Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

16. 6. 2010 0:22
Svoboda je poznaná nutnost

Když se má ideologie týkat člověka, tak musí být kolektivistická, protože člověk je společenský tvor.

Liberální ideologie se především ohání soukromým vlastnictvím, jehož aktuální podoba je násilím vnucována všem. Takže jakápak svoboda?

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

16. 6. 2010 18:47
Re: Svoboda je poznaná nutnost

No, to že "svoboda je poznaná nutnost" nás učili před časem komunisté. Zeptám se: "Co je nutnost?". V každém okamžiku svého života máte na vybranou a provádíte nějakou volbu, ať už si to uvědomujete nebo ne. A protože volíte mezi alternativami, tedy myslíte. Jestliže myslíte, tedy jste. Vaším soukromým vlastnictvím jste především Vy sám a pak všechno, co Vy vytvoříte. To, že jste, myslíte, volíte a konáte je Vám vnucováno? Kým? Člověk je především bytostí volní. Pak lze skutečně souhlasit s tím, že i bytostí společenskou, neboť v rámci zachování či zvýšení kvality Vašeho vlastního života je Vám existence jiných lidí prospěšná. Tím, že jste, myslíte a konáte jste prospěšným i pro druhé, pokud respektujete to, že i ostatní jsou, myslí a konají.

Nepleťte si, prosím, pojem "kolektivní" s pojmem "kolektivistický". Je to podobné, jako když řeknete "aktivní" nebo aktivisitický.:-)

0 0
možnosti
M

minoltak

15. 6. 2010 10:15
pěkný článek

Pěkný článek k zamyšlení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Jsem úplně normální, obyčejný člověk jako všichni ostatní. Už tolik nehledám, ale mám stále spoustu věcí na srdci. A více než 30 let hledání vidím z dnešního pohledu jako hledání sebe sama.
Jsem členem Strany svobodných občanů.