Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V kauze Prunéřov vyhráli všichni, i zelení

Nové mistryni životního prostředí Bízkové se podařilo rozseknout pomyslný gordický uzel. Vydáním konečného stanoviska v procesu EIA ke komplexní obnově elektrárny v Prunéřově nejen že prokázala více profesionality než předchozí ministr Dusík, ale dala severočeským obyvatelům jasný vzkaz, že se s ovzduším v regionu začne konečně něco dělat. K vydání kladného stanoviska ji stačily pouhé dva týdny plus několik schůzek se zástupci místní samosprávy a ekologických organizací. Spokojení přitom mohou být všichni, obyvatel ústeckého regionu, kterým se podstatně sníží emise škodlivých látek, ČEZ, který může pokračovat s rekonstrukcí elektrárny a konečně i samotní ekologové, přestože si to již tradičně neuvědomují a hrozí dalším brojením.  

Správnost procesu EIA potvrdila rovněž nezávislá studie mezinárodní konzultační společnosti DNV a to na objednávku exministra Dusíka. A přestože právě na ni postavili aktivisté své námitky, v podstatě jen konstatovala, že navrhovaný projekt splňuje většinu požadavků na použití nejlepších dostupných technik – vyjma dvou odchylek. První odchylkou byly ony 2 % účinnosti oproti nejlepší technologii, což by se ve výsledku odrazilo na vyšší produkci oxidu uhličitého, tedy plynu, který nemá bezprostřední vliv na lidské zdraví. Podmínkou ministerstva proto bylo, aby ČEZ snížil produkci oxidu uhličitého o toto množství dalšími opatřeními, např. zvýšením energetické efektivnosti v jiných svých provozech a to nad rámec jiných zákonem daných požadavků. Zelení mohou být spokojení, celková bilance emisí CO2 bude tedy stejná jako za použití technologie s vyšší účinností.

Druhou odchylkou v navrhovaném projektu byl vyšší emisní limit pro oxid uhelnatý (250 mg/m3) než za použití nejlepší dostupné techniky (200 mg/m3). Také zde byla vznesena podmínka na dodržení přísnějších limitů emisí, konkrétně 200 mg/m3 CO.

 

Dalo by se tedy říct, že všechny strany musí být vydaným stanoviskem EIA spokojení. Avšak jak jsem již dříve poukazoval, ekologové se na věci málokdy dívají z komplexního hlediska. Už se opět pomalu začínají ozývat hlasy, že není z jejich strany dobojováno, jak uvedla ve společném prohlášení dvojice Greenpeace a Ekologický právní servis. Pro všechny ostatní je naopak důležité, že elektrárna Prunéřov bude po komplexní obnově vypouštět o 32 % méně emisí oxidu siřičitého (SO2), o 26 % méně oxidů dusíku (NOX) a o 41 % méně tuhých znečišťujících látek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Ouzký | středa 5.5.2010 11:11 | karma článku: 12,24 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Miroslav Ouzký

Biopaliva - dobré úmysly dláždí cestu do pekel na 167 %

Neuplyne rok, aniž by se neobjevila nová mezinárodní studie upozorňující na skutečnost, že ve srovnání s klasickými fosilními palivy má použití biopaliv až o 167 % horší dopad na životní prostředí. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se totiž kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů. Na tuto negativní stránku upozorňují odborníci se stále větší intenzitou již od roku 2008, kdy se začalo s povinným přidáváním biopaliv do pohonných hmot v USA a EU. Použití biopaliv škodí nejen přírodě, ale také majitelům vozidel, odčerpává potřebné finance z veřejných peněz a způsobuje růst ceny potravin.

30.3.2012 v 10:35 | Karma: 16,07 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu ČR a jejích občanů

Když jsem pročítal komentáře k postupu Petra Nečase v otázce ratifikace smlouvy o fiskální unii v českých médiích, dýchl na mě pocit jakéhosi nového Mnichova či Bílé hory. Mluví se opravdu o „té“ smlouvě? Mluví se opravdu o jejích skutečných důsledcích, o historickém kontextu vzniku eurozóny? Znají kritici premiéra všechna zákoutí a specifika fungování evropské politiky? Zmínil někdo, že povinností předsedy české vlády je hájit zájmy České republiky?

7.3.2012 v 10:35 | Karma: 43,61 | Přečteno: 5622x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Fotovoltaika - raději pozitivní motivaci než povinnosti

Debata ohledně novely zákona o podporovaných zdrojích energie mezi zástupci provozovatelů tuzemských fotovoltaických elektráren se vyostřuje a ve vzduchu opět visí evergreen v podobě hrozby arbitráží. Sporným bodem se tentokrát ukázala povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů. Přestože k dotovaným zdrojům energie mám své výhrady, volil bych v tomto případě jinou – otevřenější cestu.

30.1.2012 v 7:45 | Karma: 8,17 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Čeká nás symbióza elektromobilů s jadernými elektrárnami?

Elektromobil je vize nejen daleké budoucnosti, ale naopak budoucnosti velmi blízké. Elektromobilita získala před několika týdny důležitou mezinárodní podporu ze strany zástupců EU, USA a Japonska. Mezinárodní dohoda o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků v oblasti elektromobilů může být právě tím klíčovým rozhodnutím, které do budoucna zvýší potenciál této technologie a zaručí potřebný společný přístup v této oblasti.

21.12.2011 v 21:35 | Karma: 9,27 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Kdo pomůže EU s Itálií, získá Nobelovu cenu

Krize eurozóny přes výrazné snahy ze strany ECB, představitelů Německa a Francie neodeznívá, ale naopak stále nabírá na síle. Dle prognostiků se blíží druhá vlna. Ta by mohla za současného stavu napáchat ještě více škod, než předchozí krize, kdy byla EU ještě poměrně stabilní. A protože pozici největšího strašáka eurozóny, kterého doposud zastávalo výhradně Řecko, začíná přebírat Itálie, začínají pomalu sílit hlasy připouštějící tzv. „dvourychlostní“ Evropu. Itálii, v případě problémů, už totiž nikdo nezachrání.

1.12.2011 v 9:20 | Karma: 9,90 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Miroslav Ouzký se narodil 18.8 1958 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval lékařskou fakultu UK, do roku 1994 působil jako lékař v Kadani. V roce 1991 se stal členem ODS, politickou kariéru začal jako člen Městského zastupitelstva Kadaň, v roce 1998 byl zvolen poslancem za ODS. Aktuálně působí v Evropském parlamentu, kde je členem a koordinátorem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), místopředsedou Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, náhradním členem Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem grémia ODS.

Seznam rubrik