Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpověď na diskusi k článku Paranoia pravicových spoluobčanů...

Rád bych reagoval na diskusi k mému článku Paranoia pravicových spoluobčanů po volebním úspěchu KSČM. Řada přispívajících z pro mě zcela nepochopitelného důvodu po přečtení článku dospěla k závěru, že obhajuji minulý režim. Nic takového z článku vůbec nevyplývá. Za příznivce minulého (předlistopadového) režimu se opravdu nepovažuji a nijak jej neobhajuji. Článek v zásadě obsahuje argumenty, proč z volebního úspěchu KSČM neplyne hrozba návratu minulého režimu. To nemá s obhajobou minulého režimu nic společného.

Nyní k jednotlivým příspěvkům.

„Nemyslím, že by komouši vrátili padesátá léta, na to nemají sílu, rozhodně ale udělají všechno proto, aby zatloukli úspěšné lidi do země - extrémním zdaněním, které plánují zavést.“

Nevím přesně, co máte na mysli extrémním zdaněním, ani kdo jsou ti úspěšní lidé. Jak víme, v současném Česku je úspěšnost nejednou spojena s korupcí či podvody. „Zašlapání do země“ takhle úspěšných lidí by nepochybně české ekonomice pomohlo, samozřejmě nikoliv doslova. Je známo, že vysoká míra korupce je jedním z faktorů brzdících ekonomický růst, vedoucích tudíž k chudší společnosti a také k větším sociálním rozdílům.

Co se týče lidí, kteří jsou úspěšní díky svým schopnostem, ty progresivní zdanění do země nezašlape, stejně jako když ve Spojených státech po 2. světové válce byla nejvyšší sazba daně 90%, žádný úspěšný člověk zašlapán v zemi neskončil. Hospodářství USA tehdy naopak vykazovalo podstatně vyšší míru růstu než v době nedávné, kdy se progresivita daní výrazně snížila.

 

Existuje i morální imperativ. A ten by měl stát nad tím vším. Prostě, komunisté se nevolí. Tedy slušní lidé je nevolí.

Myslím si, že jsem poměrně dost morální člověk, ale existenci tohoto imperativu jsem zatím nezaznamenal. Která nadpřirozená bytost mi ho opomněla sdělit?

 

Jestli jste suveréně nezaměnil svou vlastní paralýzu za obyčejné obavy lidí, kterým nic nenamluvíte, protože tu dobu prožili, před návratem rozzuřených kádrováků, kterým je motorem pouze třídní nenávist-- na tu jste pozapomněl. Milý chlapče, pořád platí, že biblí pro levici je Marxův Kapitál a nikoli vaše chlácholivé kydy. A před světem vypadáme jako blázni bez paměti, jako skanzen kašparů.

Za prvé bych zpochybnil, že motorem kádrováků byla třídní nenávist. To myslím kádrováky poněkud přeceňujete. Za druhé bych zpochybnil, že kádrováky reprezentuje dnešní KSČM, resp. že je reprezentuje více než například ODS.

O charakteru Marxova Kapitálu máte dosti zkreslené představy. Nejedná se o bibli, ale o na svou dobu velmi zdařilou analýzu kapitalistické ekonomiky. Je to spíše vědecká práce než pokus sepsat bibli pro levici.

Levice – alespoň jak ji chápu já – žádné bible nemá, i když uznávám, že se i na levici vyskytuje na můj vkus příliš velký počet lidí s „biblickým“ způsobem myšlení.

 

Svým článkem jste rehabilitoval všechny neonacisty z celé Evropy. Hitler už přece nežije a taky ve 30.letech pozdvihl ekonomiku Německa... Můj děda říkával. "Co to kecáš, že ti huba neupadne!" Pro vaše úchylné myšlení mě nenapadá lepší hodnocení.

Toto hodnocení zcela odmítám. Pravda je na tom pouze to, že Hitler nežije. A hlavně jsem nic takového nenapsal o nacismu, kterýžto je ze své podstaty protidemokratický, antihumanistický a totalita je jeho základním stavebním kamenem.

Stejně tak Hitlerovy ekonomické úspěchy jsou více než zpochybnitelné, ale to je na delší diskusi a není to nyní meritum věci.

 

To není paranoia, je to jen údiv nad ztrátou paměti voličů.

Argument o ztrátě paměti je obyčejná demagogie. Používali ho mimo jiné také komunisté v době normalizace. Ano, přiznávám, žil jsem již v době normalizace a pamatuji si ji.

 

To co tenhle autor nazývá paranoiou, je spíše zkušenost těch co si ten ,,ráj" pamatují.

Článek se snaží bez zbytečných emocí vysvětlit, jak absurdní je si myslet, že „ten ráj“ tu KSČM, pokud se dostane do vlády, zavede. Tvrdím dvě věci: 1) KSČM „ten ráj“ zavést nechce. 2) I kdyby chtěla, tak to nedovede.

 

Hrozně mě zajímá, jak budou komunisti svůj volební program bez znárodńování, kradení vraždění a zavírání. Vážení a milí sódruzi - to totiž NEJDE !!! Mít sociální stát dle vás a zároveň neznárodňovat - nekrást to, co někdo jiný vybudoval. NEJDE TO

Znárodňování není žádné specifikum komunistů. Několik znárodnění provedla i velká láska českých pravičáků Margaret Thatcherová, samozřejmě v jiném rozsahu a jiném kontextu. Nicméně znárodňování se konalo v řadě zemí západní Evropy.

Sociální stát zavedený bez kradení, vraždění a zavírání můžete vidět například v Norsku a ve Švédsku.  

 

Moje obavy jsou úplně stejné. Nejlepší je, že to bagatelizuje klučina, který tu dobu nezažil.

Vaše obavy nepovažuji za nereálné, ale za iracionální. Tedy nezpochybňuji jejich existenci, ale jejich racionalitu. Bohužel nevím, co bagatelizuji. Žádné bagatelizace si vědom nejsem.

Pokud „tou dobou“ míníte Únor 48, tak ten jsem opravdu nezažil. Vzhledem k tomu, že člověku, který zažil Únor 48 v 16 letech, je nyní 80, troufám si tvrdit, že jej nezažila velká většina české populace.

Doufám, že nechcete tvrdit, že je přípustné psát výhradně o událostech, které autor zažil.

 

Žádné zděšení mezi pravičáky jsem tedy nepozoroval. Zato levicově orientovaní občané se naparují jak kohouti na smetišti, protože nechápou, že se nejen nic nezměnilo, ale také nic nezmění, protože ani KSČM, ani ČSSD nemají ani dost schopností, ani odvahu zde za současné ekonomické situace převzít vládu.

Uznávám, že kromě pozorování diskusí na facebooku, blogách a reakcí ve svém okolí nemám žádné důkazy, že jsou pravičáci zděšeni an bloc. Správně jsem měl napsat „některých pravičáků“.

 

Nejdřív si o tom "Vítězném únoru" něco přečtěte, a pak o něm pište. On "Hon na Lišku" není úplně hodnověrný zdroj.

Přes nepochybné kvality seriálu 30 případů majora Zemana co do schopnosti reprezentovat události poválečných dějin Československa optikou normalizačního vedení nepatří mezi moje zdroje. Zdroje faktů, které jsem použil, jsou výhradně z materiálů (knih, článků, přednášek) z dílen západních autorů, převážně anglofonních, neboť žádný jiný cizí jazyk neovládám na dostatečné úrovni a českým zdrojům nedůvěřuji.

 

To ale krásná pohádka, takže když už bolševik zkrotil národní vášeň pro moc velké znárodňování, občas někoho pověsil, zavřel a potom nás tu všechny pěkně zadrátoval do lágru, kde jsme se měli všichni stejně (blbě)..... jsem pravicový volič, bohužel to co media a rudooranžový komunisté nazývají pravice nic takového není (ODS,OP09)

Pletete páté přes deváté. Můj článek říká, že vedení KSČ na pokyn z Moskvy krotilo znárodňovací vášně lidu krátce po válce, tedy v letech 1945-46. V té samé době napomohlo omezení moci závodních rad a odzbrojení revolučních gard, které oboje vznikly v posledních týdnech války. Po Únoru 48 byla samozřejmě situace, co se týče znárodňování či nucené kolektivizace, jiná. Ale to jsem si myslel, že je notoricky známé.

Jinak doufám, že vaše hledání té správné pravice neskončí nálezem DSSS a budu vám v tom držet palce.

četl jste Marxe, Komunistický manifest a další literaturu definující pojem komunismus? Pak se tedy ptám, proč by se komunistická strana měla nazývat komunistickou, kdyby jí nešlo o nastolení komunismu.

Shodou okolností jsem tuto literaturu četl. Tedy abych to upřesnil, četl jsem Marxe, nikoliv jeho výklady (či spíše výkaly) vyrobené za minulého režimu jako učebnice pro VUML, které zřejmě četla většina znalců Marxe z řad pravice.

Když už hovoříme o definici komunismu, tak s předlistopadovým režimem se tato definice zásadně rozchází. Rozchází se s ní natolik, že se ani tehdy vládnoucí komunisté neodvážili tvrdit, že se jedná o komunismus.

Tím v zásadě odpovídám i na druhou otázku, že nastolení komunismu se nerovná nastolení minulého režimu, stejně jako nastolení režimu obdobného tomu předlistopadového se nerovná nastolení komunismu.

Nechci mluvit za členy KSČM, ale jeví se mi to tak, že ono nastolení komunismu, které na vás tak čiší z názvu strany, není praktickou otázkou příštího století. Tak lze alespoň soudit z rozličných programů KSČM, které jsem stejně jako programy jiných stran před parlamentními volbami četl.

Jinak nerozumím, proč tak lpíte na názvech. Vzpomeňte, že východní Německo se jmenovalo Německá demokratická republika, neonacisté v Německu se jmenují Národně demokratická strana Německa, Haiderova ultrakonzervativní rasistická strana v Rakousku se jmenovala Strana svobodných a Žirinovského strana v Rusku se jmenuje Liberálně demokratická, Kádáfího Libye se jmenovala Velká socialistická lidová libyjská arabská džamahírie a Koženého podnik Harvardské investiční fondy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Šanda | středa 17.10.2012 0:53 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik