Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O šedých stínech od ledovýho jezera

V jedný daleký zemi byla širokánská pustina a uprostřed ní, jako by z ničeho nic, trčelo vysoký pohoří. Z věčně zasněžených vrcholků a z ledovců občas tála voda a na úpatí hor se stékala do tmavýho jezera. U tý vody smutný žily stíny.

ChudobkaFlickr.com by Black-Tek

Byly to stíny vržené skálou, kamením a ledem. Nehýbaly se. Teda - nehýbaly se, když se na ně někdo koukal. Když ale ten někdo odešel, a že to obvykle udělal rychle, co by taky v dělal tý pustině, kde fouká studenej vítr a voda je zlověstná, tak se ty stíny začaly hýbat a začaly i mluvit.

Mluvily podobným hlasem a říkaly si podobný věci. Miliony let jen látořily a lamentovaly, že na horu slunce pořádně nezasvítí.

Sluníčko to místo nemělo rádo. Poslalo tam přesně tolik paprsků, kolik mělo přikázáno od VšehoŠéfa, a ani o drobet víc. Proč by taky.

Tomu někomu, kdo od jezera rychle odešel, a dobře udělal, tam do písku na břehu jezera vypadlo semínko. Možná se mu zachytilo v sámku košile, když se válel na rozkvetlý louce v nějakým veselejším kraji. Nebo mu ho za klopu schovala nějaká víla. Případně ho tam upustil schválně. To nevíme. Každopádně to semínko teď bylo v zemi a bylo u vody.

Sice to byla zem kamenitá a nedobrá a voda to byla studená a zlá, ale podle VšehoŠéfova nařízení eM-třistapatnáct-lomeno-Cé musí semínka v zemi u vody klíčit, a tak mu nic jinýho nezbylo.

Klíčilo.

Klíčilo dlouho, šlo mu to těžce, ale snažilo se. Někdy kolem července konečně puklo a vykoukla z něj prťavá kytička. Byla úplně maličká, jen dva zelený lístky a bílej kvítek. Na rozkvetlý louce by z ní byla výstavní sedmikráska, tady jen pouhá chudobka. Samozřejmě.

A i když byla ta chudobka mátořivá a mezi kamením nebyla skoro vůbec vidět, stíny si jí všimly.

Pěkně je to rozčílilo.
Jižní stíny hubovaly: "Co nám to tady roste za plevel! U našeho jezera přeci nikdy nic nerostlo! To je skandál, to je nepravost!"
Severní stíny - to jsou ty, které si odjakživa náramně zakládají na své šedé šedosti - rovnou spustily: "Zelená! Koukněte na to! ZELENÁ! Hanba, odpornost! Že se ta věc nestydí!"

A pak ty stíny začaly, poprvé po letech, tančit. Nebyl to hezký tanec. Stáčely se v širokých kruzích, pak se svíjely v kruzích menších, až nad vystrašenou kytičkou vyrobily silami společnými dokonalou tmu.

I kdyby se k tomu jezeru náhodou sluníčko podívalo, a že se tam nedívalo nikdy, protože jak jsem už říkala, nemělo ten kraj rádo, stejně by vidělo než jen tu neprostupnou šeď spolčených stínů.

Chudobka chřadla. Původní, snad i vesele zelená barva jejích lístečků úplně ztratila smysl. (Protože jak známo, dle VšehoŠéfovy fyzikální vyhlášky o disperzní magii číslo ÁKá-dvanáct, když někam sluneční paprsek nedoletí, nemá se v co lámat a tím míň v barvu zelenou.)

A tak byla úplně šedá, když tam mezi kamením ta chudobka pomrzla.

Stíny se s pocitem zadostiučinění vrátily k patě hor a dalších přinejmenším 289 tisíc let se tvářly, jako by nic. A VšehoŠéf si ani ničeho nevšimnul, byl totiž vším svým plnovědomím zcela zabrán do sepisování směrnice GéDvojitéVé-dvacet, která řeší, která kometa má do tý chaotický a nepovedený planetky třísknout v stodvacátéčtvrté padesátimilonletce.

 

(inspirováno jedním příznačně hloupým článkem a zejména následnou debatou o české zpěvačce, která se neumí a nechce zařadit, o Anetě Langerové)

Autor: Eva Pallotto | úterý 16.12.2008 2:30 | karma článku: 20,77 | přečteno: 2373x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26922x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7737x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky