Komentátoři překročili mez slušnosti

Klub mediálních přátel ČSSD „to" zase jednou rozsvítil. Někteří jeho členové se dostávají pod vlivem vývoje volebních preferencí ČSSD do stavu deliria. To už nejsou obvyklé útoky pravicových novinářů. To už je něco, co musí nutně odpuzovat normálně uvažujícího, slušného čtenáře a naopak má vybičovat u již přesvědčených stoupenců vlády negativní emoce proti ČSSD a zejména jmenovitě proti mně a dr. Rathovi. Pánové Páral a M. Komárek se nechali unést. Ale jak kdysi řekl moudře kníže Talleyrand: „Co je nepřiměřené, je nevěrohodné."

Co se vlastně stalo? Poté, co MF Dnes začala pěkně po bolševicku kádrovat Jiřího Havla, lídra kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu, že je prý stalinista (D. Rath, jehož rodina byla za nacistické okupace vyvražděna, je prý hitlerčíkem), jsem na tiskové konferenci ČSSD naprosto klidně (podle M. Komárka jsem prý „ječel") a tiše řekl, že MF Dnes nemá morální právo kohokoliv kádrovat.

Jejich hlavními komentátorskými hvězdami jsou pánové Steigerwald (jeho paní mě prý nedávno chtěla zcela v duchu věcné komunikace nafackovat) a Páral. Pan Steigerwald, zanícený bijec sociální demokracie a velký obdivovatel vlády M. Topolánka, býval dramaturgem pokleslých, někdejší režim velebících seriálů. A tento normalizační dramaturg dnes neúnavně mastí články jednostranně odmítající všechno, co česká sociální demokracie udělá. ČSSD určitě není dokonalou stranou, ale za ta léta, co čtu jeho články, jsem nezaznamenal, že by jednou jedinkrát našel alespoň jednu „nitku suchou" na sociální demokracii. K tomu nikdy nedošlo. A nedojde.

Podobným případem je pan Páral. Ten si zase dlouhodobě léčí vůči české levici svůj komplex jako bývalý přičinlivý redaktor bolševického Rudého Práva. Tento bývalý dobrý soudruh se svým savonarolovským myšlením neúnavně kádruje všechno, co reálně (či virtuálně) dělá sociální demokracie.

Problém těchto lidí, ale i redaktora M. Komárka, je, že jsou dobrými, vlastně skvělými profesionály. Jak to nádherně nedávno vyjádřil M. Komárek ve veřejnoprávním médiu: co se Paroubek diví, my jsme liberální a ne socialistické noviny. Já to pánové (a určitě ani vy) neberu osobně, vím, že je to pro vás jen business.

Ale věty použité v komentářích ve středeční MF Dnes přesahují obvyklou mez slušnosti: „...David Rath se pokouší „arizovat" středočeské nemocnice..." (P. Páral); „MUDr. Rath...diagnostikoval hezky po mengelovsku..." (P. Páral); „Recepty (rozumí se na řešení krize - pozn. autora) sociálních demokratů totiž nejsou vždy od ekonomických metod diktátorů vzdáleny." (M. Komárek).

Co tihle pánové vyčítají hejtmanu Rathovi? Ten se jen pustil do historického exkurzu. Oni už zašli ve svých urážkách za hranici slušnosti. A jak mohou redaktoři liberálního média tolerovat hloupá a neuvěřitelná slova druhého nejvýše postaveného funkcionáře ODS, kterými přirovnal českou sociální demokracii k Hitlerově a Goebbelsově NSDAP. Nezaznamenal jsem, že by některé provládní médium (čestnou výjimkou byl p. Hanák v Právu) odsoudilo tento výstřední výrok. Vlastně jej zcela tolerují a vlastně je těší. Jeden komentátor jistého média se dokonce rozčílil, proč chci od ODS omluvu a proč ji spojuji s případným vypárováním poslance Kvapila ze strany ČSSD. Tento redaktor zcela přehlíží, že na vypárování není zákon. Je to slušnost a proto je možné vyžadovat slušnost také od politického protivníka.

Vláda, která vznikla politickou korupcí a dělá protilidové zákony, nemá právo se dovolávat morálky druhých.

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 2.2.2009 7:39 | karma článku: 46,09 | přečteno: 37974x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,24

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52