Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podivný dlouhán s bíbrem

Aneb jak jsem se setkala s podvodníkem...  V letech  po sametové revoluci jsem si, jako mnozí z nás,  pořídila živnostenský list a začala s vlastním podnikáním… Měla jsem k tomu pádný důvod… 

 

Velký  podnik, ve kterém jsem byla zaměstnána,  se začal  „zeštíhlovat“ -  a tím pádem propouštět  spoustu svých zaměstnanců. Mezi prvními přišli na řadu  i  podnikoví výtvarníci – ze čtyř nás propustili rovnou tři. Mně to celkem nevadilo, pořídila jsem si počítač s grafickým programem  a jako návrhářka jsem pak pracovala doma na „volné noze“ ještě nejmíň dalších deset let.  Zakázky jsem mezi jinými získávala  i od podniku, který mě propustil. Pracovala jsem pro něj dál, ale externě. 

Někdy v tu dobu se stala tato událost: Zavolala mi přítelkyně Jana, která mi občas vypomáhala s realizací grafických zakázek: „Mirko, posílám ti zákazníka, jakéhosi podnikatele přes čokolády, měl by zájem o  nějaké reklamní záležitosti pro svoji novou firmu… Jedná se o  firemní označení podnikových automobilů, návrhy na jejich reklamní tašky,  a nějaké další drobnosti… Pokud budeš mít zájem, domluv se s ním… Ahoj.“  Byla jsem pro – proč taky ne?

Netrvalo to dlouho, někdo zazvonil,  a za dveřmi se objevila vysoká mužská postava v tmavé bundě, v černých riflích a neuvěřitelně velkých botách, traktorácích. Překvapilo mě, že  namísto obligátního podnikatelského kufříku držel v ruce jen  malou, plastovou tašku. Obličej mladého muže, orámovaného tmavým bíbrem,  působil docela příjemným dojmem. Představil se  mi  jménem -  s omluvou, že mi nemůže poskytnout navštívenku, které mu  prý bohužel  právě „došly.“ Na můj dotaz, kam zaparkoval svůj automobil, pravil, že v ulici mimo náš blok.  

V pracovně jsme začali hovořit o záležitostech požadované zakázky a přitom jsem si povšimla, že se neshodují s těmi, o kterých se  telefonicky zmiňovala přítelkyně Jana. Zákazník se pak rozhovořil a vlastní firmě. Sdělil mi, že ač  se teprve zavádí, je již prý velmi úspěšná. Je to  prý velkoobchod, komerčně zaměřený na prodej zahraničních čokoládových výrobků,  se sídlem v městě B… v jižních Čechách. Požádala jsem ho o podklady potřebné k mé práci, ale sdělil mi, že je nemá u sebe, přinese mi  je prý až za tři dny. Tím jsem rozmluvu považovala za ukončenou – ale on se neměl k odchodu.

Asi po čtvrté kávě začal vychvalovat pohostinnost Moraváků  a požádal mě o skleničku slivovice. Vyhověla jsem mu nerada, s upozorněním, že je motorizovaný, ale i ubezpečil mě, že dnes už nikam nepojede. Asi po dvou hodinách se zvedl, s tím,  že má prý před sebou ještě dlouhou cestu do jižních Čech (?) Jeho slova mě překvapila, ale nedala jsem to na sobě znát…  Venku se mezi tím setmělo a začalo hustě sněžit…

Za tři dny se k večeru  skutečně objevil. Firemní doklady u sebe zase neměl, ale řekl mi, že mu je přinese jeho kolega, se  kterým si prý u nás domluvil schůzku. Jeho chování mi  začalo být  podezřelé – a byla jsem ráda, že je doma manžel... Venku byla tma,  hustě sněžilo, náš host se neměl k odchodu, vymlouval se,  že čeká na kolegu -  ale ten nejel  a nejel… Vypil čaj  se slivovicí, nepohrdl ani večeří, seděl a seděl - a neměl se k odchodu...

Asi po dvou hodinách mu dal manžel  najevo, že je načase se rozloučit… Při odchodu mi řekl,  že přijde zítra a přinese konečně  ty firemní   podklady.  Na můj dotaz - kde bude dnes nocovat, sdělil, že v místním hotelu O.... Pak odešel do noční chumelenice,  k autu, které měl  prý zaparkováno až za vzdálenou křižovatkou… Bylo mi to divné… Ráno jsem si zjistila, že žádná firma toho jména, jak uváděl, neexistuje a  že v hotelu O... vůbec nebyl, a  nikdo toho jména  tam  nepřespal...  

U nás se již také víc neobjevil… Po podivném dlouhánovi s bíbrem jakoby se slehla zem… Možná v tu dobu  dál  cestoval s malou igelitkou po Moravě, tvrdil, že je ředitelem velkoobchodu,  a svou přítomností „obšťastňoval“ pohostinné Moraváky. A ti ho důvěřivě častovali kávou a slivovicí… Ale možná byli ostražitější než jsem byla  já  a  odkázali  ho  tam, kam patřil…  Tam, kam patří všichni podvodníci  a hochštapleři, kteří zneužívají důvěřivosti slušných lidí…  Pozor na ně i dnes… 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 3.12.2016 18:35 | karma článku: 15,08 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 23,07 | Přečteno: 992x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955

Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.

2.5.2024 v 14:48 | Karma: 14,43 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,37 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 21,11
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik