Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem poprvé (a nejspíš naposledy) chtěla radu od ministerstva

Nedávno tu jeden z blogerů napsal článek, ve kterém zpochybnil platnost podpisů a prakticky i celé petice v elektronické verzi na internetu. Protože jsem se dostala do situace, kdy jsem sama na tuto pochybnost chtěla upozornit a nemám ráda upozorňování jen na základě nějaké vlastní domněnky, rozhodla jsem se, že si celou věc ověřím přímo na ministerstvu vnitra, které má danou problematiku na starosti.

 

Středa 9.2.2011 - den první, první telefonát.
Volám na první z telefonních čísel, uvedených na webových stránkách Ministerstva vnitra, je středa něco kolem 12 hodiny. Telefon nikdo nezvedá. Akceptuji s povzdechem polední pauzu a zkouším štěstí s druhým, s celkových čtyř uvedených čísel. Marně. Až na třetím v pořadí jsem úspěšná.

Co nejstručněji a nejsrozumitelněji se snažím vysvětlit paní, která telefon zvedla o jakou informaci se mi jedná. Chci zjistit, zda vytištěné údaje z elektronické databáze podpisů signatářů petice jsou bez fyzického podpisu dané osoby akceptovatelné pro její přijetí.

Paní zkouší postupně asi čtyři různé osoby, které by měly mít danou problematiku na starosti. Já vyčkávám. Do sluchátka zní příjemná hudba, stihnu dopít kafe a dojít si zakouřit. Celý telefonát, který se nikam jinam než na přepojování a hudbu nepohnul, trval asi 10 minut. Na závěr mi paní doporučí telefonní číslo na ústřednu s odkazem, ať se nechám přepojit na odbor všeobecné správy – sekretariát, tam že už mi řeknou více.

 

Druhý telefonát.
Ústředna, poté odbor všeobecné správy - sekretariát a následně oddělení správního oddělení, pán, kterého mi přepojili, mi bez zaváhání sdělil, že absolutně neví na koho by se měl obrátit, kdo by mi na můj dotaz spolehlivě odpověděl a ať mu zavolám za hodinu, že to do té doby zjistí. Čas hovoru 3 minuty.

Tím shánění informací po tento den skončilo. Protože nemám čas na to, sedět jen u telefonu a vyčkávat na příhodný čas a kompetentního člověka, který by mi zodpověděl tak banální dotaz, nechala jsem vše na druhý den.

 

Čtvrtek 10.2.2011 - den druhý, první telefonát.
Volám rovnou na ústřednu, nechávám si přepojit odbor všeobecné správy, tam hlásím jaký mám dotaz a že mě včera přepojili na oddělení správního oddělení (trošku jsem se zarazila, že jedno oddělená má ještě druhé). Paní se o to pokusila, příjemný hlas druhé paní, která zvedla sluchátko během chviličky mě mile potěšil, tím však můj úspěch skončil. Následně se mi pokusila přepojit dalších 5 osob, (kromě dopití kafe a jedné cigarety, jsem stihla přebalit při hudbě i jednu z dvojčat) a vždy hlásila kam mě přepojuje, komu a že tam mi určitě pomohou, kde však nikdo telefon nezvedl. Nakonec jsem dostala doporučení a telefonní číslo na oddělení předpisů a legislativy, kam si mám zavolat a už po šesté mi mile oznámila, že tam mi určitě pomohou více. Čas telefonátu cca 25 minut.

 

Druhý telefonát.
Zavolala jsem na doporučené číslo a hned po první minutě jsem byla odkázána na odbor všeobecné správy s podivem, proč volám k nim, když oni mají na starosti legislativu a ne petice. Po mém sdělení, že telefonní číslo na ně jsem obdržela i s doporučením právě z odboru všeobecné správy, kam jsem volala před nimi a že si připadám přehazovaná jak horkej brambor, si mě paní pro jistotu ještě podržela na telefonu, aby mi následně potvrdila svoje předchozí sdělení konzultované s kolegyní a nadiktovala stejné číslo, které už jsem měla dávno poznamenané. Doba telefonátu cca 10 minut.

 

Třetí telefonát.
Neuskutečněn. Po několika marných pokusech mi telefon už nikdo nezvedl, napadá mě, zda už moje telefonní číslo není v jejich databázi s obrovským červeným vykřičníkem a poznámkou NEZVEDAT, docela bych to i chápala.

 

Nejsem ani tak naštvaná, jako spíš rozčarovaná, když si uvědomím, že tak banální věcí, jako je všeobecný dotaz na platnost elektronické formy petice, která mimochodem není a ani nemůže být zmíněna v petičním zákoně, který je z roku 1990, zaměstnám pomalu půl ministerstva. Ale v životě se bez této informace nejspíš obejdu, když bude nejhůř obrátím se  na některý petiční výbor, který už elektronickou formu petice odevzdával, což jsem možná měla udělat rovnou.

Spíš se děsím toho, že jednou budu potřebovat informaci, bez které se neobejdu a nenajde se nikdo kompetentní, kdo by mi na takovou otázku dal uspokojivou odpověď. Můžeme se tedy potom divit, že obyčejní lidé mají na úředníky takový názor, který mají? Já už se nedivím, dnes jsem se zařadila mezi ně.

Autor: Ivet Palasiewicz | čtvrtek 10.2.2011 15:06 | karma článku: 45,16 | přečteno: 11334x
  • Další články autora

Ivet Palasiewicz

Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.

Ačkoliv je internet plný návodů na to, jak se připravit na bankovní produkty a na co si dávat největší pozor, teprve špatná zkušenost vás dostatečně naučí. Nikdy vám totiž nikdo neřekne celou pravdu, byť byste byli sebeobezřetnější.

15.1.2012 v 10:28 | Karma: 35,36 | Přečteno: 6832x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Jak zrušit trvalý pobyt osobě ve vlastním bytě?

Tak na tuto otázku by se dalo odpovědět celkem jednoduše – těžko. Ale začněme popořadě. Stává se, že lidé mají v bytě osobu přihlášenou k trvalému pobytu, která se následně odstěhuje a důvod jejího trvalého pobytu tímto pomine. Má-li se kam přestěhovat, není žádný problém, úřad vše zařídí takřka na počkání. Problém nastává ve chvíli, kdy majitel bytu požaduje zrušit trvalé bydliště osobě, která se nemá kam přihlásit.

6.12.2011 v 14:12 | Karma: 29,48 | Přečteno: 3026x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Petice učitelů? Proč?

Nemyslela jsem si, že k tématu učebních osnov na školách někdy budu psát, ale dnešní zpráva o petici učitelů proti znovu zavedení povinných osnov ve školách mě k tomu přiměla.

13.4.2011 v 9:42 | Karma: 22,35 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Já jsem Bůh, kdo je víc???

Když se vám takhle v půl čtvrté ráno nasune do postele skoro čtyřletý junior, který to nedělá, víte, že máte problém. Trvalo mu asi půl hodiny, než z něj konečně vypadl důvod noční návštěvy. Bolelo ho ouško.

8.4.2011 v 11:36 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Ivet Palasiewicz

Pro blaho státní kasy radši chcípni!

Poslední dobou se nestačím divit a dlouho zůstávám překvapeně zírat s otevřenou pusou, co chytrého zase vypadne z našich pánů politiků. Dnešní prohlášení ministra Hegera o tom, že se bude vést diskuze o efektivnosti zachraňování nedonošených dětí, byla opravdu už tou pomyslnou poslední kapkou.

4.4.2011 v 20:46 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.