Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé ve službách, lidé na správném místě?

Zkušenost z práce v hotelu udělala údajně z Kláry Bresslerové "rasistku". Její článek mne inspiroval k napsání tohoto blogového zápisku. Klára ve službách změnila světonázor, já zase den co den potkávám ve službách lidi, kteří by tam (také) pracovat neměli. Je smutné, že stále ještě považujeme plnění přání zákazníka, službu, za sloužení jež je pod naši úroveň. Základní principy poskytování služeb v České republice bohužel pochopili jen nemnozí. A tak se nelze divit dlouhým a překvapeným obličejům zahraničních turistů - kteří stále očekávají něco co nikdy nepřijde. Zapšklé prodavačky, neochotný a drzý personál - to je bohužel obraz kvality služeb v této zemi. Vždycky se ptám - to ten obchod nebo hotel nemá majitele? Jak je možné, že tak nevhodné chování svých zaměstnanců dopustí? Je mu to jedno?  

Jéžiš hlavně s něčím nevotravujte!Corbis

Byla jsem v poslední době svědkem několika, pro mne šokujících, scén.

O Blažkové na Malé straně jsem už psala  a tady jsou další příhody:

V jedné kavárně host slušně upozornil na to, že jeho laté je studené. Slečna kavárnice mu s kamennou tváří dala přednášku na téma "laté MÁ BÝT studenější - tak co si stěžujete". Zvedla oči vzhůru co je to za burana otravnýho a dál ho ignorovala.
Pro mne je nemyslitelné jakékoli jiné řešení, než že s úsměvem kávu přijmu, omluvím se a prohřeji ji pro hosta párou z espresso mašiny. Práce na dvě minuty.
Stejná slečna o několik minut později prstem píchala do zákazníkova steaku v reakci na debatu o propečenosti či nepropečenosti steaku.

Pak jsem viděla prodavačku, která zákazníka sprdla za to, že si z regálu vzal svetr, prohlédl si ho a položil ho na pult. Nelíbil se mu a tak ho nechtěl. Paní prodavačku rozčílilo, že jej nesložil do úhledného komínku zpět.
Za co dostává svou mzdu mi není jasné.

V jednom hudebním klubu v centru jistá krásná barmanka zákaznici půl hodiny pronásledovala s kázáním, že někdo by jí měl konečně naučit slušnému chování, protože brčka na zem se přece neodhazují (upadlo jí a nevšimla si toho).
V témž klubu pro cizince personál jediného cizího slova neznající živě odhadoval hostovu objednávku (česky), užívajíc slova typu "Co chcé? Je ňákej divnej né? Co to jako má bejt to dajkirí?". Ukazoval na hosta prstem a jeho vyděšeného, nechápavého pohledu si ani zbla nevšímal.
Po jakékoli profesionalitě ni stopy.

V životě jsem nezažila, že by mne v českém obchodě obsluha oslovila s dotazem co hledám, co potřebuji. Vždy postává někde v koutě, vesele rozpráví a když se odvážím se na ně obrátit, nejdříve rozhovor dokončí a až poté se mi milostivě věnují.

Prodavačky v luxusních boutiques jsou kapitola sama o sobě. Když náhodou někam zalezu jen tak v džínách a teniskách a nemám s sebou výpis z bankovního konta dokazující mou koupěschopnost, již ve dveřích mne srazí pohledem tak mrazivým, že z krámku rychle vycouvám pozadu, ocas stažený.

Blízce znám jednu paní kolem padesátky která pracuje ve službách, v profesi podobné řekněme pedikérce. Upřímně tu práci nenávidí, nesnáší každého zákazníka, je rozčílená když po ní kdokoli chce cokoli nestandardního. Neváhá klienta sprdnout když na domluvenou schůzku přijde o pět minut déle. Když přijde pozdě o minut sedm, už ho prostě odmítne "vzít" se slovy, že by se jí zkrátila pauza.
Nedávno se mi svěřila, že za socialismu bylo rozhodně líp, protože tenkrát si jí prý zákazníci víc vážili. Prý když viděli bílý plášť tak měli respekt a báli se otravovat s požadavkama.

Kdežto teď se s "požadavky" na kvalitní služby roztrhl pytel, lidé jsou tak drzí že si dovolí se ozvat když je něco v nepořádku a dokonce sem tam vyžadují i věci nestandardní. A vůbec nejhorší jsou ti cizincí, co si myslej, že si před nima sednem na prdelku když ukážou dolary - říkává ta paní.

V existenci toho otravného hmyzu, zákazníků a hostů, a placení jejich platů nevidí zaměstnanci služeb žádnou spojitost. Snad by nejraději chodili pracovat do hotelů a obchodů prázdných, kde by se obtížný hmyz nevyskytoval. Nikdo by je nerušil, nikdo by nic nechtěl, nikdo by si nestěžoval... to by byl klídeček a leháro.

Máme kapitalismus a tak by člověk předpokládal, že majitel obchodu bude chtít, aby byl jeho zákazník spokojen a aby hodně nakoupil a v ideálním případě se i vrátil zpět. Styčnými důstojníky mezi majitelem obchodu a zákazníkem je obsluhující personál - proč po nich profesionální a ochotné jednání majitel nevyžaduje? Proč zaměstnává ty, kdož jsou drzí a neochotní? 
Tahle samoregulace trhem jaksi prostě nefunguje. Proč? Je to těm majitelům jedno? Že by to bylo tím, že vydělávají už tak dost?

Ještě že alespoň v tom Albertu máme Marcelku.... jinak je kvalita českých služeb bídná, bídná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | čtvrtek 12.7.2007 23:50 | karma článku: 26,58 | přečteno: 2126x
  • Další články autora

Eva Pallotto

Byla jsem mladistvá intelektuálka

Utrápit se nad snižováním důchodků je nedůstojné. Cítit tíhu světa na svých bedrech a vnímat pokrytectví naší doby je daleko vznešenější. Problémy všehomíra? Moje problémy.

9.1.2012 v 18:12 | Karma: 33,10 | Přečteno: 4491x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Doba šílená: Sex sex sex, všude samej sex...

Chci jen předeslat - co se životního stylu týče, jsem ultraliberál. Zastávám názor, že největšími moralisty jsou zpravidla ti, kdo mají nejméně příležitostí hřešit. Ráda bych se věnovala tématu přesexualizace naší doby, ale rozhodně v tom nehledejte, že bych snad nabádala k návratu „tradičních hodnot“. A jak už to tak u mých blogů bývá, nehledejte tady vlastně žádné odpovědi, ale jen a jen otázky...

14.11.2011 v 8:36 | Karma: 45,39 | Přečteno: 26923x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Proč jedna a jedna ve skutečnosti nejsou dvě

„To je jasné, jako že jedna a jedna jsou dvě,“ je oblíbený argument těch, kdo mi vymlouvají můj zatrolený relativismus. A já na to: „a co je na tom jasného? Jasného na tom není nic. Jedna a jedna ve skutečnosti rozhodně dvě nejsou. Někdy je to jedna, někdy dvě a kousek... prostě podle situace...“ A oni, že kecám a že by si to rád poslechli. Toš, když se vám bude chtít, podebatujme o tomto:

24.10.2011 v 8:36 | Karma: 33,21 | Přečteno: 7752x | Diskuse| Věda

Eva Pallotto

Buďme monogamní! Je to výhodné!

I když je sociální darwinismus trochu démodé a aniž bych rozporovala svoje dávné tvrzení, že lidé nejsou labutě, po přečtení tohoto článku bych chtěla k debatě nabídnout ještě další dva argumenty pro to, proč je monogamie pro lidstvo výhodná.

18.10.2011 v 15:08 | Karma: 35,97 | Přečteno: 9670x | Diskuse| Společnost

Eva Pallotto

Jak farmář kedlubničku nesklidil, ale hodně na ní vydělal

Véna Vaškůj byl vždycky takovej ňouma a ťululum. Kluci se mu smáli, na koupališti ho házeli do hluboký vody, protože věděli, že Véna plavání před holkama jen předstírá a na mělčině se pod vodou odstrkuje nohou. Vytáhli ho vždycky přitopenýho a nezapomněli mu stáhnout plavky, aby příště nemachroval. A Véna tehdá hrozil pěstičkou: "Jen počkejte, já vám ukážu, vy hajzlové!"

5.9.2011 v 20:20 | Karma: 32,31 | Přečteno: 4497x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8483x
"Dokážu žít s pochybnostmi, nejistotou a neznámem. Určitě je mnohem zajímavější žít s otázkami, na které máme nejistou odpověď, než mít jisté odpovědi, které mohou být nesprávné. Mám jen přibližné odpovědi a různé stupně jistoty o různých věcech. Nejsem si absolutně jistý ničím, o mnoha věcech nic nevím - třeba o tom, zda má vůbec význam se ptát, jaký je smysl života a co taková otázka znamená. Budu o tom chvíli přemýšlet a když na to nepřijdu, budu prostě přemýšlet o něčem jiném. Nemyslím, že je nutné mít na všechno odpověď. Nemám strach z toho něco nevědět, být ztracený v podivném světě, kterému nerozumím a ve kterém nemám přesné určení - protože tak to prostě je, alespoň si to o něm myslím, asi. Nebojím se toho." / Richard P. Feynman/

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky