Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svoboda – naděje pro budoucnost

Již tolikrát diskutovaný, víceméně zprofanovaný a většinově naprosto nepochopený pojem. Díky devastaci filosofie za posledních cca 200 let a jejímu infikování altruisticko-kolektivistickými doktrínami se podařilo vytvořit představu, že jde o jakýsi nereálný koncept ve svých důsledcích dokonce škodlivý. A přitom je to právě svoboda, která umožňuje člověku přežít jako druh.

V čem je problém?

Pojem svoboda nemá nic společného s představou „dělat si co chci“. Dokonce i známé „moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého“ je dezinterpretací významu tohoto pojmu. Obávám se však, že tyto a jim podobné arbitrární výroky jsou hluboce zakořeněny v myslích většiny lidí. Vězte tedy, že svoboda nikdy nebyla a není ničím jiným než absencí použití násilí jedince nebo skupiny jedinců vůči jinému jedinci nebo skupině jedinců a to jako první.

Pochopení této jednoduché skutečnosti ovšem předpokládá přísně racionální filosofické zakotvení. Není to však ani filosofie idealismu, ani materialismu, nýbrž objektivismu. Filosofie objektivismu staví na třech axiomech: existence (bytí - ontologie), vědomí a identita (povaha), přičemž existence je primárním axiomem, vědomí a identita jsou axiomy sekundárními. Nechci a nebudu se zde pouštět do pojednání o objektivisitické filosofii. Na toto téma byla napsána řada knih a pojednání a zájemci o filosofii mohou i na internetu objevit řadu prací ať už obhajujících či kritických.

Podstatné však je, že objektivistická filosofie dává pojmu svoboda jední možný racionální obsah.

Už slyším křik oponentů: „Ale vždyť přece násilí je používáno už odjakživa, co člověk je člověkem. Člověk, jako druh, přežívá právě tím, že silnější a schopnější vítězí nad slabým a neschopným!“

Dobrá. Banální, ale extrémní případ: Dva lidé se topí v moři a poblíž je jediný záchranný kruh, kterým si může zachránit život jen jeden z nich. Jak to ti dva mají vyřešit, když neexistuje možnost přežití pro oba? Mohou použít násilí jeden vůči druhému? Mají oba radši zahynout? Nebo se má jeden pro druhého obětovat?

Další již ne tak kategorická situace: Jeden kmen má přístup k vodě, druhý ne a jeho příslušníkům jde o život. Má právo první kmen hájit své území s vodou, když dospěl k závěru, že není dost vody pro všechny? Nebo má právo kmen ohrožený zánikem z nedostatku vody zaútočit jako první? A co když v tomto případě existuje třetí alternativa – dohodnout se. To lze samozřejmě pouze tehdy, pokud je objektivně vody dost alespoň v tom smyslu, že uskrovní-li se kmen první, přežije i druhý.

V prvním případě mají zřejmě oba stejné právo bojovat o holý život. Není jiné možnosti, oba ovládá pud sebezáchovy a není a nemůže být nikoho, kdo by měl právo kohokoli z nich soudit. Proč tomu tak je? Protože oba zřejmě považují svůj vlastní život za nejvyšší hodnotu a jako takovou ji oprávněně brání. Neexistuje-li alternativa, je to jediný případ, kdy kterýkoli z těch dvou může použít násilí jako první. V této extrémní situaci navíc nelze o jakékoli svobodě vůbec hovořit.

Druhý případ již není tak jednoduchý. Pokud totiž existuje alternativa, lze všechno řešit jinak. Pokud i zde platí, že život je nejvyšší hodnotou, znamená to, že lze nalézt uspokojivé řešení pro oba kmeny. Dohodnout se, znamená přežít pro obě strany. Navíc mohou mít obě strany v budoucnu prospěch jedna z druhé. Když však bez vyjednávání kmen usilující o vodu napadne kmen vlastnící vodu, má kmen vlsatnící vodu právo se násilí bránit a to všemi prostředky. Naopak kmen usilující o vodu nemá právo na agresi, v jeho vlastním zájmu je pokusit se vyjednávat. Obrana je racionální. Útok bez vyjednávání je iracionální. Útok po neúspěšném vyjednávání může být racionální, protože kmen usilující o vodu je tímto neúspěchem vyjednávání postaven do situace bez alternativy.

Koneckonců, historie nás učí, že právě racionální přístup k řešení vztahů mezi jedinci či skupinami jedinců vedl ke směně a dělbě práce, což byly a jsou bezesporu důležité faktory pozitivního rozvoje lidské společnosti. Pozitivního proto, že jde o naplnění a zvýšení kvality nejvyšší hodnoty – života každého jedince.

Výše uvedená definice svobody je racionální a proto platná. Jakákoli jiná je iracionální a proto neplatná. Nicméně je třeba něco dodat. Naplňování obsahu pojmu svoboda se neobejde bez jeho obrany. Jinými slovy, je možné, ba přímo nutné použít násilí v okamžiku, kdy někdo jiný použije násilí jako první.

Toto je, velice zjednodušeně řečeno, politickou filosofií reálné politiky skutečného liberalismu.

Napsal jsem před časem článek „Příčinou krize je morální bída“. A za tím si, s panem Baťou, stále stojím. Každá politická filosofie definuje i obsah pojmů etika a morálka. V rámci politické filosofie objektivismu dokonce pojmy etika a morálka splývají. Co že je tou morální bídou?

Je to infekce filosofie a myšlení všemožnými mystickými, altruistickými a tudíž kolektivistíckými doktrínami relativizace všeho a skepticismu.

„Tvá řeč budiž ano, ano, ne, ne..“, uvádí bible údajně Ježíšova slova. Tudíž pravdivá a svobodná. Když budeme takto skutečně myslet, mluvit a žít, svět bude jistě lepší. Pro všechny.

K tomu však vede pouze jediná cesta. Dlouhá cesta. Cesta praktické politiky, za kterou však musí stát racionální politická filosofie. Budoucnost lidské společnosti stojí na zápasu mezi racionálním a iracionálním myšlením. A tento zápas nerozhodne ani fyzika, matematika, biologie či ekonomie. Je to filosofie, na jejíž platformě se celý zápas odehrává.

Racionalita svobody je život, iracionalita a skepse je smrt. Svoboda je a zůstává nadějí pro budoucnost.

Měli bychom být velmi pozorní k tomu, co se kolem nás děje.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pátek | úterý 15.6.2010 10:00 | karma článku: 8,34 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Pavel Pátek

Otevřený dopis

poslankyním a poslancům zvoleným za Liberecký kraj. Jak známo, bude Poslanecké Sněmovně České Republiky dne 9.5.2012 opětovně předložen ke schválení bod 45. Schváleného pořadu a stavu projednávání 38. schůze Poslanecké Sněmovny ČR a to “Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro /sněmovní tisk 348-E/ - druhé čtení /St 9. 5., 3. bod/”.

4.5.2012 v 16:18 | Karma: 11,10 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Trochu jiný pohled

aneb koho volit? Má vůbec smysl volit? Čím dál všeobecnější názor občanů, kterým se mimochodem nelze příliš divit, je nevolit. Vždyť jaký to má smysl? Levice, pravice, levý střed, pravý střed - kdo se v tom má vyznat? Ať vhodíte do volební urny cokoli, výsledek bude viceméně tentýž. Snad jen s tím rozdílem, že jednou z toho má větší prospěch jedna nátlaková skupina a podruhé zas jiná. Občan, jako takový, zůstane vždy tak nějak stranou.

23.4.2012 v 15:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Příčinou krize JE morální bída!!!

„Tak to už tady bylo“, řeknete si. A budete mít pravdu. Bylo. Před časem jsem zde publikoval článek stejného názvu, ale bez těch třech vykřičníků. Tentokrát tam jsou a má to svůj důvod. Jednak se nechci opakovat, ale hlavně, význam tohoto veledůležitého výroku Tomáše Bati je stále více aktuální. Proč? Pokusím se ozřejmit, co asi pan Baťa myslel tou morální bídou.

21.1.2011 v 12:10 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Pavel Pátek

Ideová vyprázdněnost politiky

Už jsme si, tak nějak, zvykli, že po volbách se z programu té či oné politické strany stane trhací kalendář. Reálná politika je totiž skutečně uměním možného. Nezbytnost koaličních vyjednávání a hledání průniků programů jednotlivých členů koalice skutečně vede a musí vést ve výsledku k nějakému kompromisu. Ovšem za předpokladu, že průnik těchto množin je významnějsí než doplňky tohoto průniku.

29.6.2010 v 9:25 | Karma: 10,62 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Zase z nás děláte blbce, paní a páni politici

Paní a pánové „středo-praví“ politici, myslíte to vážně? Nechcete konečně přiznat barvu?

17.6.2010 v 8:42 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Koalice utne obstrukce. Chcete na hokej, to je celá pravda, řekla Schillerová

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  12:47

Přímý přenos Vládní pětikoalice prosadila, že o vrácení návrhu na zavedení korespondenční volby se bude hlasovat...

Čeští středoškoláci, kteří uspěli v soutěži NASA, se setkali s premiérem Fialou

10. května 2024  12:43

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí...

Rusko zahájilo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova míří posily

10. května 2024  12:40

Ruská armáda se pokouší prolomit obranu v pohraničí Charkovské oblasti, ukrajinská armáda na místo...

Chlapec zavřel chůvu na balkoně, nechtěl do školky. Ženu vysvobodili strážníci

10. května 2024  12:29

Kuriózní případ zaměstnal strážníky v Táboře. Přivolali je k jednomu panelovému domu, kde chlapec...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Jsem úplně normální, obyčejný člověk jako všichni ostatní. Už tolik nehledám, ale mám stále spoustu věcí na srdci. A více než 30 let hledání vidím z dnešního pohledu jako hledání sebe sama.
Jsem členem Strany svobodných občanů.