Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komentátoři překročili mez slušnosti

Klub mediálních přátel ČSSD „to" zase jednou rozsvítil. Někteří jeho členové se dostávají pod vlivem vývoje volebních preferencí ČSSD do stavu deliria. To už nejsou obvyklé útoky pravicových novinářů. To už je něco, co musí nutně odpuzovat normálně uvažujícího, slušného čtenáře a naopak má vybičovat u již přesvědčených stoupenců vlády negativní emoce proti ČSSD a zejména jmenovitě proti mně a dr. Rathovi. Pánové Páral a M. Komárek se nechali unést. Ale jak kdysi řekl moudře kníže Talleyrand: „Co je nepřiměřené, je nevěrohodné."

Co se vlastně stalo? Poté, co MF Dnes začala pěkně po bolševicku kádrovat Jiřího Havla, lídra kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu, že je prý stalinista (D. Rath, jehož rodina byla za nacistické okupace vyvražděna, je prý hitlerčíkem), jsem na tiskové konferenci ČSSD naprosto klidně (podle M. Komárka jsem prý „ječel") a tiše řekl, že MF Dnes nemá morální právo kohokoliv kádrovat.

Jejich hlavními komentátorskými hvězdami jsou pánové Steigerwald (jeho paní mě prý nedávno chtěla zcela v duchu věcné komunikace nafackovat) a Páral. Pan Steigerwald, zanícený bijec sociální demokracie a velký obdivovatel vlády M. Topolánka, býval dramaturgem pokleslých, někdejší režim velebících seriálů. A tento normalizační dramaturg dnes neúnavně mastí články jednostranně odmítající všechno, co česká sociální demokracie udělá. ČSSD určitě není dokonalou stranou, ale za ta léta, co čtu jeho články, jsem nezaznamenal, že by jednou jedinkrát našel alespoň jednu „nitku suchou" na sociální demokracii. K tomu nikdy nedošlo. A nedojde.

Podobným případem je pan Páral. Ten si zase dlouhodobě léčí vůči české levici svůj komplex jako bývalý přičinlivý redaktor bolševického Rudého Práva. Tento bývalý dobrý soudruh se svým savonarolovským myšlením neúnavně kádruje všechno, co reálně (či virtuálně) dělá sociální demokracie.

Problém těchto lidí, ale i redaktora M. Komárka, je, že jsou dobrými, vlastně skvělými profesionály. Jak to nádherně nedávno vyjádřil M. Komárek ve veřejnoprávním médiu: co se Paroubek diví, my jsme liberální a ne socialistické noviny. Já to pánové (a určitě ani vy) neberu osobně, vím, že je to pro vás jen business.

Ale věty použité v komentářích ve středeční MF Dnes přesahují obvyklou mez slušnosti: „...David Rath se pokouší „arizovat" středočeské nemocnice..." (P. Páral); „MUDr. Rath...diagnostikoval hezky po mengelovsku..." (P. Páral); „Recepty (rozumí se na řešení krize - pozn. autora) sociálních demokratů totiž nejsou vždy od ekonomických metod diktátorů vzdáleny." (M. Komárek).

Co tihle pánové vyčítají hejtmanu Rathovi? Ten se jen pustil do historického exkurzu. Oni už zašli ve svých urážkách za hranici slušnosti. A jak mohou redaktoři liberálního média tolerovat hloupá a neuvěřitelná slova druhého nejvýše postaveného funkcionáře ODS, kterými přirovnal českou sociální demokracii k Hitlerově a Goebbelsově NSDAP. Nezaznamenal jsem, že by některé provládní médium (čestnou výjimkou byl p. Hanák v Právu) odsoudilo tento výstřední výrok. Vlastně jej zcela tolerují a vlastně je těší. Jeden komentátor jistého média se dokonce rozčílil, proč chci od ODS omluvu a proč ji spojuji s případným vypárováním poslance Kvapila ze strany ČSSD. Tento redaktor zcela přehlíží, že na vypárování není zákon. Je to slušnost a proto je možné vyžadovat slušnost také od politického protivníka.

Vláda, která vznikla politickou korupcí a dělá protilidové zákony, nemá právo se dovolávat morálky druhých.

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 2.2.2009 7:39 | karma článku: 46,09 | přečteno: 37974x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 418x | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma: 29,92 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma: 28,34 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1481x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,65
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik