Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmyslné rozhodnutí soudu, Atol dál OKRÁDÁ občany Hradce Králové!

Koncesní smlouvu města HK s firmou Atol bude možná řešit Ústavní soud. Pokud se žalobci nakonec rozhodnou ústavní stížnost nepodat, nám ostatním asi nezbude nic jiného než vyměnit auta za koloběžky a přestat tak používat placená parkovací stání, alespoň naplníme ono ekonomické riziko, které prý Atolu dle soudkyně Šubové hrozí.

Spor dvou hradeckých advokátů, Petra Moníka a Kamila Podroužka, kteří se vzepřeli tolik kritizovanému systému parkování v Hradci Králové, se táhl již několik měsíců a včera skončil, tedy alespoň pro okresní soud. Předsedkyně senátu Markéta Šubová řekla, že koncesní smlouva platí a byla prý řádně sepsána dle platného zákona o veřejných zakázkách. Problém je v tom, že výběrové řízení, které bylo samo o sobě zvláštní a velmi krátké, bylo sice vypsáno za platnosti soudem zmíněného zákona, ale smlouva byla již podepsána za platnosti zákona nového. A právě s novým zákonem je v rozporu. Názor žalujících advokátů je jasný. Jedná-li se o koncesi, mělo mít město souhlas ministerstva financí, což nemá, a pokud je to veřejná zakázka, pak naprosto jednoznačně rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten stejně jako žalobci tvrdí, že dle smlouvy firmě Atol (nově ISP) nehrozí žádné ekonomické riziko. Dokonce v případě, že by parkování nebylo výdělečné, se parkovné zvýší. Soudkyně ovšem řekla, že existuje riziko poptávky. Měla na mysli asi teoretickou možnost, že by lidé přestali parkovat na zpoplatněných místech a firmě ISP by přestaly plynout zisky. Že bychom vyměnili auta za koloběžky a přestali využívat parkoviště? Když to zjednoduším, tak pro srovnání je to asi totéž, jako kdyby existovala pouze jediná pohřební služba a nesla riziko, že lidé přestanou umírat a po jejich službách nebude poptávka. Okresní soud v Hradci Králové tedy s konečnou platností rozhodl, že koncesní smlouva uzavřená mezi městem Hradec Králové a soukromou firmou Atol platí. Žalobci mají nyní jedinou možnost jak se bránit, tím je podání ústavní stížnosti, což dle slov Kamila Podroužka ještě zváží. Chtějí si nejprve důkladně prostudovat písemné vyhotovení odůvodnění rozsudku.

Právní zástupce Atolu ale nesouhlasil už s tím, že se soud vůbec koncesní smlouvou zabýval. To prý vůbec s civilním řízením nesouvisí a je to plně v kompetenci kontrolních orgánů státu. S tím rozhodně oba žalobci nesouhlasí, dle jejich slov musí mít každý občan právo zpochybnit veřejnou zakázku či koncesi, která se ho přímo dotýká a překračuje jeho povinnosti ke státu či veřejnoprávní instituci. "Pokud by občané takové právo neměli, můžeme se za chvíli dočkat, že budeme platit třeba na červené na semaforu, za to že dýcháme nebo cokoli jiného co nám někdo nadiktuje na základě veřejné zakázky", uvedl JUDr. Podroužek.

Zda bude o koncesní smlouvě v budoucnu rozhodovat i Ústavní soud si ještě nějakou dobu počkáme. Jisté je, že spory o parkování v Hradci Králové nekončí. Hradečané to oprávněně dávají najevo například peticí, která požaduje, aby pokuty Antimonopolnímu úřadu zaplatili zastupitelé, kteří smlouvu schválili a ne, aby byla pokuta placena z rozpočtu města, tedy z prostředků daňových poplatníků. Pod petici se podepsalo již přes osm tisíc lidí. Slabost v kramflecích cítí zřejmě i samotný Atol, který nedávno změnil název na ISP a přemístil své sídlo z Hradce do Prahy. Patrně i z obavy z možných dalších soudních sporů.

Autor: Radim Panenka | středa 1.9.2010 20:04 | karma článku: 16,65 | přečteno: 1829x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

9.5.2011 v 12:11 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1968x | Politika

Radim Panenka

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

29.4.2011 v 18:31 | Karma: 29,50 | Přečteno: 2182x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Případ zabavených stamilionů Ukrajině policie odkládá, podvod neprokázala

8. června 2024

Premium Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se zabývali podezřením, že se...

Americké prázdniny za všechny prachy. Rodiče spoří na tábory a hlídání i celý rok

8. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Babičky jsou tisíce mil daleko, a tak se rodiče hodně prohnou, aby během tří měsíců prázdnin...

Dánskou premiérku v Kodani napadl útočník. Je v šoku, ale bez zranění

7. června 2024  22:23,  aktualizováno  22:54

Dánskou premiérku Mette Frederiksenovou večer v centru Kodaně napadl a udeřil muž, kterého následně...

Zmizel Zelenka, šéf kampeličky z kauzy Fialova milionu. Hledá ho policie

7. června 2024  22:13

Pražská policie pátrá po zmizelém devětačtyřicetiletém muži Robertu Zelenkovi. Jde o předsedu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!