Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O Havlovi, Schwarzenbergovi, sudeťácích a rozvracení republiky

Jsou témata, která se po uveřejnění přechází úsměvem či není třeba je dále dokola omílat. To bývají často naprosté malichernosti, jimiž nás každý Boží den vykrmují velká média s ještě většími zájmovými skupinami v zádech. Naproti tomu stojí témata, na která se reagovat musí. Témata, která prostě chtějí na světlo, ven mezi široký lid, i když by si to mnozí nepřáli nebo se tomu snažili bránit všemi (no dozajista, že pouze křišťálově čistými) prostředky.

Tři "bratři". Uprostřed vůdce sudeťáků Bernd Posselt.

Těmi „mnohými“, jak tušíte, mám na mysli dva pány. Pana Václava Havla a pana Karla Schwarzenberga. Věřím, že toho prvního neurazí, že jsem ho nenazval prezidentem a toho druhého zase knížetem. Velmi prostě řečeno, tito dva pánové, se v době, kdy vykonávali státní funkce (prezident a jeho kancléř) a měli sloužit zájmům naší republiky, pokoušeli pracovat spíše ve prospěch německého státu a tedy proti zájmům českým.

Ale ne…, víte co? Budeme mluvit přímo, bez obalů a různé omáčky. Ono je lepší vždycky takový materiál podávat v syrovém stavu než zasypaný tisícem druhů koření ve stylu strýček Babica. Nuže, do toho.

Havel a Schwarzenberg připravovali spolu s německým kancléřem Kohlem dohodu, která by umožnila navrácení sudetských Němců, navrácení jim jejich původního majetku a bezproblémové získání českého občanství. Jediným štěstím tehdy bylo, že sám německý kancléř se k tomu pravděpodobně nestavěl příliš růžově, jelikož s tímhle několikabodovým „baličkem“ (nebo dárečkem?) neseznámil ani tehdejšího vůdce sudetoněmeckého landsmanšaftu, který by si to pro sebe rozhodně nenechal. Ani Václav Havel se neodvážil (jak zvláštní) s tím seznámit českou veřejnost. Jakpak by to ale lidem řekl v případě, že by se takový plán měl uskutečnit?

„Milí spoluobčané, oznamuji vám radostnou zprávu, že naši bývalí sudetoněmečtí bratři a sestry se k nám po více než padesáti letech opět vrátí. A vy, drazí spoluobčané, kteří dnes v pohraničí žijete, nezoufejte, sice vám bude sebrán váš majetek, ale můžete si zažádat o přidělení vyřazených vojenských stanů. Nějaké to místo, kde je postavit, se vždycky najde. A kdyby ne, co se dá dělat. Musíme hold napravit staré křivdy, a jak víme, když se kácí les…“

Díky úsilí některých našich politiků (v tomhle případě bojujících skutečně za naše národní práva) stále ještě platné Benešovy dekrety něco takového neumožňují. A nemohu si pomoct, ale ze strany těch dvou pánů by se klidně mohlo jednat o trestný čin vlastizrady a rozvracení republiky. Však si výklad těchto dvou paragrafů (§ 309, 310 nepletu-li se) v trestním zákoně najděte sami a uvidíte, jak to tam přesně pasuje.

Třeba ale s mým názorem na poválečný odsun Němců nesouhlasíte (slovo odsun bych zde zdůraznil, žádné násilné vyhnání. Československá republika tehdy dostala za humánně provedený odsun uznání od mezinárodního červeného kříže). Pro tento případ položím několik otázek, na které si prosím odpovězte. Kdo se to ve třicátých letech choval k Čechům v pohraničí jako nelidský řeznický dobytek? Kdo naopak druhému etniku (které zde žilo, sice pravda dlouho, ale přesto jako host na území jiného národa) činil různé ústupky a místo úcty se dočkal v lepším případě neúcty, v horším hrubé neúcty a násilí a v nejhorším i ztráty života?

Pokud bychom si tu Němce nechali, dnes, zítra nebo nejdéle pozítří bychom byli ve stejné situaci jako před těmi osmdesáti lety. Říkáte-li si, že by to v 21. století nebylo možné, stačí obrátit zrak směrem ke Kosovu. Vidíte, bohužel to možné je. A jestli by to nedělali krvavou cestou, tak ještě jednodušší je to přece v dnešní době cestou mírovou. Však se podívejme, jak se Němci dnes „prosazují“ na tzv. eurounijní scéně.

Nutno podotknout, že všichni příslušníci německého národa u nás žijící, samo sebou, takoví nebyli. Ano, našli se tací, kteří proti nacistickému zlořádu aktivně bojovali, ale zase zde je nevyhnutelní říci, že takoví odsunuti nebyli. Po válce samozřejmě velká část tvrdila, že byla proti Hitlerovi. Ale kolik jich to prokázalo během té války? Němci, kteří zachovali loajalitu republice, neměli žádný problém.

Jaký dopad má na náš život tato informace, co se jí povedlo se prodrat po dvaceti letech na veřejnost? Význam toho určitě nelze podceňovat. Z velmi prostinkého důvodu. Jeden z těch výše popisovaných pánů je totiž dodnes v aktivní politice, dokonce sedí v Černínském paláci. Jestliže se kníže snažil takový plán protlačit před dvaceti lety, svůj názor dodnes nezměnil. Důkazem téměř učebnicovým tomu je nedávná, mnohými politiky i občany odmítaná návštěva šéfa sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta v České republice. Schwarzenberg s ním tehdy soukromě jednal a o čem, to vědí jen ti dva. Možná to tuší ještě pan Havel. Je nabíledni se domnívat, že téma rozhovoru bylo stejné jako kdykoliv předtím:

Bernd P.: Hele Karl, řekni mi už konečně, co hodláš dělat s těmi ohavnými dekrety, my se chcem vrátit zpátky. Hlavně se těšíme na náš majetek, který nám ti hodní Češi po desetiletí udržovali a opravovali.

Karel S.: Ja, ja, na všem už pracujeme, neboj se nic. Díky Lisabonu máme široké možnosti. Jen je promyslet, aby to nikdo nenapadnul a získat nějakou mezinárodní podporu, jako v osmatřicátým.

Bernd P.: To rád slyším, mohu uklidnit naše soukmenovce, že se dočkají. Ale nezapomeň, ani slovo o tom na veřejnosti! Jinak to zase nevyjde. A to Čechům ani nevadí, že jsem přijel až do Prahy?

Karel S.: Že by jim to mělo vadit? Ale jdi, ty nic nezajímá. Hltají turecký telenovely, cpou se kde čím a lomí do sebe jedno pivo za druhým. Víc už toho stejně nejsou schopni vstřebat. A pro jistotu o tom stejně žádná média mluvit nebudou, to je už zařízené.

Bernd P.: Gut, gut. Děláš mi radost, Karl.

Teď zbývá se zeptat proč něco takového vůbec tihle dva „humanisté“ plánovali (plánují). V článku, který tyto informace přinesl, jeho autor Adam B. Bartoš zmiňuje možnou odpověď na mnou vznesenou otázku. Sudetoněmecký landsmanšaft totiž podle jeho zjištění financoval náš disent. A jsme doma. Jednou vytrhli trn z paty jedni druhým, poté se s vděkem snažili vytrhnout trn druzí těm prvním. A co s tím uděláme my, řadoví občané? Pokud se nepletu, demokratické volby nám stále ještě zakázány nebyly. Řešení je tedy tam. Stačí trochu vnímavosti a rozumu. K tomu je ale zapotřebí nejdříve vypnout ty různé telenovely a seriály rádoby představující vzor poctivého života.

Stručný dodatek na závěr. Informaci o tomhle plánu přinesl server Prvnizpravy.cz už minulý čtvrtek. A do dneška tu zprávu nepřevzalo žádné jiné médium! Přitom se jedná o naprosto šokující informaci. Kdykoliv se někde v zoologické zahradě narodí nová opička nebo onemocní žirafa, přebírají to bez rozmyslu všichni. Že by se opravdu naplnila věta, kterou jsem o pár odstavů výše použil v „rekonstrukci“ rozhovoru, že média o tom mluvit nebudou, že je to předem zařízené? Myslíte, že je to přitažené za vlasy? Já jsem přesvědčen, že ne. Ostatně, úlohou médií není už dávno informovat lid, nýbrž vykazovat co nejvyšší zisky. Mějme to na vědomí.

Autor je šéfredaktorem zpravodajského portálu NASHRADEC.CZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | pondělí 14.2.2011 20:10 | karma článku: 25,38 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

9.5.2011 v 12:11 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1968x | Politika

Radim Panenka

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

29.4.2011 v 18:31 | Karma: 29,50 | Přečteno: 2182x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Paříž chce na ostrově změnit ústavu, na protest vzplála auta i domy

14. května 2024  19:57

Na tichomořském ostrově Nová Kaledonie hořela auta i domy při nepokojích spojených s debatou ve...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...