Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já sním o Vánocích, bílých...

Psát o bílých Vánocích, o cinkání rolniček a o zvonech znějících nad závěji, je hotová ironie, když dnes, pár dní před svátky prší, tráva pod okny je zelená, a před ranním kuropěním „si někteří popletení kosové pletou noty".

Předvánočně  zimně to zatím  nevypadá - i když jsem  předevčírem konečně  uviděla hejno vran, které  zakroužilo nad městem.  Asi se přiletěly kmotry vrány   podívat, jestli se  kolem kontejnerů   nedá něco  sehnat k snědku  pohodlněji,  než jim  to poskytuje zachmuřený, nepohostinný les.

Pěnkavky,  sýkorky a ostatní nestěhovaví ptáčci se však nenechají zmýlit. Zvědavě okukují naše balkónové krmítko  a vesele vyzobávají slunečnicová semínka, ovesné vločky a zbytky prosa - to, co zbylo  po našich andulkách.  Dělí se o to s kosy - i  s hrdličkami, které si tento ranní prostřený stůl také nenechají ujít.

No jo, i když to tak  nevypadá,  předvánoční čas je tu - i s těmi zmatky, s úklidem, pečením cukroví a  nakupováním dárků pro naše  nejbližší. Byly ale doby, kdy před svátky napadlo tolik sněhu, že jsme   cestování autem  odkládali, a o Vánocích, a mezi nimi,  jsme   se raději zdržovali  doma.  Někdy se tomu ale  opravdu vyhnout nedalo. 

Podělím se s vámi o jednu vzpomínku na naši, nakonec neuskutečněnou cestu na jih,  na Kyjovsko, za našimi starými rodiči. Rozhodli jsme se, že je navštívíme druhý den vánoční, na Štěpána, a dovezeme jim dárky, které   pro ně u nás zanechal Ježíšek. Náš nejstarší, tehdy devítiletý vnuk Mira, nás uprosil, abychom ho vzali s sebou...

Počasí o Vánocích  bylo tehdy mírné,  mrzlo, ale nesněžilo… Sníh napadl až po Štědrém dnu,  na Boží narození, nebylo ho ale mnoho, žádné obavy nevzbuzoval. V noci před Štěpánem ale nastala změna.  Zapršelo,  a pohled po ránu  na vrstvu rozbředlého sněhu nebyl nijak lákavý, ani povzbudivý. Nepotěšilo nás to, ale po krátké úvaze jsme se s manželem přece jen rozhodli  na cestu  se  vydat.

Daleko jsme ale  nedojeli. Vyjeli jsme ze Zlína, projeli úspěšně  Kvítkovicemi, kolem napajedelské Fatry, přes Spytihněv -  ale ouha…  Při projíždění obcí Babice jsme na kluzké vozovce v mírné zatáčce dostali smyk a při otočce, zvané hodiny, naše felicie skončila v příkopě plné rozbředlého sněhu.  Manžel, v obavě  tam neuvíznout,  přidal plyn,  vyjel  na silnici - ale bohužel zrovna ve chvílí, kdy kolem krajnice projížděla starší červená škodovka. Střetu se už nedalo zabránit…  Smutná událost - a podle jejího majitele o to smutnější, že ji zrovna vezl opravenou z autoservisu.

Byli jsme z toho smutní, ale „co už napláčete nad rozlitým mlékem?" Majitel domu, před kterým se událost stala, nás soucitně pozval dovnitř a poskytl nám horký čaj s posezením ve vyhřáté  kuchyni, což jsme přijali s povděkem. Při tom  nám sdělil, že asi před hodinou se v blízkosti  stala událost podobná, bohužel s horším koncem. Automobil, který také dostal smyk na stejném místě jako my,  srazil  před vedlejším domem  sousedku, která právě  odmetala sníh.  „Chvíli před vámi odtud odjela  sanitka, i policajti“- pravil... 

A tož tak… Měli jsme vlastně štěstí, že to tak dopadlo, a odnesly to jen pokrčené karoserie  - a neuskutečněný výlet ke staříčkům...

Přestavte si ale, že  jednoho z nás tato nešťastná událost potěšila – a sice našeho devítiletého vnuka Miru, který se s ní asi  chtěl podělit s kamarády. Najednou, oči na vrch hlavy,  otázka: „ Dědo, kolikrát jsme ty hodiny udělali? Jedenkrát, nebo dvakrát?“  "Chlapče, jen jedenkrát - a stačilo. Škody bylo dost. A  mohlo to být horší. Zrovna proti nám jela po silnici stará avie - udělat ty „hodiny“ dvakrát, mohl by být pěkný šumr. Možná bychom všichni strávili zbytek Vánoc a Nový rok  v nemocnici…"

Vánoční řidiči, buďte opatrní, a silničáři, sypejte… Cesty jsou zrádné.

Veselé Vánoce  a šťastný nový rok 2016 všem!        

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirka Pantlíková | čtvrtek 17.12.2015 14:38 | karma článku: 12,18 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Premiéra filmu Svatá

Včera večer byla na ČT 1 uvedena premiéra filmu Svatá v hlavní roli s Jiřinou Bohdalovou. Film ve mně vyvolal rozporu plné pocity, a proto jsem se k němu rozhodla napsat tento komentář.

20.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,10 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Vzpomínka na brněnský majálesový průvod 1955

Na studentská léta, která jsem strávila v brněnské Vyšší škole uměleckého průmyslu, která se později až do dnešních dnů dočkala několikerého přejmenování“, se nedá zapomenout.

2.5.2024 v 14:48 | Karma: 14,43 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

Ve druhé polovině 30. let minulého století se firma Baťa stala světovým koncernem, který již pod vedením bratra zakladatele fy Baťa, Tomáše Bati (1876 -1932) ) J. Ant. Bati, zaměstnávala na 32 tisíc pracovníků.

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

Dne 12. dubna 2024 uplynulo 63 let ode dne, kdy vyletěl do vesmíru první člověk, sovětský pilot kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Bylo mu 27 let. Tehdy to byla veliká událost, která mžikem obletěla celý svět.

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma: 24,23 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

  • Počet článků 334
  • Celková karma 20,75
  • Průměrná čtenost 718x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik