Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věci, věci, věci... Kam až se protoužíme?

Hodně jsem dumala nad tím, jak je v Čechách drahé oblečení a jiné spotřební zboží (ve srovnání s okolním světem). Nešlo mi na mysl, že je prostá sekretářka ochotna zaplatit za jedny džíny více než polovinu svého platu. Proč si dříve chudí kluci z ghet, dnes slavní rappeři, nechávají implantovat zlaté protézy s diamanty. Teď už to asi vím - je to celé o tom samém... o akcerovaném chtění, vyburcovaném dřívějším nedostatkem. O toužení po věcech... chci všechno co mají jiní a chci to hned.

Ze všech zvířat, jako by ta nejfrustrovanější byli lidé. Stále se něčím "zajišťujeme". Hromadíme věci které evidentně nepotřebujeme. Takovou veverku ani nenapadne nasbírat víc ořechů než kolik jich za zimu spotřebuje. Vlaštovka si nestaví pět hnízd. Želva nemá sedmnáct krunýřů.

A my? Mám ve skříni možná padesát párů bot. Na co proboha? Mám strach že se ze mne přes noc stane stonožka? Manžel má tolik šperků, že by se jimi mohl dovažovat při potápění. Tchán má čtyři auta a pět setů golfových holí. Švagrová asi sedm televizí, v každé místnosti bytu který sama s dcerou obývá má jednu.

Co blázníme?

Makáme a utrácíme, stále dokola... ženeme se jako posedlí.

Dalo by se říct, že bez té lidské touhy mít a ovládnout by naše společnost nevypadala tak jak vypadá. Tržní ekonomika by nefungovala, je založena na opakované spotřebě. Lidstvo by nikdy neovládlo a nezplundrovalo planetu, kdyby si každý uměl říct - a dost, to stačí.

Naše zakódovaná potřeba hromadit se dá nejlépe pozorovat na těch kteří zažili ať objektivní či subjektivní nedostatek. Naše babička zažila za války hlad - a tak má teď spíž nacpanou k prasknutí. Zavařenin dost tak pro sedm generací. Vajec její slepice produkují stovky měsíčně, a tak máme velmi často povinnou vajíčkovou dietu.

Ne v Čechách ale v Rusku je luxusní oblečení známých značek zdaleka nejdražší. Mladí lidé kteří jako děti museli chodit povinně v tesilových uniformách teď neváhají zaplatit za pestré oblečení co je "in" dvojnásobek, trojnásobek toho co by zaplatil Američan - a obchodník by byl hloupý, kdyby jejich touhu nezpeněžil.
Navíc - i on sám potřebuje hodně rychle zbohatnout. "Potřebuje" mít vilu s bazénem a nablýskaného mercedesa. A to nejlépe do měsíce, včera bylo pozdě.

Ti otrlejší v honbě za "víc a rychleji" neváhají překročit zákon, přiživit se na druhých. Ti chytří a podnikaví vymýšlejí dnem a nocí jak podobných výsledků dosáhnout legálně a přiživit se na druhých s jejich vřelým souhlasem. A ti méně drzí a méně chytří, neboli my ostatní prostí občané, dřou a dřou do úmoru na hypotéku bytu o jeden pokoj většího než si mohou dovolit, na leasing auta o třídu lepšího než by v pohodě splatili, neváhají zaplatit tučný úrok ze spotřebních úvěrů... jen aby to svoje zasloužené bohatstvíčko měli co nejrychleji a aby věcí pořízených bylo co nejvíc.

Šponujeme svoje síly kam až to jde. Kvůli myčce která nám ušetří čas děláme přesčasy, ve kterých ten získaný čas s chutí ztratíme...

Říká se tomu civilizace... bez našeho chtění a lpění na věcech by nikdy nebyla tam kde je.
Není ale to naše chtění a toužení cestou do pekel?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | sobota 6.10.2007 9:23 | karma článku: 39,49 | přečteno: 5279x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26923x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7754x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky