeč těla. Majitel kariérně poradenské společnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články