Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínání jak to začalo s inflací 2021.

Lidé rychle zapomínají jak vznikla inflace, co jí postupně vytvořilo a jak moc za to může válka. Také proč nám extrémní a rychlé zvětšení úroků nepomohlo snížit rychlost znehodnocení peněz. Co je vidět a co neni vidět. 

Vzpomínání jak to začalo s inflací 2021.
Rok 2021 červen meziročně inflace 2,8%. A od toho měsíce neustále rostla meziroční inflace.
Protože opadl strach z viru a nově vytvořené peníze a také našetřené peníze konečně šly utratit a tak poptávka převýšila nabídku zboží a ceny šly nahoru. Také ČNB v tento měsíc poprvé zvedli 2T Repo sazbu z 0,25% na 0,50% a těm ekonomicky zdatnějším potvrdili, že přijde inflace a je dobré si koupit vše, co by se mohlo v budoucnu hodit, něž to dojde ostatním.
=> To dokázalo inflaci zvýšit až na 5,8% (10.2021). Za tuto inflaci může rozhodně ČNB a vláda. Která v době 2020 až 2021 snižovali zbytečně úroky a vláda která dávala peníze nepracujícím. Motivovali lidi k utrácení. I když nebylo vůbec žádoucí, aby lidé chodili po obchodech a utráceli, protože tím šířili virus.
Do toho EU se domnívala, že emisní povolenky jsou moc levné a tak nefungují. Uměle snížila množství povolenek a tím jejich cenu dostali na konci roku k 90€. Co je zdržení o 137% vůči ceně na začátku roku. To zvedlo náklady na výrobu energie a tak cena elektriky vzrostla.  
Po říjnu zbankrotovali společnosti prodávající energie, protože nečekali umělý zásah do cen energii přes emisní povolenky. Krach společností v Česku podpořil ještě více zvýšení ceny energie. Vyšší náklady u některých výrobců podpořili rozjíždějící inflaci.
Také ČNB postupně zvyšovala náklady dlužníkům. Na konci roku už byla repo sazba na 3,75%. Což zvyšuje už náklady každému, komu skončila fixace, a to až lidem, co fixovali od roku 2008.
Inflace na konci roku dosáhla na 6,6%.
Máme tedy nastartovaný významný inflační trend, kdy je inflace nad kritickou hodnotou 5%, kdy i lidé nesledující ekonomiku začínají významně započítávat inflaci do svých rozhodnutí. Většina zadlužených firem tedy má zvětšující se náklady kvůli sazbám a kvůli energii a to promítnou do cen a vytvořit inflaci. Nemohli by to promítnout do cen, kdyby většina konkurenčních společností nebyla zadlužená, a neměli by potřebu zdražit kvůli větším nákladům. To ale ve světě s uměle drženou inflaci není, a téměř každá firma má dluh a tím pádem zvětšující se náklady. Firma tedy nezbankrotuje, protože se nenajde konkurence, které by se nezvýšily výdaje, konkurence, která by zachovala stejnou cenu. 
Po novém roce i dodavatel energie ČEZ zvedl cenu energie, a tak i ČNB započítala tuto cenu do inflačního koše a inflace tak skokově vyskočila na 9,9%. Co vyděsilo ČNB a ta zrychlila zvětšování úrokových sazeb.
Úroková sazba nezpůsobí nárůst výdajů jen při zvýšení, ale neustále každý den. Vždy když někomu vyprší fixace tak se jeho výdaje spojené se splácením dluhu zvýší a tyto výdaje trvají až do splacení. Jak jde čas, tak skupina lidí s většími výdaji na dluh roste a ČNB to ještě zvětšovala zvětšováním sazeb. Držet vysoké úroky samo osobě vytváří postupně se zvětšující množství lidí, kteří mají větší výdaje na dluh a tím pádem omezí poptávku po zboží.
Do února inflace vzrostla na 11,1% a repo sazba na 4,50%.
Přišla válka a sní sankce.
Oboje narušuje fungování trhu a tím pádem se přirozeně musí zvětšit ceny zboží. Je jen otázkou času kdy cena zboží započítá zvětšené náklady kvůli sankčním a válečným překážkám.
Snižuje se tedy nabídka zboží kvůli krachujícím firmám, kvůli sankcím zakazující obchod, kvůli válce neumožňující výrobu a přesun zboží.
Na druhé straně poptávka dostává nové peníze od vlády jako podporu. Vláda se snaží pomoci těm nejchudším na které nejvíce působí snaha ČNB snížit poptávku, a tak pravá ruka se přetlačuje s levou a částečně neguje snahu zastavit inflaci.
A když se to vše sečte tak se s lehkostí dostáváme v červnu na inflaci 17,2%, repo sazbu 7%.
Samotná inflace je očistný proces, kdy jsou všichni kupující motivováni snižovat výdaje a tím snížit poptávku. Je tedy zapotřebí extra tlačit na zadlužené, aby se omezili 2x více? Na druhou stranu to jsou oni, kteří dostali nové peníze a znehodnotili úspory ostatním, aby byli uspokojeni. Na třetí stranu pokud se dostanou do exekucí budou přítěží už na vždy a budou volit socialismus.
ČNB začíná věřit, že inflace zpomaluje, ale až v létě opět ČEZ a ostatní zdraží, opět po přepočítání, tam bude zvětšena inflace. Naštěstí se výpočet inflace bude od června vypočítávat vůči zvětšeným cenám a tak stačí, aby ceny nestoupaly tak rychle jako před rokem a vypočítaná inflace bude vycházet menší.
A pak začne nová epocha, kdy pomalu začne končit krize, dolar bude inflační, a ceny budou padat. A ČNB s vládou se budou snažit tyto ceny udržet na těch nechutných výšin. Pomocí snižování sazeb, zvětšováním platů státním zaměstnancům, zvětšováním důchodu, regulaci omezující svobodu. Jen aby nevznikla deflace, která by vrátila staré nízké ceny. Jen aby se úsporám nevrátila hodnota. Splacení státního dluhu bude tabu, protože by to podpořilo pád cen a tím nepřípustnou deflaci. 
Jak by to mohlo vypadat bez státu?
Na volném trhu by nevznikaly nové peníze v době virové krize. Na volném trhu by se cenu emisních povolenek měnila podle prokázané škodlivosti a výtěžek by šel poškozeným. Nevznikla by tedy tak velká inflace (11%), která byla před válkou.
Většina firem by nebyla zadlužených, protože by je k tomu žádná ČNB nemotivovala.
Pokud by vznikla válka tak by to určitě zdražilo energie a potraviny dovážející z těchto zemí, což je správně. Tato válečná inflace 6,2% (po únoru 17,2-11=), je důležitý tržní signál pro výrobce i spotřebitele, bez něj by vznikl nedostatek. Ale spíše by byla ještě menší, protože to je stále inflace se sankcemi a ty by na volném trhu byly dobrovolné a tak by neměly tak negativní dopad na země, které neválčí.
Vytváření inflace je špatný! Ale i boj s inflací je také špatný, protože inflace je nejméně bolestiví projev narovnávání situace do normálu! Boj s inflací dělá proces rychlejším a o to zkrachuje více lidí, protože lidé nedokážou tak rychle se přizpůsobit uměle zrychlenému ozdravování trhu.
Argument, že když se nezvýší úroky nad nebo aspoň k velikosti inflace, tak že lidé si začnou houfně půjčovat a tím vytvářet nové peníze a tím podporovat inflaci. Znám, ale lidé nejsou roboti a tenhle potenciální zisk není jediný co zvažují. Hodně je ovlivňuje i potenciální riziko. Praxe ukazuje, že si lidé zas tolik nepůjčují, protože mají právě strach z rizik, protože mohou zkrachovat. Za to vláda, která je v zemi s vysokým úrokem je nucena pomáhat, a tak si půjčuje, stejně jak lidé v zemích, kde nejsou pod tlakem vysokých úroků. Nových peněz se vytvoří stejně tak při nezvyšování úroků, tak při extrémním zvyšování úroků. Poslanecké strany se chovají čistě tržně a tak, aby nezkrachovali, musí i pravicová strana dělat to co nechce, protože nemůže jít proti vůli trhu. 
Česko (M2) +4,4% nových peněz za rok.
Slovensko (M2) +4%
Celá Evropská unie (M2) +4,9%.
Extrémní zvyšování úroků tedy nemá vliv na monetární inflaci. Zvedání úroku je stále centrální inženýrství a nevede ke kapitalismu, pokud je moc rychlý. Jde se tedy vrátit k tržním úroků, jen když není krize a musí se pomalu. Jinak to vyvolá chudobu a lidé pak začnou platit zloděje, aby neupadli do chudoby ze který by se už nedostali. Hloupá snaha po volném trhu tvoří socialismu. Potřebujeme tedy chytré rakouské ekonomy, kteří nebudou jen slepě podle učebnic hlásat jak by to mělo být, ale vymyslí i cestu která funguje na reálném trhu. 
 
Co je vidět: rychlé zvýšení úroků snižuje tvorbu peněz veřejným sektorem.
Co neni vidět: rychlé zvýšení úroku zvyšuje tvorbu peněz státním sektorem.
Rakouský ekonom používající praxeologii nemůže říci že ČNB udělala správně pokud chtěla snížit inflaci. Správný rakouský ekonom počítá s celím trhem, takže i s poptávkou lidí na bezpečnostní firmy (politické strany).       
Děkuji, že se zajímáte.
Některé zdroje informací:
https://www.czso.cz/csu/czso/inflace_spotrebitelske_cenyhttps://www.cnb.cz/cs/casto-kladene-dotazy/Jak-se-vyvijela-dvoutydenni-repo-sazba-CNB/https://www.kurzy.cz/komodity/cena-elektriny-graf-vyvoje-ceny/1kwh-czk-2-rokyhttps://www.kurzy.cz/komodity/pxe-zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/1kwh-czk-2-rokyhttps://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m2https://tradingeconomics.com/czech-republic/money-supply-m2

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Borovec | neděle 24.7.2022 18:46 | karma článku: 19,13 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Petr Borovec

Česká pirátská strana, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 4 priority do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

10.5.2024 v 18:43 | Karma: 14,58 | Přečteno: 368x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Starostové a nezávislí, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 11 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

9.5.2024 v 9:57 | Karma: 9,89 | Přečteno: 204x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Spolu, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 10 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

8.5.2024 v 10:30 | Karma: 5,91 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Svobodní, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 7 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

7.5.2024 v 11:30 | Karma: 10,23 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přísaha a Motoristé, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 5 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

6.5.2024 v 10:54 | Karma: 6,66 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

13. května 2024  16:42,  aktualizováno 

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov z ODS....

Hraniční kontroly na migranty zabraly, těší Němce. Ministryně chválí Čechy

13. května 2024  16:52

Hraniční kontroly, které Berlín zavedl na hranicích s Českem, Rakouskem, Polskem a Švýcarskem kvůli...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  16:30

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 112
  • Celková karma 9,07
  • Průměrná čtenost 387x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik