Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nechodím na pohřby a nepůjdu ani na ten vlastní

Z duše nenávidím pohřby. Ne proto, že bych se nebyla schopna smířit s realitou života... umírání prostě k životu patří, nelze se tomu vyhnout a nemá smysl se nad tím dojímat. Pohřby mi vadí z jiného důvodu - celá ta pohřební šaráda je jen jedna přetvářka k druhé a dobrý business dryáčnických firem. Víte, že v USA dokonce běží v televizi den co den reklama na pohřební spoření?

Nejlepší je rakvička taková....

V životě jsem byla na pohřbu jen jednou. Bylo mi asi sedm a pamatuju si, jak nepříčetně mě rozzuřila lhostejně neosobní smuteční řeč přednesená s přehrávaným patosem. Pan Plačka kecal a kecal nad rakví a přitom pradědu nikdy nepoznal. Smuteční řeč vedl stejnou jakou bude za půlhoďku odříkávat nad tělem nějaké tety z Berouna. Bylo to asi poprvé v životě, kdy jsem si uvědomila že existuje neupřímnost a přetvářka. Jakési staré babky štkaly v zadních lavicích. Nevím kdo to byl, jsme malilinká rodina a nikdo z nás je v životě neviděl...

Každopádně v okamžiku kdy rakev elegantně hupla do jakési jámy kryté černým sametem jsem dostala hysterický záchvat a regulérně omdlela. Víc si nepamatuju.

To že jsem se složila nebylo tím, že by mne tak vzala pradědečkova smrt. Týden před pohřbem, když mi o jeho smrti řekla máma jsem si pobrečela, zavzpomínala na rošťárny které jsme spolu vyváděli a byla za chvilku docela v pohodě. Pochopila jsem že děda už není, stejně jako nejsou malí králíčci které nám roztrhala kuna. Smrt je smrt, konec něčeho co bylo a už prostě není. S tím jsem byla smířena.
Ovšem moje křehké dětské psýché neuneslo tíhu té pohřební atmosféry - zatuchlá temná studená místnost plná plastových kytek, obličeje žen schované za závoji, dramatický proslov, úpění cizích bab...

... a to jsem tenkrát ještě vůbec netušila jak se to má celé. Až po mnoha a mnoha letech jsem pochopila, že si na ten pohřeb děda spořil korunku po korunce do puntíkatého hrnku. Že prababiččina bába pro nás koupila skvostný pomník na místním hřbitově, v uličce u zdi pro "ty lepší", hned vedle pana továrníka a dvorního rady. Sama nepracující hospodyně, manželka prostého úředníka v cukrovaru prostě toužila po "lepším". Za kamennou sochu anděla s husími křídly (sochu mimochodem větší než továrníkova) zaplatila víc než za tři krávy a to byly tenkrát extraprachy.

Pardon, babi, ale ???? To prostě nechápu.

Dnes by si mohla na svůj pompézní pohřeb dokonce založit i spořeníčko.... americká televize vás den co den bombarduje hláškami "nebuďte svým příbuzným zátěží, naspořte si těch 20 tisíc dolarů na dobrý pohřeb předem". V nemocnici vám k smrtelné posteli naservírují s poslední snídaní i letáček kremační firmičky. Katalog rakví vám ochotní obchodníci se smrtí dovezou až do domu - je libo rakev s prostým ornamentem, rakvičku luxusní a nebo snad, i vy škrte, rakev neohoblovanou, dubovou?

Tohle je hra kterou prostě odmítám hrát. Příbuzní ví, že mě na své pohřby nemají zvát a že se na ten můj nemají těšit. Žádný totiž nebude.

Podle mne by rozloučení měla být hezká a spontánní, ne monstrózně morbidní. Kdo si bude chtít vzpomenout, ať si vzpomene kdy se mu zachce, kdo si bude chtít poplakat ať pláče, ale ne na povel, a komu bude moc smutno, ať pro mne za mne vyžahne lahev Jamesona. Žádný velký ceremónie.
Až má hříšná duše opustí futrál, daruji ho nějaké univerzitě ať si děcka zapitvají.
A za těch 20 tisíc si raději koupím cestu kolem světa....

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | čtvrtek 4.10.2007 18:12 | karma článku: 32,46 | přečteno: 2962x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26923x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7752x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky