Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naše tři svatby

Říká se, a je to pravda, že sňatky, tedy úředně, nebo i církevně uzavřené, nejsou dnes v módě. Nevím jak vy, já jsem staromódní. Žít v manželství považuji za větší jistotu, to my jsme měli s manželem hned svatby tři.

Jo, to když jsme se s manželem v té době „kamenné“ spolu  seznámili – ve Velkém  kině  při filmu Richard třetí s Laurencem Olivierem v hlavní roli, to mi bylo 21 a jemu 23 let.  Náhodou jsme seděli vedle sebe a po skončení filmu mi nabídl doprovod. No, i když jsem to měla do dívčího internátu, kde jsem tehdy jako přespolní bydlila, pár kroků, neodmítla jsem. Začal mi vyprávět, že zrovna čte knížku Sestřenice Běta, a to mě asi zaujalo... Slovo dalo slovo, domluvili jsme se spolu na další schůzce.

A tak to pokračovalo... Jednou  mi vytkl, že se spolu málo vidíme - že na každý víkend jezdím domů - a já mu tenkrát  jen tak z legrace navrhla, že může tedy  klidně jet se mnou do N…  On  to ale vzal vážně – příští sobotu na mne čekal vyfešákovaný na otrokovickém nádraží - a pak se  z toho už nedalo vycouvat... 

My jsme byly doma totiž tři holky – a maminka nám tehdy kategoricky pravila:  „Zvažte si dobře koho jednou přivedete  domů, protože toho, koho si přivedete, toho si také vezmete... Nejsem zvědavá, aby se o vás po dědině šířily řeči, že chodíte hned s tím, hned zase s oným... Každé slušné děvče má dbát na svou pověst.“ A já, jako hodná dcera, jsem si vzala její  slova k srdci - a navíc,  proti mému chlapci neměla žádné námitky, líbil se jí.  A tak jsme s Rostislavem začali spolu chodit – jak se u nás na dědině říkalo „na vážno“ - a po sedmi  měsících naší známosti byla  svatba.

Svatba v N...

S tou svatbou to ale nebylo vůbec jednoduché…  Můj nastávající  měl o tři roky starší sestru, ta se měla 28. března vdávat - a on  mě přemlouval, abych jí šla za družičku. Já jsem ji, ani jeho rodiče neznala, a tak jsem se zdráhala. Ale co se nestalo… Asi dva měsíce před tou svatbou jsem zjistila – a bylo to pořádné leknutí, že se musím vdávat  i  já… A teď bylo na nás dvou, abychom to oznámili našim rodičům.

První se odhodlal on, už kvůli té sestřině svatbě... Později se mi svěřil, že když to svojí matce oznámil, zrovna žehlila prádlo - a ta zpráva ji tak vyvedla z míry,  že úplně zapomněla na tu zapnutou žehličku, a ta ji v kuchyni propálila  žehlící prkno. Nakonec to ale  jeho rodičové vzali s klidem – prý namísto jedné svatby budou tedy svatby dvě… Když jsem to já řekla doma, tatínek mlčel, maminka se rozplakala, ale také s tím souhlasili.  Později se dohodli, že na moji svatbu do Zlína přijedou jen oni dva, a pro naše příbuzné v N… na Slovácku  uspořádají za týden u nás doma  ještě jednu svatbu, samozřejmě už bez obřadu.

A tak se také  stalo. Jednu svatbu jsme tedy měli  s obřadem na zlínské radnici a s hostinou na hotelu Moskva,  a tu druhou v N… na naší chalupě. A ta  byla opravdu veselá… A bylo na ní vše, co k ní patřilo. Slepice na smetaně, koláče, cukroví, víno i slivovice. Dokonce i svatební kytice ze zahrádky a větvičky rozmarýnu na klopách svatebčanů. Tu naši další svatební noc jsme už sice nestrávili v hotelovém pokoji, ale u nás na půdě - ale "legrace" tam bylo také dost...  Asi v pět hodin ráno za námi po žebříku vylezla naše veselá  jarošovská teta Fanka a snažila se z nás silou mocí stáhnout duchnu. Nepovedlo se jí to... Drželi jsme jí s R… pevně - každý na své straně za dva rožky…

A naše třetí svatba?  Diamantová? To byl pěkný překvapovák. Chtěli jsme s manželem její jubileum, 28. březen, před naším potomstvem zatajit  - a tak jsme  ji oslavili sami dva o týden dřív - slavnostnějším obědem v  hospůdce ve Valašském šenku ve Vizovicích.  Ale oni se nedali odbýt, překvapili nás – a pořádně… Tajně se na to připravili a  přišli k nám domů - s kyticemi, s dortem, koláčky, zákusky, chlebíčky i s šampaňským... A všichni - děti i vnuci se svými  partnery, i  s pravnoučátky. Bylo nás rovných dvacet.  A bylo  veselo - koukněte se na ty fotografie.

Přeji vám také jen všechno  dobré…

 

A ta třetí...
A to nejsou všichni..

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 13.4.2019 17:08 | karma článku: 21,22 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 23,07 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955

Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.

2.5.2024 v 14:48 | Karma: 14,43 | Přečteno: 244x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,37 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 21,11
  • Průměrná čtenost 719x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik