Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

POW nebo POS, kdo má větší motivaci nepodvádět.

Úvaha nad motivacemi nepodvádět u dvou možností schvalovatelů bloku a to v POW a POS těžbě. Po necelém roce (29.5.2022) jsem opět přehodnotil správnost článku abych odhalil svoje omyli. 

Úvaha nad motivacemi nepodvádět u dvou možností schvalovatelů bloku.
Jedná se o upravený článek, který jsem napsal původně pro stránku btctip.cz. Rád bych tyto informace předal i čtenářům idnes. Po necelém roce (29.5.2022) jsem opět přehodnotil správnost článku, protože je aktuálně medvědí trend jsem ovlivňovaný jinými emocemi a tak je velká šance, že odhalím svoje omyli.

Úvod:

Tento článek si nebere za cíl vysvětlit fungování těchto dvou systémů, to už udělali ostatní. Cílem je ukázat motivace jednotlivých systémů, aby lidé nepodváděli a měli motivaci udržovat systém funkční, tedy ekonomická udržitelnost. Pokud vás zajímá fungování, výhody, nevýhody, bezpečnostní rizika atd, doporučuji například tyto články:

ProofofWork vs ProofofStake – 1. část

ProofofStake pod drobnohledem co to je a jak funguje

PoW a PoS – problémy, zranitelnosti a srovnání 

U FIAT měny, tedy například u dolaru, eura, české koruny a dalších je problém, že nad nimi mají centrální banky monopolní moc měnit počet měny v oběhu a moc vám je vzít nebo zadržet. Což vytváří možnost zneužití ve prospěch vládců, kteří pak nemají motivaci se chovat udržitelně a zlepšovat životní podmínky lidem. Tento historický problém je velmi dobře popsaný v knize: Odluka peněz od státu.

Proto trh (lidé) přišel s několika řešeními (kryptopeníze).  Mají ve svém programu upevněno bud absolutní vzácnost stanovením nějakého počtu mincí (BTC, ADA), nebo je tvorba nových mincí nějak silně omezena (ETH). Čímž se řeší zneužití, okrádání, nebo znevýhodňování držitelů úspor bez jejich vědomí (tedy inflace). Co má slabinu v tom že nesmí chtít krást většina těžařů.

Kdo ale potvrdí transakce?
V odpovědi na otázku, kdo bude potvrzovat platby, byl jako první zvolen systém POW. Zkouška prací to ale není, je to výběr prací. Kdo se náhodným počítáním dobere správného výsledku, ten jako první uzavře blok a transakce se uskuteční, ostatní pak mohou zkontrolovat jen to, jestli náhodně správně dopočítal výsledek. Pokud ne a těžař nemá možnost okrást uživatele, pak proč ho tedy vybíráme? Nutné dodat, že čím výkonnější těžař, tím schválí více bloků, protože má větší množství výpočtů a tak i šanci na správný výpočet.
A nezapomeňme, že u obouch případech transakce jsou schvalovaný centrálně jedním těžařem, akorát těžař nemá jistý, že bude schvalovat i ty další.

 

Jaké jsou motivace v POW to dělat poctivě?

Pokud to bude dělat dobře a lidem se budou schvalovat transakce správně. Tak za to může dlouhodobě dostávat odměnu. Pokud bude podvádět a pozměňovat transakce, které se nestaly, peníze časem ztratí důvěru, protože nikdo nechce dlouhodobě využívat peníze, kde může být okraden. Těžař tedy riskuje, že těžební stroje ztratí hodnotu a přijde o stálý příjem. Pokud tedy nemá možnost těžit jiné peníze. Riskuje zničení byznysu a částečně i využití těžebních strojů, tedy aktiv.
Stejně jako je tomu ve státu: poslance mohlo stát hodně úsilí získat křeslo, a pokud udělá fatální chybu, tak bude sesazen a ztratí příjem, jeho úspory to ale neohrozí, pokud zisk ze své práce utrácel v jiné zemi. Stejně jako těžař rozhoduje o něčem, co nemusí vlastnit. Životní úroveň to, ale sníží co ho motivuje nepodvádět.

Odhalený zloděj je údajně potrestaný spálenou energií, tak jsou ale trestáni i pomalejší těžaři (pomalejší těžaři jsou na stejné úrovni jako zloději). Trest by to byl jen tehdy, kdyby věděl, že zrovna teď se mu povede jako prvnímu vytěžit blok a počítal s tím, že dostane odměnu. Když už se rozhodl krást, tak určitě bude počítat s těmito náklady. Spíše mu to pomůže, protože si může spočítat, jak velké ty náklady budou.
Systém tedy trestá slabší jedince, trochu podobně jako demokracie. Pokud nemáte více než 5% voličů, žádné křeslo nedostanete a nemůžete rozhodovat. A stejně jako je byrokracie překážkou k založení strany, tak cena elektřiny a kapitál na těžební stroje jsou překážou. A nijak to neupřednostňuje výběr těch poctivých, protože to co musí mít, je mimo systém, ve kterém bude rozhodovat. (mimo hodnotu peněz)

POW tedy trestá ty, co chtějí uzavírat blok, ale nenašli správný výpočet, pokud má správný výpočet, nikdo ho nekontroluje, jaké transakce byly zahrnuty do bloku a jestli se zde nestal podvod. Bezpečnost zajišťuje komplikovanost změnit transakce, které se mají zapsat do bloku, tedy kryptografie, ne těžba. Těžba zvýhodňuje bohaté, co nutně není špatný, protože ve svobodném světě to jsou ti co přinášejí největší užitek společnosti. Pro stabilitu trhu je potřeba, ale rovnost a ne zvýhodňování bohatých na úkor chudým, už tak budou vždy mít přirozenou výhodu.

Čím větší obtížnosti těžby, tím větší bezpečnost.

Čím více dominantní výrobce energie vytlačí obtížnost výše, tím větší náklady na těžbu, což snižuje odměnu pro těžaře. Nižší zisk tedy demotivuje těžit, ale s těžbou skončí jako první ti, co byli motivovaní jen ziskem. Ti, co zisk z těžby neměli, jako hlavní motivací zůstanou. Tam je větší pravděpodobnost, že to je člověk, který ty peníze využívá a považuje je za nejlepší. Což je super! Ale ani tato dobrá duše nemůže chránit peníze, pokud nemá dostatečný příjem z jiné činnosti.
Těžba POW je technologicky Inflační.
Pokud chcete ovládnout peníze bud můžete zkupovat těžební stroje ostatních, ale to pak zvyšujete cenu a tím i zpomalujete ovládnutí těžby. Druhá možnost je vytvořit nový výkon a tím snížit hodnotu výkonu ostatních. Tím berete ostatním hlasovací sílu a oni se tomu nemohou bránit. (stejně jako inflace ve FIAT penězích). Toto na volném trhu je malí problém, ale ve světě kde existují státy značný problém. Útočník může využít dotace, patenty na technologie. Je to jako akciová firma u který je neomezený množství akci, tedy i rozhodovacího práva. Nikdy nevíte, kdo vytvoří nové akcie a ještě si ten způsob na 10 let patentuje.
Náklady na krádež jdou tedy v dobách, kdy se nedodržuje vlastnické právo jednoduše převést na ostatní lidi pomocí dotací, daní. Pozor, je to rozhodně lepší než Fiat, kde se tyto náklady neviditelně rozdělují mezi občany. Zato u peněz POW by lidé jasně viděli cenu v daních a už to, by je mohlo motivovat začít volit svobodu.

Jaké jsou motivace POS to dělat poctivě?

Na rozdíl od POW je výběr schvalovatele transakcí náhodně vybíraný programem, takže na to, co POW potřebuje pálit elektriku zvládne POS bez výkonu a jen si dopomáhá preferováním majitelů více mincí (peněz). Je tedy ještě větší důvěra v program, co může představovat bezpečnostní riziko. Jediné, co lidé ovlivňují je, mezi kým se vybírá. Zde je určeno, že těžař může být jen lidi, co drží dané peníze. Už zde se vybírá jen mezi motivovanými lidmi, kteří využívají peníze, protože jsou pro ně výhodné.
Nejsou tu tak velké omezení jako pořizovací náklady, nebo privilegia jako přístup k levnému zdroji energie. Peníze můžou být kontrolovány ještě více zespodu. Konkurovat těžařům může kdokoliv, kdo dělá užitečnou práci pro společnost, tedy ziskovou práci, za kterou dostává plat v daných penězích.
 Pokud bude někdo přistižen při podvodu, ztrácí nárok na odměnu.  Takže trestán tu je jen zloděj ne malí těžař. Malí těžaři jen nedostávají odměnu.  

Argument: Je to bezpracný zdroj příjmu, stačí jen stakovat a držet peníze v trezoru, až bude majitel mít 51% všech peněz, tak udělat útok, který nepůjde odvrátit.

Toto je nejrozšířenější protiargument.  Zaprvé, čím více máte těžební síly, tím více můžete ztratit. Pokud máte zamčené peníze k těžbě a uděláte podvod, na který se přijde, hodnota peněz klesne a zloděje jako nejsilnějšího těžaře snížení hodnoty nejvíce ochudí. Podvádějící těžař může vše prodat, než trh započítá do ceny jeho podvod, ale při prodávání 51% všech peněž by si zchodil cenu ještě více a utrpěl by ztrátu stejně. Při postupném prodeji zase trh stihne započítat do ceny jeho krádež. Nezapomínejte, že peníze se nedají jíst, bude tedy mít hromadu peněz bez hodnoty a jeho ztráta bude největší v historii. Utrpí ztrátu všichni uživatelé peněz, to ano, ale zloděj utrpí ztrátu největší, což je dostačující a větší potrestání než na POW, kde se částečně znehodnotí těžební stroje útočníka, hala už ne. Jeho úspory v jiných penězích také ne.
 

Bohatí budou jen držet peníze a žít z toho.

To je prosím dost nepravděpodobné, bohatým jde o velký zisk. Teď, když ty svobodné peníze (POS) začínají, tak mají velkou inflaci, jako když začínal bitcoin. Ale po pár letech tato inflace spadne pod 1%. Pokud by tento boháč měl 25% všech peněz, zhodnotily by se mu tedy o kolik? Byl by to směšný zisk kolem 1,5%. S tím se smíří chudý člověk, co neumí investovat. Každý, kdo umí investovat, bude peníze investovat do akcii, kde má dlouhodobě 5% zhodnocení.  Osobně mě tento argument vždy pobaví. Vím, že daný člověk nemá zkušenosti, jak lidé bohatnou a nezná rakouskou ekonomiku.
Tento argument je podobný tomu, že 5G sítě způsobují nějaké zdravotní problémy, Přesto se daný člověk nebojí slunečního záření, kde je to samé riziko, jen v mnohem větším množství. Pokud se tedy člověk bojí, že někdo bude držet peníze a bohatnout slušnou prací (bude zajišťovat decentralizaci a správné uzavírání bloků), proč se nebojí boháčů, co investují a podnikají. Tvoří větší hodnoty a jejích zisky jsou 5 %,10%,20% a více každý rok. Co když oni budou skupovat zemědělskou půdu a nemovitosti??? Proč se nebát ani tohoto, vysvětluje rakouská ekonomie, ale to už je na jiný článek.
 

Čím více bohatý člověk bude chtít provést útok 51%, tím větší nedostatek peněž v oběhu bude a cena půjde nahoru. Čím blíže bude k tomu cíli, tím těžší to bude. Motivuje to lidi taky tyto peníze držet a stakovat. Čím více lidí stakuje, tím se více lidí dělí o zisk z malých poplatků. Tento boháč na své cestě ovládnout peníze POS ztrácí % pasivní příjem a ještě proti sobě motivuje ostatní nedávat mu to, protože tomu roste cena. V POW by zvyšoval obtížnost a vytlačoval ostatní, a lidé bez zisku by byli nuceni si hledat jinou práci a tuhle mu přenechat, protože mají rodiny a musí je živit. V POS vám nemůže nikdo sebrat hlasovací právo, pokud svoje peníze neutratíte. Nejodolnější jsou tedy bohatí skromní lidé ne bohatí co si užívají. Útočníkovy vždy můžeme říci moje hlasovací právo je neprodejný, to u POW nejde.   

Pak do toho prosím nepleťme to, že když se dnes postupně přechází z fiat měn na svobodné krypto peníze, tak hodnota roste se vzrůstající adopcí. Ano roste hodnota vůči fiat, ale neroste počet mincí. To, že někdy někdo bude tak bohatý, že bude vlastnit 51% všech peněz, je věc téměř nemožná, pokud tu budeme mít volný trh. Pokud si nezvolíme svobodu, tak nás stejně přes peníze ovládnou státy, jak těžaře POW , tak POS přes daně.

Tento pasivní příjem na POS samozřejmě bude stlačen na minimum díky trhu. Inflace peněz se bude zmenšovat a nakonec budou jen poplatky. Poplatky zákazníci vždy platí neradi, a tak je budou vyžadovat minimální poplatky a to více čím bude lepší konkurence. Pak budou opět zisky tak malé, že tam zůstanou jen fanoušci, kteří to nedělají pro zisk, ale pro ochranu svých peněz.  Jaký stát dokáže držet peníze? Jaký stát se ubrání vnitřní korupci, která vysává každý rozpočet a úspory?

Z uzavřených bloků v minulosti lze vytvořit celá blockchainová historie bez práce (bez nákladů) atd.

Na tyhle známé útoky a problémy existují řešení a postupně se implementují. Třeba: použité klíče jdou udělat tak, aby šly použít jen jednou a další podobné vylepšení. Podobné obavy jsou často zmiňované, i když už jsou vyřešené. Více v odkazech v úvodu.

Závěr motivací:

Motivace POW:

+Dlouhodobý zisk z těžby.
+Obtížnost těžby vytlačuje lidi, co jsou motivovaní jen ziskem.
+ Krádež je částečně trestaná.
- Těžba je inflační a tržní síly způsobují centralizaci.
- Trestají se malí těžaři
- Malá možnost konkurovat existujícím těžařům (lehce zneužitelný státem)
 

Motivace POS:

+Těží jen uživatelé peněz. Lepší výběr dobře motivovaných těžařů.
+Dlouhodobý zisk z těžby.
+ Trestáni jsou jen zloději.
+ Krádež přímo ovlivňuje jeho úspory.
+ Pokud se někdo snaží o útok 51%, motivuje tím ostatní se bránit a snižuje tím svůj zisk.
+ Velká možnost konkurovat existujícím těžařům.
 

Závěr – volný trh:

Padla taky otázka, proč to řešíte? Řešení inflace máme, proč hledat, které je lepší?

No přece, protože krypto peníze jsou svobodné peníze nevynucované silou. Pokud budeme mít volný trh, pak lidé postupně budou směřovat k využívání jen jedné nebo pár nejlepších peněz, zbytek zkrachují, tedy ztratí hodnotu. Co se může stát jak Bitcoinu tak Cardanu pokud konkurence bude lepší.

Jak jistě čtenář ví, hodnota se skládá z užitku a ze vzácnosti. Pokud tedy peníze POW budou bezpečné a POS také, vyberou si ty užitečnější peníze, což je individuální. Ale z chování lidí je patrné, že cena je důležitá, a tak bude mít velkou váhu poplatky (cena) za transakci. A ty budou zákonitě menší u POS kvůli absenci náročné těžby.
Ani jeden způsob neřeší definitivně ochranu před možností znehodnocení peněz!
Na druhou stranu se nemusíme přehlasovat k volnému trhu, ale k ještě více regulovanému trhu. Ten bude preferovat POW, protože firmy vydělávající na těžbě si můžou udržet dominantní postavení tím, že budou mít vyjednaný extra nízké ceny energie, nebo dotace a patenty. Může být ještě hůře – státy můžou zestátnit těžaře a přes ně zadržovat transakce z adres, na kterých se světově shodnou jako na zločinecké.
Peníze POS jsou zase ovládnou zdaněním a držením. Ani jedno nás tedy nechrání, proto je potřeba šířit myšlenky a důvody proč je svoboda efektivnější než nesvobodné. Přesto si myslím že POS má malou výhodu kvůli tomu že stát se nedokáže ubránit korupci a tím i decentralizaci státních peněz.

Co se týká POS bezpečnosti, je to nová technologie a způsob zabezpečování. Je tedy dobrý nechat proběhnout časový test, jestli někdo nenajde chybu a nevykrade tyto peníze. Časový test nám nedává jistotu, že jsou peníze bezpečné, ale je to dobré dodržovat, protože se můžeme mýlit.
Šance na vykradení POW i POS bude stále, nikdy nebude 0%. Ale nejde s tím argumentovat, protože celý život podstupujeme riziko a je to individuální, kdo je ochoten jaké podstoupit. Málokdy víme více než trh, pokud tedy trh nedokáže najít úspěšného zloděje. Proč zrovna vy jste přesvědčený, že víte o chybě? Možná máte pravdu a chyba tam je, ale protože to nikdo nevyužil, tak asi nevidíte všechny demotivace to udělat. Tvrdit i po 50 letech, že v programu je chyba a že peníze nejsou bezpečné, je stejné, jako když si bankéř FEDu hraje na to, že ví, co trh chce.
Pro mě skončil časový test 1.5.2022. (u Cardana)
Jaký na to máte vy ekonomický pohled ?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Borovec | neděle 21.11.2021 13:56 | karma článku: 6,29 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Petr Borovec

Česká pirátská strana, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 4 priority do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

10.5.2024 v 18:43 | Karma: 13,91 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Starostové a nezávislí, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 11 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

9.5.2024 v 9:57 | Karma: 9,86 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Spolu, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 10 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

8.5.2024 v 10:30 | Karma: 5,90 | Přečteno: 302x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Svobodní, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 7 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

7.5.2024 v 11:30 | Karma: 10,21 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politika

Petr Borovec

Přísaha a Motoristé, ekonomické důsledky programu.

Stručně hodnotím jejich 5 priorit do voleb EU, které sami zveřejnili. Pro ty co hledají další argumenty.

6.5.2024 v 10:54 | Karma: 6,65 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 112
  • Celková karma 9,01
  • Průměrná čtenost 387x
elektrikář, investor začátečník (7let), student "rakouské" ekonomiky ....

Seznam rubrik