Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu hledáte práci? Je to trochu složitější!

V minulém článku nazvaném „Opravdu hledáte práci? Je to tak snadné!“ nastiňuji, že najít práci není ani v dnešní době nic tragicky těžkého. No jo, můžete mi nicméně říct, že nehledáte jen tak nějakou práci pro práci, ale chcete, aby byla ve vašem úzce specifikovaném oboru; za určitý, ne úplně malý plat a v konkrétní, ne zrovna pracovně atraktivní lokalitě.  A teď babo raď, protože takové pozice jsou třeba jen dvě.

Daleko lépe, než upadnout do neproduktivní deprese (což se většině lidí bez práce snadno podaří), je najít řešení za pomocí magického slova „momentum“. Je to slovo, které mi moje maminka (dělající pro mou firmu textové korektury) zamítla, protože se prý nenachází ve slovníku. No to má možná pravdu, ale to nic nemění na věci, že je to jedno z nejdůležitějších slov mého života. 

Jako momentum označuji ten pocit, kdy dostanete nějaký skvělý nápad a teď vás zahrne vlna energie, která vám ho pomůže uskutečnit. Když počkáte den, dva a otálíte s provedením nápadu, tak energie nenávratně zmizí. Udržení momenta je možné, když se člověk do nápadu dá a začne v něm ihned dělat pokroky. Úspěch totiž rodí úspěch a takto je tedy snadno možné roztočit perpetum mobile, kterému říkám momentum.

A teď k práci. Pokud jsem v situaci popsané výše a možností je málo, není nic lepšího než si možnosti sám vytvořit. Svým klientům vždy doporučuji například dobrovolnictví. Kdo kdy slyšel o nezaměstnaném, že by dobrovolně šel někam dělat zadarmo?! Kdo by to taky dělal – vždyť je to hloupé, místo toho se můžu válet doma, dělat to, co mě nejvíc baví (koukání na televizi a hraní počítačových her) a užívat si volna!

Jenže ono je volno a volno. Osobně vím, že i měsíc u moře je krásná záležitost a doufám, že si jí zas brzy zopakuji, ale měsíc sedět doma je věc docela jiná. Už po 14 dnech je člověk ubíjen depresí z nicnedělání a jen jít nakoupit ráno rohlíky k snídani je projekt na půl dne. Pro člověka totiž není z psychologického hlediska mnoho horších věcí než zahálka. Ano já vím, stěžujeme si, když je toho hodně, stěžujeme si, když je toho málo…Umění je najít balanc a když už si musím vybrat, tak radši ať je toho hodně!

Proč? Protože když zůstanu aktivní, tak v sobě nezabiju kreativitu, jež je výjimečně důležitá při hledání práce či obživy. Když půjdete někam dobrovolničit (a to si pak můžete celkem i vybírat do jaké firmy chcete), tak si zvýšíte kvalifikaci, uděláte si dobré jméno, získáte doporučení, možná vám i nabídnou místo, alehlavně udržíte si kreativní momentum, které vám pomůže najít cestu k vytoužené práci.

Ještě k tomu vytváření možností – dobrovolnictví je jen jedna možnost. Když už máte čas a nemáte moc co dělat, tak začněte někomu s něčím pomáhat. V nápadech na nejlepší byznys pro r. 2013 jsem například viděl pečovatelství o staré lidi. Prostě začněte dobrovolně někomu s něčím pomáhat. A s čím? To je úplně jedno. Začněte, nezištně pomáhejte a jak říkají miliardáři Richar Brandson a Donald Trump, dělejte hlavně to, co vás baví.

Nikdy nevíte, co se z toho tzv. vyvrbí. Když jsem byl nezaměstnaný, tak jsem všem známým s něčím pomáhal. Tu jsem pokládal podlahu a tu betonoval bazén (a nikdy jsem si za to kromě jídla nevzal ani korunu). A seznámil jsem se tak s člověkem, který mne za rok oslovil, zda nechci jít do jedné společnosti, kde byl ředitelem, dělat v top managementu…a já šel.

Autor: Petr Klimeš | středa 23.1.2013 14:00 | karma článku: 14,63 | přečteno: 935x
  • Další články autora

Petr Klimeš

Kterak jsem si sám přivodil Encefalitidu

V článkuRadši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“jsem psal o tom, že strach je špatný rádce. A nejen, že je špatný rádce je i moc špatný společník, který dokáže hotové divy.

23.9.2013 v 9:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Povídejte mi o tom, že něco nejde…

Ve svém článku „Opravdu hledáte práci? Je to snadné!“ vysvětluji, že život je o prioritách. Život je o tom, že když něco opravdu chcete, tak toho dosáhnete. A byť se lidé v zásadě pořád na něco vymlouvají, tak bych rád v praxi ukázal, že tento princip je pravdivý.

16.9.2013 v 9:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Příběh mojí kariéry aneb dokážete cokoliv

Nedávno mi jeden člověk vyprávěl fascinující příběh o tom, jak nemohl najít brigádu a tak vytiskl životopisy, na kole objel asi 50 firem v okolí a životopis jim předal. Na rozdíl od ostatních hledajících, kteří seděli doma, dostal hned několik nabídek. Rozhodl jsem se proto pro inspiraci sepsat příběh mojí kariéry.

2.9.2013 v 10:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Radši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“

Někde jsem slyšel, že v Čechách je lepší volat „hoří, hoří!“ než volat „pomoc, pomoc!“ Asi chápu proč. Protože v Čechách by vám nikdo nepomohl. Nedávno jsem četl článek, jak cizinku v metru přímo před zraky lidí na nástupišti někdo přepadl a okradl. A nikdo jí nepomohl. Kladu si otázku proč tomu tak je.

28.8.2013 v 10:00 | Karma: 16,37 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Filozofie nenávisti bude vždy nenávidět!

Dnes to bude trochu mimo byznys, něco k naší společenské situaci. Žijeme ve skvělé době (v porovnání s každou dobou minulou je tahle prostě skvělá), která má nicméně své problémy.Problémem naší společnosti číslo jedna posledních x měsíců je fenomén korupce. Nemyslím nějakou drobnou korupci, že studenti dělají brigádu na černo, nebo že někdo uplatí úředníka kvůli stavebnímu povolení na baráček. Myslím organizované vyvádění miliard státních (tedy našich) peněz do kapes pánů kmotrů (či jak někdo říká zlojedů).

26.8.2013 v 10:00 | Karma: 9,92 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
Expert přes kariérní poradenství, hledání práce a řeč těla. Majitel kariérně poradenské společnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články