Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blatného opojení mocí

Mít nějakou funkci a s tím spojenou moc může být nebezpečné pro osobu samotnou, ale zejména pro její okolí, a to tím spíše, jde-li o ministra zdravotnictví v době epidemie.

Zkuste se vžít do situace, že byste měli neomezenou moc a že cokoli byste si vymysleli, to by celý národ musel dodržovat … a to ještě za dozoru policie a pod hrozbou sankcí. Nemluvním o nějaké autokracii ale o dočasném demokratickém delegování moci ke zvládnutí krizové situace, jaká nás postihla aktuálně v souvislosti s epidemií koronaviru.

Moc se ale i tak postupem času stává obrovským pokušením a situace se dříve či později (nejde-li skutečně jen o pár dní) musí zvrhnout v něco, co je eufemisticky řečeno objektivně nežádoucí, byť by tomu ze začátku třeba nic nenasvědčovalo. V takovém postavení „mocného vládce“ je teď v České republice ministr zdravotnictví Jan Blatný, jehož rezortní rozhodnutí týkající se epidemie a návrhy rozhodnutí pro celou vládu nejsou dle vyjádření ostatních ministrů nikdy nijak rozporovány, jsou vždy bez dalšího přijímány a ze strany vlády tedy absolutně respektovány.

Ministru Blatnému jeho moc zjevně zachutnala a vše se čím dál více zvrhává. Nevím ale, jestli lid dusí úmyslně, nebo jestli časem získal pocit výjimečnosti a neomylnosti a jeho jednání je v tomto smyslu vlastně spontánní. U ministra Blatného je ale už od začátku zásadní pochybnost o jeho úmyslech a kompetenci, neboť pan Blatný (jak známo) podepsal protivládní petici s požadavkem na odstoupení premiéra, aby se pak následně vehementně zřejmě bez větší manažerské a politické zkušenosti ucházel o post ministra. Není-li chorobný kariérista (čemuž asi nic nenasvědčuje), neumím si to vysvětlit jinak, než že tak učinil s pocitem, že jedině on je osobou povolanou vyvést národ z temnoty. Bohužel personální nedostatek vedl Andreje Babiše k tomu, že se pan Blatný skutečně ministrem stal.

Jen krátce jsem se domníval, že s „novým člověkem“ může být epidemie konečně po řadě měsíců řešena sofistikovaněji vědeckým, logický a cíleným přístupem a nikoli přístupem úřednicko-mocenským jako doposud, avšak záhy se ukázalo, že jde opět jen o úředníka (a nikoli o osobnost ve státnickém slova smyslu), který se v zásadě nijak neodchýlí od toho, co dělali politici do té doby a že žádnou logiku, rovnováhu a cílená řešení epidemie hledat nebude. Strohá úředničina ministra Blatného se postem času zvrhávala v nejrůznější „bizáry“ typu nošení roušek při vnitřním sportování (v rámci prosincové rozvolňovací epizody) a nařizování či trvání na opatřeních, které z logiky věci epidemii evidentně spíše zhoršují. Člověk nemusí být epidemiologem, aby viděl nesmyslnost zákazu prodeje potravin v některých dnech či např. omezení úředních hodin na úřadech, přičemž vše vrcholí v těchto dnech uzavřenými okresy, kdy namísto toho, aby lidé odjeli na své chaty a chalupy, mačkají se v městských parcích.

Ministr Blatný aktuálně zostřil i svůj projev a chová se k národu jako ke frackům, kteří nejsou schopni rozumné samostatné úvahy a na které je třeba zvyšovat hlas. Už jenom čekám, kdy ministr Blatný přikáže, že v zájmu zvládnutí epidemie musíme chodit po čtyřech, bude se bavit tím, jak nás policisté (běhající samozřejmě příkladně také po čtyřech) nahánějí, a prostřednictvím médií nás bude okřikovat, že takhle teda ne, a jestli všichni opatření nebudeme dodržovat, tak neotevře školy.  

Stokrát už politici mluvili o návratu dětí do škol jako o jakémsi tématu, až se vlastně zapomíná na ty děti samotné. Na děti, kterým jsme za poslední rok vzali celé jejich životy. Kromě plošných opatření ale politici pro návrat dětí do škol a ke sportu (či dalším obdobným aktivitám) neudělali vůbec nic a v poslední době jsem zaznamenal jen arogantní vyjádření pana Blatného, ať si jdou děti zaběhat do lesa. Pokud jde o řadu týdnů omílané antigenní testování při úvahách o obnovení školní docházky, je třeba zdůraznit, že podle ryze odborných vyjádření jsou antigenní testy od počátku stavěny na to, aby potvrzovaly diagnózy lidí s příznaky a nikoli na to, aby odhalovaly pozitivitu bezpříznakových lidí. Budou se tedy děti testovat kvůli kšeftu někoho vlivného, nebo aby se vykazovala alespoň nějaká cílená snaha? Ve firmách už to probíhá … Jediný, kdo se ve věci návratu dětí do škol odhodlal k nějakému sofistikovanému kroku, byl Středočeský kraj (ačkoli by to měl udělat stát) a nechal vypracovat jakousi studii o přenosu nákazy u dětí ve školách a vyvrátil tak i domněnku o tom, že učitelé se převážně nakazili právě ve školách. Stát nic takového neudělal (!) a ještě jsem dokonce zaznamenal vůči Středočeskému kraji kritiku.

Pokud někdo dokola argumentuje černobíle o nutné ochraně životů a zabránění přetížení zdravotnictví, bylo nepochybně možné za celý rok epidemie udělat mnoho cílených kroků, nicméně nebylo uděláno v podstatě nic (nepočítám-li nestoudně drahou marketingovou akci v podobě polní nemocnice v Letňanech), přestože je zjevné, že jedním z podstatných problémů zdravotnictví (a to nejen v době epidemie) je nedostatek sester (v důsledku jejich naprostého podhodnocení). Vláda s tím ale roky nic nedělá a neudělal s tím nic ani teď. Nemusím dlouze přemýšlet, abych přišel třeba i na to, že řadu životů bylo možné zachránit tak, že se ve spolupráci s praktickými lékaři připraví soupis ohrožených osob (které již lékaři definovali kombinací věku, chorob a body mass indexu) a tyto osoby se adresně pozvou na přednostní očkování.

Straší mě, že myšlení a vnímání některé části veřejnosti se posouvá tím směrem, že některé „Blatného bizáry“ s vážnou tváří projednávají, komentují a dokonce přijímají za své. Před pár dny jsem se dočetl, že sportovní hnutí vyzývá k tomu, aby děti mohly začít sportovat na venkovních sportovištích (!) s tím, budou testovány. Kam jsme to dospěli, že přijímáme to, že kluci si můžou jít začutat fotbal jenom tehdy, když si udělají test na koronavirus. Je to opravdu nutné?

Taky mě straší, že se z epidemie koronaviru stává jakýsi společenský fetiš a řeší se pro budoucnost třeba covidové pasy bez ohledu na to, jestli bude ve společnosti milion či jen jediný nakažený a málokdo uvažuje (alespoň ne nahlas) tak, že se nákaza či nemoc COVID-19 stane (z hlediska počtu výskytu) běžnou nemocí, a že ji nebudeme muset řešit jako každodenní součást života všech lidí.

Autor: Petr Holý | čtvrtek 1.4.2021 18:01 | karma článku: 46,53 | přečteno: 10377x
  • Další články autora

Petr Holý

Alibistická vláda se chystá k další diskriminaci.

Vláda v demisi se zřejmě chystá rozhodnout o tom, že jako doklad o bezinfekčnosti na koronavirus nebude uznávat negativní testy, ale jen doklady o očkování a o prodělané nemoci (resp. pozitivním testu) v posledních 180 dnech.

17.11.2021 v 17:26 | Karma: 28,87 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Česko v područí nezákonných opatření (?)

Ministerstvo zdravotnictví řídí Českou republiku již několik týdnů zřejmě nezákonnými opatřeními k omezení obchodu, služeb a dalších aktivit, a hodlá v tom evidentně pokračovat.

1.5.2021 v 16:57 | Karma: 23,44 | Přečteno: 490x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Ještě krátce k obvinění Ondřeje Kúdely z rasismu.

Jako existují třeba náboženští fanatici, tak existují i fanatici boje proti rasismu a nemá to nic společného se skutečným respektem a se sdílením skutečných hodnot.

15.4.2021 v 15:17 | Karma: 32,23 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Petr Holý

Odtržení odborníků od reality

Epidemiolog Petr Smejkal a jeho spolupracovníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) stálé nepochopili, že život není jen boj s epidemií.

13.4.2021 v 14:05 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Petr Holý

Příval covidových opatření

Mnoho lidí se v záplavě nových opatření a nařízení v době epidemie stalo nuceně dočasnými „právníky“, kteří se musí ze dne na den seznámit s novými právními předpisy a správně je vyložit.

8.4.2021 v 11:14 | Karma: 18,54 | Přečteno: 688x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1389x
Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze. Působí od roku 1998 jako advokát v Praze. Je spoluautorem několika publikací zabývajících se zejména autorským právem a mediálním právem.

Seznam rubrik