Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu jiný pohled

aneb koho volit? Má vůbec smysl volit? Čím dál všeobecnější názor občanů, kterým se mimochodem nelze příliš divit, je nevolit. Vždyť jaký to má smysl? Levice, pravice, levý střed, pravý střed - kdo se v tom má vyznat? Ať vhodíte do volební urny cokoli, výsledek bude viceméně tentýž. Snad jen s tím rozdílem, že jednou z toho má větší prospěch jedna nátlaková skupina a podruhé zas jiná. Občan, jako takový, zůstane vždy tak nějak stranou.

Čím dál všeobecnější názor občanů, kterým se mimochodem nelze příliš divit, je nevolit. Vždyť jaký to má smysl? Levice, pravice, levý střed, pravý střed - kdo se v tom má vyznat? Ať vhodíte do volební urny cokoli, výsledek bude víceméně tentýž. Snad jen s tím rozdílem, že jednou z toho má větší prospěch jedna nátlaková skupina a podruhé zas jiná. Občan, jako takový, zůstane vždy tak nějak stranou.

Je tomu skutečně tak? Znamená to tedy, že máme rezignovat na právo volby a na demokratickým princip jeho uskutečnění? Něco je špatně. Ale co?

Obávám se, že ačkoli to máme přímo na očích, nějak se zdráháme to přimout jako fakt. Je tím skutečnost, že se bojíme opustit obvyklé klišé levo-pravého paradigmatu politického spektra a přijmout realitu takovou, jaká je. Prozatím se většina z nás “zuby nechty” drží zaběhnuté představy o nesmiřitelném boji mezi levicí a pravicí, potažmo socialistickým “blahobytem” a “nelidským” kapitalismem. Skutečnost je ale taková, že žádný socialistický blahobyt či kapitalistické peklo zde nikdy nebyly. Lidstvo doposud žilo a žije pouze ve společnostech  řízených více nebo méně totalitními státy.

Historik a teoretik společenské evoluce William Carroll Quigley napsal několik zajímavých knih z nichž asi nejznámější je “Tragedy and Hope” vydaná v roce 1965. Byl profesorem na George Washington University a je považován za menotora pozdějšího prezidenta Billa Clintona. Zemřel v roce 1977. Mimo jiné se stal obecně známým svým “Quigley’s formula” (Quigleyho vzorcem), který se měl údajně stát určitou doktrínou ovládnutí politické scény v USA. Podstata je jednoduchá. Vytvořme dvě politické strany, které se budou odlišovat svým programem v přístupech a zdánlivě ideologických cílech. Nechme lidi, ať volí, aby měli pocit autentické demokracie. Politickou filosofií budiž líbivý kolektivismus, který lidé snadno a rádi přijímají. Skutečný cíl budiž jeden - skrytá hegemonie moci nejstarších a největších bankovních rodů. Koneckonců, v obou světových válkách byly stejnými bankovními domy financovány prakticky všechny strany konfliktů, bez ohledu na jejich mnohdy “nesmiřitelné” ideologické postoje. Jedná se o samozřejmě o podvod, ale zřejmě ještě ne zcela rozpoznaný.

Quigleyho vzorec se stal velmi populárním pro prakticky všechny významné mocenské elity zejména západního světa. Ukazuje demokracii jako “soutěž politických idejí”, kterou však ve skutečnosti není.  Tato doktrína pouze vytváří iluzi demokracie a zastírá skutečný rozpor mezi etikami kolektivismu a individualismu. Vůbec teď nechci narážet na nějaké konspirační teorie. Kolektivismus spolu s Quigleyho vzorcem je jednoduše velmi funkčním nástrojem k ovládnutí mas vytvářením iluze “vlády lidu”.

Funguje tato doktrína i u nás?

Nechť si každý odpoví sám.

Před časem jsem psal o rozporu mezi individualismem a kolektivismem na tomto blogu. A stále trvám na tom, že tento spor je skutečnou hybnou silou dějin politiky v celém světě. V článku jsem rovněž citoval “Krédo svobody” amerického publicisty a vydavatele G.Edwarda Griffina, které je možno shlédnout na stránkách freedomforceinternational.org v autentické podobě.

Dnes ho chci citovat opět, i když v trochu jiné podobě. Jde o zásadní filosofický a tudíž etický spor dvou základních, ale různých představ o člověku a společnosti, ve které žijeme, o původu lidských práv, o pravidlech jak žít, abychom uspěli.

Následující tabulka obsahuje výroky vyjadřující rozdíly individualistické a kolektivistické etiky:

INDIVIDUALISMUSKOLEKTIVISMUS

 

Zeptáte se: “A jak mi tohle má pomoci vyřešit otázku koho volit a zda vůbec volit?”

Jednoduše. Zkuste porovnat oba sloupce tabulky a poctivě se sám (sama) sebe zeptat: “Co je mi bližší?”

Je-li to levá strana tabulky (pořadí sloupců je čistě náhodně zvoleno), zkuste se, ale, prosím, zodpovědně, porozhlédnout po nějaké neparlamantní politické straně nebo takovou založte. Je-li Vám bližší obsah pravého sloupce tabulky, nelamte si hlavu s tím, co vložíte do volební urny. Vyjde to na stejno. Stejně tak, jako nejít k volbám vůbec. Plus-mínus nějaký ten detail.

Jedno je jisté. Budeme-li definitivně rezignovat na demokratickou soutěž skutečných idejí, pak je s námi konec. Nastoupí jen chaos a zmar. Nebo ještě tvrdší totalita.

Autor: Pavel Pátek | pondělí 23.4.2012 15:58 | karma článku: 11,01 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Pavel Pátek

Otevřený dopis

poslankyním a poslancům zvoleným za Liberecký kraj. Jak známo, bude Poslanecké Sněmovně České Republiky dne 9.5.2012 opětovně předložen ke schválení bod 45. Schváleného pořadu a stavu projednávání 38. schůze Poslanecké Sněmovny ČR a to “Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro /sněmovní tisk 348-E/ - druhé čtení /St 9. 5., 3. bod/”.

4.5.2012 v 16:18 | Karma: 11,10 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Příčinou krize JE morální bída!!!

„Tak to už tady bylo“, řeknete si. A budete mít pravdu. Bylo. Před časem jsem zde publikoval článek stejného názvu, ale bez těch třech vykřičníků. Tentokrát tam jsou a má to svůj důvod. Jednak se nechci opakovat, ale hlavně, význam tohoto veledůležitého výroku Tomáše Bati je stále více aktuální. Proč? Pokusím se ozřejmit, co asi pan Baťa myslel tou morální bídou.

21.1.2011 v 12:10 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Pavel Pátek

Ideová vyprázdněnost politiky

Už jsme si, tak nějak, zvykli, že po volbách se z programu té či oné politické strany stane trhací kalendář. Reálná politika je totiž skutečně uměním možného. Nezbytnost koaličních vyjednávání a hledání průniků programů jednotlivých členů koalice skutečně vede a musí vést ve výsledku k nějakému kompromisu. Ovšem za předpokladu, že průnik těchto množin je významnějsí než doplňky tohoto průniku.

29.6.2010 v 9:25 | Karma: 10,62 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Zase z nás děláte blbce, paní a páni politici

Paní a pánové „středo-praví“ politici, myslíte to vážně? Nechcete konečně přiznat barvu?

17.6.2010 v 8:42 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Svoboda – naděje pro budoucnost

Již tolikrát diskutovaný, víceméně zprofanovaný a většinově naprosto nepochopený pojem. Díky devastaci filosofie za posledních cca 200 let a jejímu infikování altruisticko-kolektivistickými doktrínami se podařilo vytvořit představu, že jde o jakýsi nereálný koncept ve svých důsledcích dokonce škodlivý. A přitom je to právě svoboda, která umožňuje člověku přežít jako druh.

15.6.2010 v 10:00 | Karma: 8,34 | Přečteno: 652x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Jsem úplně normální, obyčejný člověk jako všichni ostatní. Už tolik nehledám, ale mám stále spoustu věcí na srdci. A více než 30 let hledání vidím z dnešního pohledu jako hledání sebe sama.
Jsem členem Strany svobodných občanů.