Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komentátoři překročili mez slušnosti

Klub mediálních přátel ČSSD „to" zase jednou rozsvítil. Někteří jeho členové se dostávají pod vlivem vývoje volebních preferencí ČSSD do stavu deliria. To už nejsou obvyklé útoky pravicových novinářů. To už je něco, co musí nutně odpuzovat normálně uvažujícího, slušného čtenáře a naopak má vybičovat u již přesvědčených stoupenců vlády negativní emoce proti ČSSD a zejména jmenovitě proti mně a dr. Rathovi. Pánové Páral a M. Komárek se nechali unést. Ale jak kdysi řekl moudře kníže Talleyrand: „Co je nepřiměřené, je nevěrohodné."

Co se vlastně stalo? Poté, co MF Dnes začala pěkně po bolševicku kádrovat Jiřího Havla, lídra kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu, že je prý stalinista (D. Rath, jehož rodina byla za nacistické okupace vyvražděna, je prý hitlerčíkem), jsem na tiskové konferenci ČSSD naprosto klidně (podle M. Komárka jsem prý „ječel") a tiše řekl, že MF Dnes nemá morální právo kohokoliv kádrovat.

Jejich hlavními komentátorskými hvězdami jsou pánové Steigerwald (jeho paní mě prý nedávno chtěla zcela v duchu věcné komunikace nafackovat) a Páral. Pan Steigerwald, zanícený bijec sociální demokracie a velký obdivovatel vlády M. Topolánka, býval dramaturgem pokleslých, někdejší režim velebících seriálů. A tento normalizační dramaturg dnes neúnavně mastí články jednostranně odmítající všechno, co česká sociální demokracie udělá. ČSSD určitě není dokonalou stranou, ale za ta léta, co čtu jeho články, jsem nezaznamenal, že by jednou jedinkrát našel alespoň jednu „nitku suchou" na sociální demokracii. K tomu nikdy nedošlo. A nedojde.

Podobným případem je pan Páral. Ten si zase dlouhodobě léčí vůči české levici svůj komplex jako bývalý přičinlivý redaktor bolševického Rudého Práva. Tento bývalý dobrý soudruh se svým savonarolovským myšlením neúnavně kádruje všechno, co reálně (či virtuálně) dělá sociální demokracie.

Problém těchto lidí, ale i redaktora M. Komárka, je, že jsou dobrými, vlastně skvělými profesionály. Jak to nádherně nedávno vyjádřil M. Komárek ve veřejnoprávním médiu: co se Paroubek diví, my jsme liberální a ne socialistické noviny. Já to pánové (a určitě ani vy) neberu osobně, vím, že je to pro vás jen business.

Ale věty použité v komentářích ve středeční MF Dnes přesahují obvyklou mez slušnosti: „...David Rath se pokouší „arizovat" středočeské nemocnice..." (P. Páral); „MUDr. Rath...diagnostikoval hezky po mengelovsku..." (P. Páral); „Recepty (rozumí se na řešení krize - pozn. autora) sociálních demokratů totiž nejsou vždy od ekonomických metod diktátorů vzdáleny." (M. Komárek).

Co tihle pánové vyčítají hejtmanu Rathovi? Ten se jen pustil do historického exkurzu. Oni už zašli ve svých urážkách za hranici slušnosti. A jak mohou redaktoři liberálního média tolerovat hloupá a neuvěřitelná slova druhého nejvýše postaveného funkcionáře ODS, kterými přirovnal českou sociální demokracii k Hitlerově a Goebbelsově NSDAP. Nezaznamenal jsem, že by některé provládní médium (čestnou výjimkou byl p. Hanák v Právu) odsoudilo tento výstřední výrok. Vlastně jej zcela tolerují a vlastně je těší. Jeden komentátor jistého média se dokonce rozčílil, proč chci od ODS omluvu a proč ji spojuji s případným vypárováním poslance Kvapila ze strany ČSSD. Tento redaktor zcela přehlíží, že na vypárování není zákon. Je to slušnost a proto je možné vyžadovat slušnost také od politického protivníka.

Vláda, která vznikla politickou korupcí a dělá protilidové zákony, nemá právo se dovolávat morálky druhých.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 2.2.2009 7:39 | karma článku: 46,09 | přečteno: 37974x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Čínská ekonomika vzrostla za minulý rok o 5,2%

Čína splnila úkol, který si dala - meziroční růst HDP přes 5%. Je zvláštní, že v sinožroutském nadšení čeští novináři když už nemohou psát o tom, že Čína nesplnila zadání, které si dala u tohoto ukazatele, zdůrazňují nedostatky.

19.1.2024 v 10:26 | Karma: 22,90 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Chce vládní koalice válku?

Čelná představitelka hnutí ANO se jako první představitelka tohoto hnutí ohradila proti militaristickému běsnění politiků vládní koalice výrokem:

12.1.2024 v 13:10 | Karma: 36,30 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ministr práce a sociálních věcí, ministerský večírek, nerozhodný premiér, krotká média…

Jeden z místopředsedů vlády, Jurečka, má závažný problém. V době, kdy zvolna doznívala střelba šílence na Filozofické fakultě UK, se scházeli ministerští úředníci jeho ministerstva na večírku.

9.1.2024 v 15:30 | Karma: 30,61 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Nečekal jsem zázraky, pane prezidente…

Skutečně jsem nečekal zázraky od novoročního projevu od prezidenta republiky s IQ - jak sám sdělil - 107. Nepochybuji také o tom, že jeho řeč připravovalo se vší pečlivostí, které jsou schopni, několik prezidentových poradců.

2.1.2024 v 15:59 | Karma: 36,16 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Bude z EU špinavá díra světa?

Před každými volbami se hovoří o tom, jak klíčové jsou. Ty do Evropského parlamentu v roce 2024 rozhodnou o třech zcela zásadních otázkách.

31.12.2023 v 15:41 | Karma: 21,91 | Přečteno: 412x | Diskuse
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 840
  • Celková karma 27,24
  • Průměrná čtenost 1913x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik