Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko v područí nezákonných opatření (?)

Ministerstvo zdravotnictví řídí Českou republiku již několik týdnů zřejmě nezákonnými opatřeními k omezení obchodu, služeb a dalších aktivit, a hodlá v tom evidentně pokračovat.

Ministerstvo zdravotnictví ani vláda si nedělá těžkou hlavu s tím, co dle zákona může a nemůže činit a k mému zděšení jsou napadáni ti, kteří se snaží přimět stát k dodržování práva a podávají k Nejvyššímu správnímu soudu podněty k přezkumu ministerských opatření.

Během týdne jsem čekal, jak se Nejvyšší správní soud vypořádá se stávajícími žalobami, a to s ohledem na svůj dřívější výklad, že některé provozy a aktivity nelze zakazovat ale jen omezovat a s ohledem na to, že některé (např. provoz sportovních zařízení) zřejmě nelze způsobem zvoleným ministerstvem ani omezovat. Nejvyšší správní soud však dosud nerozhodl, přičemž ministerstvo mezitím vydalo nové opatření s účinností od 3. května 2021. Situace je tedy taková, že než soud stihne zjevně nezákonné opatření zrušit, vydá ministerstvo něco nového …  

Dlouhodobým problémem práce ministerstva zdravotnictví (a jeho poradního expertního týmu) je i mnohokrát zmiňovaná odtrženost od reality, což bohužel z podstaty vylučuje tvorbu norem (v daném případě protiepidemických opatření) kopírujících skutečný život a uvažovaná rozvolnění pak nejsou fakticky žádný rozvolněním ale většinou jen zformalizováním skutečného stavu věcí.

Další problém práce ministerstva zdravotnictví spočívá v tom, že si ministr a jeho lidé zvykli rozhodovat na základě úvah a záměrů, které měly v době nouzového stavu poměrně málo legitimního omezení (co si usmysleli, to mohli rozhodnout), avšak v době pandemického zákona (a doplňkově obecného zákona o ochraně veřejného zdraví) je třeba toto uvažování opustit, neboť stát má výrazně menší možnosti, a to nejen ohledně škály zákazů a omezování ale i ohledně důvodů, ze kterých protiepidemická opatření může zavádět. Typickým případem je omezování mobility. Jakkoli může být tento epidemiology dokola opakovaný argument z čistě epidemiologického hlediska bez dalšího srozumitelný, nemůže již být argumentem pro opatření dle pandemického zákona. Aktuálně by totiž důvodnost opatření měla být argumentována jen ve vztahu k nebezpečnosti jednotlivých konkrétních činností a provozů, což si ale ministerstvo zjevně neuvědomuje a setrvává na plošných opatřeních právě s mantrou omezení mobility.

Účelem pandemického zákona je zvládání epidemie onemocnění COVID-19 a zákonnost opatření tak do značné míry závisí právě na jejich odůvodnění, které musí vždy směřovat k tomuto účelu, aby bylo jasné, že zákaz nebo omezení konkrétního provozu nebo činnosti je pro boj s epidemií nezbytný a že společenský zájem na zákazu nebo omezení převažuje aktuálně nad právem, jehož výkon se zakazuje nebo omezuje.

Odůvodnění účelnosti a nezbytnosti opatření musí být zvažováno právě i vzhledem ke společenské realitě, tzn., jak se lidé chovají v jiných analogických situacích, které nemohou být zakazovány či omezovány, a zda tedy opatření má skutečně nějaký význam pro zvládání epidemie. Pokud se lidé např. s ohledem na roční dobu a tomu odpovídající počasí obvykle neformálně sdružují a sportují, není důvodné je omezovat při jejich organizovaném sportování. Z hlediska nedostatku důvodnosti pro boj s epidemií by tedy takové opatření mělo být shledáno jako nezákonné.

Jsou tedy opatření vycházející z ministerstva zdravotnictví amatérskou lidovou tvořivostí nebo profesionální prací s jasným záměrem ignorovat zákon?

Autor: Petr Holý | sobota 1.5.2021 16:57 | karma článku: 23,44 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Petr Holý

Alibistická vláda se chystá k další diskriminaci.

Vláda v demisi se zřejmě chystá rozhodnout o tom, že jako doklad o bezinfekčnosti na koronavirus nebude uznávat negativní testy, ale jen doklady o očkování a o prodělané nemoci (resp. pozitivním testu) v posledních 180 dnech.

17.11.2021 v 17:26 | Karma: 28,87 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Ještě krátce k obvinění Ondřeje Kúdely z rasismu.

Jako existují třeba náboženští fanatici, tak existují i fanatici boje proti rasismu a nemá to nic společného se skutečným respektem a se sdílením skutečných hodnot.

15.4.2021 v 15:17 | Karma: 32,23 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Odtržení odborníků od reality

Epidemiolog Petr Smejkal a jeho spolupracovníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) stálé nepochopili, že život není jen boj s epidemií.

13.4.2021 v 14:05 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Příval covidových opatření

Mnoho lidí se v záplavě nových opatření a nařízení v době epidemie stalo nuceně dočasnými „právníky“, kteří se musí ze dne na den seznámit s novými právními předpisy a správně je vyložit.

8.4.2021 v 11:14 | Karma: 18,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Blatného opojení mocí

Mít nějakou funkci a s tím spojenou moc může být nebezpečné pro osobu samotnou, ale zejména pro její okolí, a to tím spíše, jde-li o ministra zdravotnictví v době epidemie.

1.4.2021 v 18:01 | Karma: 46,53 | Přečteno: 10377x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1389x
Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Působí od roku 1998 jako advokát v Praze. Je spoluautorem několika publikací zabývajících se zejména autorským právem a mediálním právem.

Seznam rubrik