Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozsudky soudkyně ulice aneb Přímluva za finskou premiérku

Víte, které sousloví je jedním z nejvyhledávanějších na (nejen) českém internetu posledních dnů? "Finská premiérka". Vsadím se, že ještě před pár dny znal jméno Sanny Marinové mimo Finsko jen málokdo. 

Snad možná politologové orientovaní na Skandinávii či zahraničněpolitičtí komentátoři. Ostatně - nebyl důvod znát jméno či tvář šestatřicetileté premiérky, která svůj úřad zastává již třetím rokem v zemi, kterou většina z nás nikdy nenavštívila.

Vy, kteří jste si heslo "finská premiérka" v posledních dnech také googlili, už možná víte, co je důvodem její doslova přes noc nabyté popularity. Jde o video a fotografie z večírku, kterého se Sanna Marinová účastnila. Pokud nejste v obraze a čekáte, že snad skandál vyvolaly nějaké zobrazené alkoholové excesy či dokonce obscénnosti, jste na omylu. Na těch videích a fotkách je normální 36letá žena, která se baví s přáteli, tančí, usmívá se, špulí rty. Záměrně píšu "normální 36letá žena" a ne "finská premiérka", protože video vzniklo ve večerních hodinách na soukromé akci, kde byla sama za sebe, ne za svůj úřad. Nebo vy byste chtěli, aby vaše večírkové výkony někdo hodnotil podle toho, jste-li advokát, učitel, pošťák či lékař? To by nechtěl asi nikdo. Tak proč jsme si navykli posuzovat politiky jako politiky a ne jako lidi i ve chvílích jejich vrcholného soukromí, kam jistě návštěva večírků patří? Ještě bych pochopil, kdyby se premiérka na večírku chovala nějakým zvlášť odsouzeníhodným způsobem a takové fotky či videa by se pak dostaly na veřejnost. Ano, pak by možná bylo vhodné hovořit o tom, že politik by se měl vyznačovat jistou vnitřní integritou a mít nějaké nepřekročitelné meze včetně těch morálních. Ale odsuzovat někoho za to, že se baví? Že se (pravda nevázaně) jen baví? Že se baví tak, že tím nikomu neubližuje a nepřekračuje zákon ani žádné etické normy? To se mi chápe jen těžko. Kdo z vás občas otevře internet (a bohužel stále častěji i televizi), dobře ví, že obdobně nevinné video, které je Sanně Marinové vyčítáno, je ve srovnání s tím, co lze nalézt na jedno kliknutí tak eticky nezávadné, že jste možná už dlouho nic tak mírného neviděli.

Jak se k věci postavila Sanna Marinová? Obratem podstoupila test na drogy, který byl negativní. Omluvila se za to, že na jedné fotografii se objevila ňadra, ačkoliv nebyla její, a že to mohlo někoho pohoršit. Řekla však také, že ničeho špatného se nedopustila. A já jí za to fandím a držím jí pěsti, ať vytrvá. Něco jsem si o ní přečetl. Takže vím, že i když je Sanna Marinová političkou sociálně demokratickou, což je pro mne svět trochu vzdálený, a i když je premiérkou až ve Finsku, které je mi možná ještě vzdálenější, je političkou, jaké bych si přál pro naše končiny. Političkou pevnou, zásadovou a schopnou. A že je taky "jen" ženou a člověkem se svými emocemi, potřebou bavit se a zahodit na chvíli v kruhu přátel protokol? To je snad, probůh, výhoda. Dokud si totiž politik udrží svou normálnost, dokáže i rozumět ostatním lidem a pochopit je.

T. G. Masaryk kdysi řekl: "Tož, demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty." Záplava moralistických komentářů, které se snesly na hlavu nebohé Sanny Marinové i u nás, v zemi vzdálené Finsku jak kulturně, tak geograficky (a přesto, kolik se tu hned vyrojilo odborníků s názorem na chování finské premiérky), mne nutí parafrázovat T.G.M.: "Tož, nějaké ty moralisty bychom měli, teď ještě tu morálku." Protože speciálně my Češi, aniž bychom byli pokládáni za morální vzory, jsme přeborníky v moralizování. Moralizujeme vlastně všechny a všechno. Včetně finské premiérky. Jen sebe samotné jsme ještě moralizovat nezačali. 

Neodpustím si ještě jednu poznámku. Nechci se ani zdaleka srovnávat se Sannou Marinovou, ale znám to. Politik u nás musí snést totiž všechno. Posměšky, sprostotu, hulvátství, křivá nařčení, ostrakizaci. Dokonce i výhrůžky fyzickou likvidací sebe a svojí rodiny. Bohužel. Mnozí čeští politici pocítili všemožné "rozsudky soudkyně ulice" ještě bolestněji. A začíná to přesně od toho zdánlivě nevinného moralizování. Toho českého chytráctví, rostlého někdy z neznalosti, někdy z ničím nepodložené sebejistoty a někdy z obyčejné zloby a závistivosti. 

Autor: Pavel Staněk | pondělí 29.8.2022 10:23 | karma článku: 21,12 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Pavel Staněk

Kolik stojí chudoba

„Chudoba v Česku ohrožuje miliony lidí včetně střední třídy,“ přečetl jsem si nedávno v článku na téma aktuálních dat týkajících se ohroženosti chudobou. To číslo mě na první pohled vyděsilo.

8.4.2024 v 7:59 | Karma: 15,58 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Máte padáka? Zákoník práce potřebuje facelift.

„Vy jste se zbláznili! Navrhovat výpověď bez udání důvodu, to je politické harakiri.“ Tak nějak by před pár lety či měsíci, vypadalo varování před změnami zákoníku práce, které by posílily práva zaměstnavatelů na úkor zaměstnanců.

7.2.2024 v 7:45 | Karma: 12,44 | Přečteno: 649x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

S umělou inteligencí stát nesmí zaspat

Jak ukázala i nedávná panelová diskuze ve sněmovně (měl jsem tu čest ji organizovat), v digitalizaci a zavádění umělé inteligence (AI) česká ekonomika v evropském porovnání zaostává.

15.11.2023 v 16:11 | Karma: 4,98 | Přečteno: 131x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Když poslance bolí zvedat ruku…

Vládní koalice to neměla v programu, přesto to prosadila v parlamentu. Mluvím o prodloužení možnosti čerpat tzv. náhradní výživné ze dvou na čtyři roky, tedy jeho navýšení z 24 na 48 měsíčních výplat.

30.10.2023 v 15:43 | Karma: 8,79 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Staněk

Zkoušky ze znalostí? Spíš zkoušky z nedostatku

Nedostatek míst na školách zvyšuje tlak na tvrdost při přijímacích řízeních s cílem vyselektovat jen ty nejúspěšnější, a ty zařadit do systému vzdělávání. Co bude ale dál s těmi ostatními? Víme to skutečně?

10.8.2023 v 8:52 | Karma: 8,20 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 14,01
  • Průměrná čtenost 387x
Pavel Staněk je český politik a právník, v letech 2010 až 2013 a opět od října 2021 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, v letech 2007 až 2010 náměstek ministra spravedlnosti ČR, člen ODS. Zakladatel advokátní kanceláře ARROWS.

Seznam rubrik