Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Produkti lásky opičí, aneb Oidipy nebrat!

Moderní doba s sebou přinesla nový fenomén - Čas Oidipů. Když se před nějakými dvaceti, třiceti lety začal hroutit obvyklý rodinný model, když se lidé začali hromadně a živelně rozvádět a když doba zplodila armády svobodných matek, možná nikdo netušil, co za dramatické důsledky to přinese pro generaci další, pro tu moji. Možná taky nějakého znáte - moderního Oidipa.

Neboj synáčku. Budu ta nejlepší ženská tvýho života. JEDINÁ ženská!Corbis

V tradičním rodinném modelu fungoval otec, mimo jiné, i jako "vyhazovač z hnízda". Byl regulátorem někdy přehnaného vztahu matek a synů. Když byl synek dospělý, otec ho prostě z domova vyštípal.

A dnes? Některé svobodné a rozvedené matky bez partnerů se bizarně upínají na svoje syny. Strach z osamělosti a potřeba mužského elementu je žene do jejich náruče. Obvykle takový patologický vztah matka-syn nemá přímý erotický náboj, ale freudista by si jistě zgustl na motivech v podvědomí.

Jistě, Oidipův komplex není úplná novinka, Homér i ten Freud by mohli povídat. Jenže v dnešní době je nějak přeoidipováno. Mám těch moderních Oidipů ve svém okolí hned několik a s jedním jsem dokonce před časem chodila.

Jsa duše prostá, dlouho mi nic nedocházelo.

Bylo mu 28 a bydlel s maminkou. Inu bytová krize, říkám si. Pak mě rozesmívalo, že mu mamička ráno navařila oběd a schovávala jej pečlivě zabalený do peřin, to aby Toníčkovi vydržel do poledne teplý. Lehce jsem však znejistěla v okamžiku, kdy jsem se dověděla, že Toníkovi maminka každý večer masíruje bolavý krk. Že není neobvyklé, že jí on myje záda...
Scházet jsme se museli tajně. To proto, že mne ona nenáviděla. Nesnesla, aby se tahal s tou "trajdou blonďatou" (to jako mnou). Źe prý mám na Toníčka špatný vliv.

Toníček byl jako od řetězu utržený, byl to největší pařmen z naší party... ovšem do okamžiku než přiťapkal k mamince domů. To se převlékl do pečlivě vyžehlených tepláčků a poslouchal s maminkou Mozarta.

Časem jsem ho za tu závislost na matce začala nesnášet. Měla jsem ho fakt ráda, byl a je to velmi talentovaný malíř, jeho tvorba mě fascinovala a nebyl vůbec hloupý.
Ale rozešli jsme se. Utekla jsem úprkem zvaným kvapný.
A on nikdy nepochopil, čeho se na něm jeho vlastní matka dopustila. V jeho očích je ona ta jediná "správná žena", ta která se pro něj obětuje, ta která se o něj bude vždy pečlivě starat. Vždy si myslel, že nevraživost mezi mnou a ní je jen obyčejná žárlivost.

Nemyslím si to.

Jsem přesvědčená, že tihle moderní Oidipové jsou tak trošku mrzáčci. Že byli svými matkami zneužiti jako náhradníci za chybějící partnery. Že byli znásilněni, zavlečeni do bezprecedentní role syno-muž. Že se možná mají relativně "dobře", jsouc náležitě oservisováni službami, které jim nikdy žádná partnerka nebude umět (nebo chtít) poskytnout. A že úplně nejhorší na celé věci je, že oni (a ani jejich matky) vůbec netuší, k jakému došlo zločinu.

S jinou ženou, než se svou vlastní matkou, nikdy nebudou šťastní. Nikdy nedokáží vytvořit funkční vztahy. Přebujelé lásce mateřské, lásce opičí, totiž nelze konkurovat.

Je to smutné, je to k smíchu? Nevím. Já jen, že je potřeba tyto Oidipy přičíst do rovnice na stejnou řádku, kam se tak halasně zařazují moderní slečny s přebujelými nároky na potenciální partnery. To jest do rovnice lidí pro budoucnost zcela nepoužitelných.

Oidipy nebrat!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | úterý 30.10.2007 0:10 | karma článku: 16,02 | přečteno: 3384x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26923x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7752x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky