Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obrázky z Holandska 5 (Amsterodam)

První dny našeho holandského pobytu nehýřily pěkným počasím, ale den, určený k návštěvě Amsterodamu, byl jako na objednávku. Jízda po dálnici probíhala v pohodě, zdolali jsme bez problémů i nájezd do centra města. Horší to bylo se zaparkováním u Rijksmuzea (státní galarie). Velké parkoviště před ním bylo zcela zaplněné a k mému úžasu uprostřed tohoto nadmíru frekventovaného parkoviště byl tenisový kurt, na kterém se vesele proháněli tenisté. Vystoupila jsem a začala fotografovat, zatímco manžel byl nucen několikrát objet parking, než mu jeden ze zaparkovaných řidičů nonšalantně uvolnil své místo.

AMSTERODAM

hlavní a korunovační město Nizozemí, má víc než 760 tisíc obyvatel. Původně vznikl ve 13. století z rybářské vesnice. Jeho největší rozkvět spadá do 16. a 17. století s rozvojem zámořského obchodu. Byl po Rotterdamu nejdůležitějším přístavem a stal se centrem evropského peněžnictví. K rozvoji města přispěla i náboženská tolerantnost, která sem přivedla pronásledované nekatolíky z mnoha evropských zemí.

„Amsterodam je město, kde lidé žijí na kůlech jako ptáci,“ výstižně napsal renezanční myslitel Erasmus Rotterdamský (1469– 536), a měl pravdu. Všechno zde vyrostlo na na tisících, milionech kůlů, zaražených ¨hluboko do země.  Nosné podloží začíná až 12 metrů hluboko. Všechny stavby stojí na kůlech – dřív ze silných kmenů stromů, dnes  na betonových pilotech. Královský palác na náměstí stojí např. na 13 589 kůlech. Po celém Holandsku uvidíte vysoké štíhlé domy „pakhuisy,“ ale ty v Amsterodamu jsou nejkrásnější. Odlišují se  různými štíty, které v řadách vedle sebe spolu s malebnými grachty vytvářejí malebnou  scenérii. Jeden takový dům nedaleko Západního chrámu s Rembrandtovým náhrobkem naPrinsengrachtu jsme navštívili.V době německé okupace ho vlastnila rodina židovského obchodníka Otty Franka. Frankova rodina bydlela v jiném domě, ale tento jim sloužil jako sklad koření a léčivých bylin, s kterými obchodovali. Protože skladování bylin vyžaduje přítmí, byla spodní část domu stále zatemněna - kromě kanceláře účetních a sekretářek. To přivedlo Ottu Franka na myšlenku zřídit zde úkryt pro rodinu. V době, kdy nacisté začali vyhlazovat 140 000 holandských židů, rodina zinscenovala vystěhování na venkov a ukryla se v zadním traktu domu. Zásobování potravinami jim zajišťovali lidé z kanceláří. Pětadvacet měsíců čekali čtyři muži a čtyři ženy na osvobození země, nakonec byl jejich úkryt vyzrazen a všichni byli odvezeni do koncentračních táborů. Po jejich odchodu se v domě našel deník jedné z ukrývaných,

třináctileté dívky Anny Frankové, v němž podrobně popisuje dny strachu a úzkosti, které tam prožívala.  Z celé rodiny přežil nacistické věznění jen otec Otto Frank, který  deník své dcery později zveřejnil. V domě Anny Frankové  dává spousta fotografií a čísel  představu o  ideologii - nacismu,  která má na svědomí 55 milionů obětí druhé světové války. A přesto se i dnes bohužel najdou lidé, kteří tuto zhoubnou ideologii vyznávají... Uprostřed náměstí Grote Dam se tyčí obelisk, národní památník vybudovaný Holanďany obětem druhé světové války. Na schůdcích, které ho obklopují, seděli mladí lidé, turisté i domácí. Drželi se kolem ramen, debatovali a smáli se. Bylo právě poledne a z dálky, snad z věže Západního kostela, se nesly něžné zvuky zvonkohry. Na takové chvíle se nezapomíná.  

Pokračování 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 4.10.2014 16:55 | karma článku: 7,40 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955

Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.

2.5.2024 v 14:48 | Karma: 14,43 | Přečteno: 246x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 899x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,38 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Jste nebezpečná! A vy jen očerňujete! V duelu mezi Turkem a Nerudovou to jiskřilo

3. června 2024  22:54

Kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová se utkala v duelu v pořadu 360°...

Ukrajinci zřejmě poprvé použili zbraně z USA proti cílům v Rusku

3. června 2024  22:42

Ukrajina poprvé zasáhla americkými raketami místo v ruské Belgorodské oblasti, ze kterého Rusové...

Putinova dača vyhořela. Na Altaji se máčel do jelení krve, asi tam má i bunkr

3. června 2024  21:33

Neoficiální rezidenci ruského diktátora Vladimira Putina v pohoří Altaj zachvátil požár. Jedna z...

Na severovýchodě Česka bude silně pršet, na více místech hrozí povodně

3. června 2024  6:31,  aktualizováno  21:20

Od pondělního večera očekávají meteorologové na severovýchodě území velmi vydatný déšť, který bude...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 21,29
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik