Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Divadelní představení díl od dílu trapnější

O tom, jak je Hradec Králové posledním statutárním městem, které nemá zvolené nové vedení. Divadelní představení díl od dílu trapnější. A kdo se seděl v „publiku“ také, jistě mi dá za pravdu. Pro ty, kdo nevědí, mluvím o včerejším zasedání zastupitelstva. Tedy přesněji řečeno o pokračujícím ustavujícím zasedání, neboť politické strany do původní schůze nedospěly k dohodě a k volbě vedení se vůbec nedostaly a musely ji tak odložit na pondělí 22. listopadu.

Poté, co předsedající Vladimír Springer vyzval zastupitele, aby se usadili na svá místa, jelikož někteří zvolení zástupci občanů se nezvládli usadit ani devět minut potom, co mělo být jednání zahájeno, přišel ihned na řadu bod volby primátora města. K překvapení některých a zřejmě k nepřekvapení jiných, svého kandidáta navrhla pouze KSČM, žádná z dalších stran do voleb primátora nepodala jiné jméno. I když bylo předem jasné, že kandidát nemůže projít a jedná se pouze o divadélko, přistoupilo se k volbě a ta dopadla dle očekávání. Hradec je stále bez primátora.
Volba náměstků byla o malinko důstojnější, kandidáti byli tři (ač je celkový počet náměstků čtyři!). Byla navržena Hana Orgoníková a Vlastimil Ondráček za ČSSD a Alois Havrda za KSČM. TOP 09, ODS ani další strana žádné kandidáty nenavrhovaly. Možná proto, že zbylým stranám středopravého koaličního projektu chyběli čtyři zastupitelé (Vodochodský, Šilhánková a Krofta z VPM a Urban z HDK) a neměli by tak šanci ke zvolení.

Náměstek byl nakonec zvolen pouze jeden, Vlastimil Ondráček (ČSSD), jenž získal 19 hlasů, tedy těsnou většinu. Kdo jak hlasoval ovšem Hradečáci zjistit nemohou, protože volba primátora i náměstků byla tajná. Ondráček byl posléz potvrzen jednohlasně zastupitelstvem jako statutární zástupce primátora. K tomu do jisté míry přispěl Martin Dvořák (Volba pro město), který všechny zastupitele vyzval, aby Ondráčka podpořily s tím, že jinak městu hrozí kolaps. Použil přitom vzpomínku z pobytu v USA, kde v té době probíhala volba prezidenta a poražený kandidát McCain ihned po své porážce vyjádřil vítěznému Obamovi loajalitu a nabídl pomocnou ruku.
Čekáte-li něco víc, budu muset být poslem špatných zpráv, zastupitelé totiž poté na návrh Martina Soukupa (ODS) přerušili své jednání do příštího úterý. Na ten den už bylo paradoxně naplánováno řádné zasedání zastupitelstva a dokonce již byly vylepeny plakáty. Zastupitelé se budou tedy muset nejprve pokusit „dokončit“ ustavující schůzi a zvolit celé vedení města a poté teprve pokračovat v řádném zasedání a řešit standardní záležitosti a běžnou agendu města.

Kdo ale v tom novém vedení bude, zatím nikdo veřejně neví. Ač tuto větu zde budu psát už po několikáté (a opravdu mi to nečiní radost), můžeme se dočkat situace, že ani příští úterý primátora, další náměstky a členy rady města mít nebudeme a faktické bezvládí se bude protahovat. Jistým signálem může být vyjádření jednoho ze zastupitelů původního středopravého projektu, který si nepřál zveřejnit své jméno a podle jehož vyjádření se s TOP 09 stále jedná a je pravděpodobné, že TOPkaři se nakonec rozhodnou vrátit zpátky. Tuto tezi může potvrdit i to, že TOP 09 pochopila, že nechce-li svoji vládu v koalici s ČSSD a Změnou pro Hradec opírat o komunistické hlasy, jinou variantu jak vládnout, než se vrátit k původní koalici s ODS, HDK, VPM  a Doma v Hradci, nemá.

Těšme se tedy na třetí dějství, jehož představitelé budou účinkovat v hlavním sále Adalbertina už příští úterý 30. listopadu od 13 hodin. Co myslíte, dostane se tohle tragikomické drama konečně ke svému vyvrcholení?
Závěrem skromný, ale zato účinný návrh. Co takhle pojmout volbu primátora jako konkláve, které volí papeže? Volící kardinálové jsou zapečetěni v Sixtinské kapli a dveře jsou odemčeny, až v okamžiku, kdy je papež zvolen. Jsem si jistý, že by se dohoda našla až překvapivě rychle.

Článek publikován na webu NASHRADEC.CZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radim Panenka | středa 24.11.2010 17:24 | karma článku: 7,62 | přečteno: 1454x
  • Další články autora

Radim Panenka

Účastnil jsem se přednášky o holocaustu. Jsem popírač?

Nebo také – byl jsem v kině na filmu Kmotr. Jsem proto mafián? Několikrát jsem navštívil mešitu, znamená to, že jsem muslim? Tímhle způsobem bych mohl pokračovat vskutku dlouho, tak dlouho, že by vás to ani nebavilo číst. Teď se ale dostanu k té hlavní otázce, kvůli které tento článek vůbec vznikl. Účastnil jsem se přednášky o českém protižidovství. Musí to tedy znamenat, že jsem antisemita (neonacista, neofašista, paleofašista, protofašista, totalitní demagog, fašizující maloměšťák a extrémista)?

17.5.2011 v 16:45 | Karma: 20,18 | Přečteno: 2362x | Politika

Radim Panenka

Krajské zastupitelstvo o mešitě v Hradci Králové

Na posledním jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje se kromě běžných témat zabrousilo i do problematiky, která patří v posledním půl roce v Hradci Králové jednomu z hlavních témat. V závěrečné diskusi totiž s příspěvkem vystoupil Valentin Kusák, který začal proti záměru místních muslimů na zbudování islámského centra s mešitou nesouhlasně vystupovat jako první.

9.5.2011 v 12:11 | Karma: 19,34 | Přečteno: 1968x | Politika

Radim Panenka

President pomohl k řešení krize a troubové z prolhaných médií mlčí

Vážné věci se nemají řešit s horkou hlavou. Známé pravdivé tvrzení, které se vypráví a používá dennodenně. Stejně tak jako se ho držíte vy nebo já, držel se ho i president Václav Klaus ve chvíli, kdy k němu na Hrad přispěchal ministerský předseda s tím, že musí honem honem odvolat ministra vnitra, školství a přijmout rezignaci ministra dopravy. Václav Klaus tehdy jasně řekl, že než tak učiní, bude od premiéra chtít plán dalšího vývoje ve vládě. A jakoby president při té tiskové konferenci tušil, co může tohle prohlášení u některých lidí vyvolat. Záměrně tenkrát zdůraznil, že rozhodně ministry neodmítá odvolat, nýbrž do doby NEŽ ten krok podnikne, chce záruky, že nenastane bezvládí.

29.4.2011 v 18:31 | Karma: 29,50 | Přečteno: 2182x | Politika

Radim Panenka

Národní skvosty uprostřed Musea království Českého

Do okamžiku, než se historická budova Národního musea v čele Václavského náměstí uzavře před dlouho plánovou a hlavně žalostně potřebnou celkovou rekonstrukcí zbývá jen okolo dvou měsíců. Po osmém červenci bude tento památník národní hrdosti Čechů, Moravanů a Slezanů na pět let pro návštěvníky uzavřen.

26.4.2011 v 21:46 | Karma: 7,14 | Přečteno: 830x | Kultura

Radim Panenka

Islamizace jako konspirační teorie?

Velkou shodou náhod jsem na poslední chvíli narazil na informaci, že se bude v Hradci Králové konat diskuse na téma případného vzniku mešity. V současné době bychom jen stěží ve městě našli žhavější téma, které tolik hýbe veřejným míněním. Na akci jsem se tedy bez váhání vypravil. Navíc se v Hradci již beseda na stejné téma konala v únoru, kam tehdy přišlo více než sto lidí, kteří se většinově shodli, že žádnou mešitu ani islámské centrum ve městě nechtějí. O to víc jsem byl napjatý, jací diskutující zde vystoupí, kolik přijde lidí a jaký bude závěr diskuse.

12.4.2011 v 12:02 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1744x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Otevírací doba v obchodech v době svátků

14. května 2024  13:46

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...