Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaříme z lenošky: Nejlepší osud pro nezralé mango

Tenhle recept není asi z těch, na které byste si šli extra koupit ingredence. Je spíš ispirací pro ty, kdo stojí nad "práznou ledničkou" - pro kuchyňskou švindlířku totiž není žádná lednička nikdy dost prázdná, aby se v ní nenašlo něco, z čeho by se nedalo vykouzlit něco mňamózního. Tak se nebojte a taky exerimentujte!

Když jsem dnes ráno poslala muže do obchodu se slovy: "jo a dones mi nějaký šťavnatý ovoce", neměla jsem tím úplně na mysli "přines tvrdý, nezralý mango".  Peskovat ho ale nebudu, chytrá holka si blbostma nekazí vztahy... nebudu dusit manžela, podusím to mango, napadlo mne.

Taky jsem v lednici našla (kdoví co tam dělalo) rozmražené listové těsto, balíček čerstvého zeleného pepře a kousek exkluzivní italské klobásky... Ve spížce se na mne usmívaly dve oblíbené konzervičky - Bonduellčiny indické fazole a nejlepší nápad Tesca za posledních sto let - originál indická omáčka "Roganjosh". Už jsem psala, že za nápad založit sekci Mezinárodní kuchyně by si Tesco zasloužilo metál, a na tom trvám.

A tím se zrodil recept na "Indický bramborovo-mangový Tarte Tatin"

(Tarte Tatin je klasická receptura pro koláče pečené opačně, náplní dolů, těstem nahoru. Do švindlířčina arzenálu samozřejmě patří i používání nejrůznějších nesrozumitelných termínů. Neříkejte "kejda" nebo "mišmaš", nazvěte to "melange" a hned to bude strávníkům chutnat lépe. :-)

Ingredience:
- jedno zelené, tvrdé mango, klidně mohou být i dvě nebo tři
- tři, čtyři větší brambory
- čerstvý zelený pepř
- italská klobáska
- červené a bílé fazolky v tomatu (omáčka Indiana)
- omáčka "Roganjosh"
- jedna červená cibulka
- listové těsto
- olivový olej, máslo, pepř a sůl
- lahev dobrého červeného vína

Otevřete lahev vína a nalejte si. Střízlivost klade zbytečné překážky kuchařově invenci.

Mango oloupeme a na obou placatějších stranách vertikálně nařízneme na mřížku. Potom již stačí dva horizontální řezy podlél pecky a hle.... na plech se nám sypou krásné souměrné kostičky, práce minimální.

Brambory nakrájíme na tenoučké plátky (jako na bramborové chipsy), červenou cibuli dtto. Přidáme i klobásku na kolečka a zelený pepř. Čerstvého zeleného pepře se nebojte, klidně ho do jídel přidávejte po polévkových lžících. Má mnohem jemnější chuť než jeho sušené nebo nakládané varianty a také není vůbec tvrdý - takže nehrozí, že ohrozí kompaktnost vaší zubní protezy.

Vše zalejeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme a dáme do trouby zapnuté na maximum. Na sporák nad troubu položíme na talířku listové těsto, bude se nám s ním později lépe pracovat, pokud bude při "pokojové teplotě".

Za cca deset minut máte bambůrky krásně zlaté (hlídat!). Přidejte obsah fazolové konzervy a pytlík té indické omáčky a vraťte zpět do trouby.

Mezitím si ty pilnější z nás vyválí listové těsto válečkem, ty línější ale zručnější z nás ho natáhnou v ruce. Netrapte se tím, pokud nebude přesně na velikost plechu... ono už se to tam nějak poskládá.

Těsto položte na bramborovou náplň a nožem do něj udělejte pár dírek. Pokud jste těsto táhly v ruce, už tam stejně jistě nějaké jsou (no jo no, když si někdo zapomene sundat prstýnek :-). Na těsto naložte velkoryse máslových lístků a šup s tím zpět do výhně.

Nebude to trvat víc než 5-10 minut a máte hotovo. Mango si spravilo v tak dobré společnosti reputaci, pod křupovou zlatavou kůrčičkou je mu dobře a chutná báječně! 

Pokud zbylo ještě nějaké víno, nalejeme i ostatním strávníkům. Manžela pochválíme za to, jak dobře nakoupil.

Dobrou chuť!

PS: Všimněte si, že pokud vynecháte tu italskou klobásu, je to jídlo de-facto vegetariánské. (toť jen malé šťouchnutí do oka těm kdo tvrdí, že být vegetarián znamená zmírat hlady a živit se saláty)

Autor: Eva Pallotto | sobota 5.1.2008 20:30 | karma článku: 21,60 | přečteno: 4958x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4498x | Diskuse | Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26937x | Diskuse | Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,33 | Přečteno: 7929x | Diskuse | Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9672x | Diskuse | Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4499x | Diskuse | Ekonomika

Nejčtenější

„Dálnicí nás úplně odřízli.“ V obcích kolem nově otevřené D4 krachují podniky

12. února 2025

Premium V prosinci nově otevřený úsek dálnice D4 odklonil tranzit přes obce, místní teď trápí úpadek jejich...

Lékař si nevypnul kameru. Uspokojování od sestry „viděla“ i hlava republiky

12. února 2025  11:23

Nechtěnými svědky intimních chvilek uznávaného lékaře a zdravotní sestry se v ruském Dagestánu...

Tři mladí zemřeli při srážce aut u Opavy, jeden z nich předjížděl dvoustovkou

13. února 2025  7:02,  aktualizováno  13:12

Srážka tří vozidel na severním obchvatu Opavy si ve středu večer vyžádala tři lidské životy....

Trump nevyhostí prince Harryho z USA. Je to chudák, má hroznou ženu, vysvětlil

8. února 2025  21:05

Britský princ Harry se podle serveru listu The New York Post nemusí obávat toho, že bude vyhoštěn...

Policie pátrá po identitě ženy oběšené na dětském hřišti, zveřejnila její fotku

11. února 2025  12:59

Policie pátrá po totožnosti ženy, která se na začátku letošního ledna oběsila na dětském hřišti v...

Brutální vraždy v USA. Policie pátrá po radikalizovaném transgender vůdci kultu

16. února 2025

Premium Spojenými státy otřásla série brutálních vražd, které má na svědomí skupina radikálních...

Desítky lidí v Praze uctili výročí Navalného smrti. V Moskvě jich vyšly stovky

16. února 2025  15:37,  aktualizováno  19:19

Před ruským velvyslanectvím na Praze 6 se v neděli sešli desítky lidí, kteří uctili výročí úmrtí...

Čekají Ukrajinu volby? Bývalý prezident tvrdí, že zná jejich datum

16. února 2025

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že zemi letos čekají prezidentské volby a to...

Devadesát dnů na moři. Francie má novou hrdinku, mladá žena obeplula svět

16. února 2025  18:32

Francouzka Violette Dorangeová se ve svých 23 letech stala nejmladší účastnicí závodu Vendée Globe,...

Uvařeno, ochutnáno: Jak si v testu vedlo Nowaco Filé s bylinkovým máslem?
Uvařeno, ochutnáno: Jak si v testu vedlo Nowaco Filé s bylinkovým máslem?

Filé s bylinkovým máslem od Nowaca přináší lahodný zážitek bez námahy. Stačí pár minut ve vroucí vodě a na talíři máte šťavnaté a dokonale ochucené...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8488x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky