Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prunéřov je pro zelené červeným hadrem

Situace okolo modernizace elektrárny Prunéřov není jen otázkou modernizace „jedné elektrárny“, ale může být precedentním příkladem přístupu České republiky k tzv. ekonomickému pohledu na ekologii. Kauza se v poslední době stala velmi vděčným mediálním tématem. Politické rozepře na půdě sněmovny, opakovaný teambuilding aktivistů Greenpeace na komíně elektrárny nebo rozporuplné gesto dnes již bývalého ministra životního prostředí Dusíka. Vše demonstruje, že je potřeba začít přemýšlet nad pojmem BAT v ekologickém diskurzu (Best Avaible Technologie - nejlepší dostupná technologie). Je potřeba přemýšlet, jestli je tak podstatný rozdíl v účinnosti 40,19 % ku 42 %, za předpokladu, že už dolní hranice 40,19 % znamená dodržení i těch nejpřísnějších limitů, a honba za navýšením o 1,81 % zaviní podstatné zdržení projektu a mnohamiliardové investice navíc.

O co vlastně jde?

Hned z počátku předesílám, že plně souhlasím s rozhodnutím premiéra Fischera, že není vhodné, aby se rozhodnutí ve věci vlivu modernizace elektrárny Prunéřov II na životní prostředí (tzv. EIA) opakovaně odkládalo. Naopak jsem proto, aby ČEZ mohl elektrárnu za 25 miliard korun co nejdříve začít stavět. Ve hře jde totiž o více než o konfliktní 2 % účinnosti, o které se přou zelení aktivisté.

Shrňme si, v čem spočívá ona modernizace Elektrárny Prunéřov II a kde tkví problémové body, na které tak ostře reagují ekologičtí aktivisté. ČEZ hodlá ze stávající pěti výrobních bloků elektrárny odstavit dva a zbývající tři modernizovat, a s předpokládanou životností také další čtvrtstoletí používat. Účinnost elektrárny se zvýší, dle posudku zpracovaného na základě zadání Ministerstva životního prostředí, ze současných 32 % na 40,19 %. Přičemž, a co je úplně nejdůležitější, se výrazně sníží zátěž ovzduší v severních Čechách! Modernizovaná elektrárna totiž nabídne o 57 % méně oxidu síry, u oxidu dusíku dokonce     59 % a například v případě tuhých znečišťujících látek (saze, popílek), jsou parametry obnovené elektrárny třikrát přísnější, než stanovené zákonem pro úplně nové zdroje. A právě plánovaná účinnost modernizované elektrárny se zdá aktivistům nedostatečná. Poukazují na to, že se firma snaží obejít zákon o integrované prevenci, který se mimochodem vztahuje pouze na nová zařízení, a nehodlá zajistit čistou účinnost 42 % a splnit tak předepsané využití nejlepší dostupné technologie. Jako argument aktivistům posloužily i obavy tichomořského státečku Mikronésie z globálního oteplování nebo aktuální výsledky norské společnosti Det Norske Veritas (DNV), která na Dusíkovu žádost Prunéřov ekologicky posoudila.

Příliš jednostranné vidění

Přeskočme nyní skutečnost, aby kdokoliv kromě investora, požadoval konkrétní technické řešení stavby jakou je elektrárna. Žádné právní předpisy, a už vůbec ne proces EIA, neslouží k tomu, aby kdokoliv, kdo nenese odpovědnost za investici, rozhodoval o jejím konkrétním technickém řešení. Proces EIA hodnotí pouze dopady záměru a jeho případných variant. ČEZ při plánování modernizace na jednu stranu musel respektovat kvalitu paliva z přilehlého lomu Libouš, které svou nižší výhřevností je nevhodné pro nadkritické bloky prosazované aktivisty a také to, že elektrárna bude teplem zásobovat zhruba 50 tisíc obyvatel, což opět nelze zaručit u technologie, kterou prosazují aktivisté. Rovněž životnost elektrárny je nastavena tak, aby odpovídala zásobám uhlí přilehlého lomu a hlavně návratnosti celé investice.

Zatímco instalace velkého tzv. nadkritického bloku, která by zvedla účinnost o pouhé 2 % (a zde je třeba si uvědomit, že vyšší účinnost nesnižuje emise, ale znamená jen to, že se vyrobí více elektřiny), by si vyžádala podstatně větší investice a znemožnila by zásobování teplem tisíců domácností. Následné topení z vlastních zdrojů tepla by pochopitelně výrazně zhoršilo kvalitu ovzduší, případně by se musela postavit ještě záložní teplárna, což by kvalitě ovzduší taktéž neprospělo. Nehledě na to, že životnost tohoto řešení je okolo 35 až 40 let a to znamená, že nehledě na kvalitu uhlí z přilehlého lomu, by se elektrárna musela roky zásobovat touto surovinou z jiných lokalit; tedy další zátěž životního prostředí způsobené transportem uhlí po železnici, kde jsou rovněž produkovány primárně vysoké emise CO2 a NOx. 

Osobně, i jako koordinátor Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu, proto apeluji, aby bylo na tyto záležitosti pohlíženo komplexně a s rozumem, neboť pokud by k modernizaci elektrárny nedošlo, byla by po dílčích úpravách v provozu až do konce své životnosti za stávajícího stavu a to by nikomu z postižených oblastí severních Čech neprospělo. Bez ohledu na technické a ekonomické aspekty tak vidím řešení navrhované společností ČEZ jako enviromentálně nejvýhodnější, nehledě na symbiózu investice, která by měla i protikrizovou účinnost, neboť 90 % z plánovaných 25 mld. korun by se rozdělilo mezi české firmy. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Ouzký | čtvrtek 15.4.2010 21:30 | karma článku: 16,89 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Miroslav Ouzký

Biopaliva - dobré úmysly dláždí cestu do pekel na 167 %

Neuplyne rok, aniž by se neobjevila nová mezinárodní studie upozorňující na skutečnost, že ve srovnání s klasickými fosilními palivy má použití biopaliv až o 167 % horší dopad na životní prostředí. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se totiž kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů. Na tuto negativní stránku upozorňují odborníci se stále větší intenzitou již od roku 2008, kdy se začalo s povinným přidáváním biopaliv do pohonných hmot v USA a EU. Použití biopaliv škodí nejen přírodě, ale také majitelům vozidel, odčerpává potřebné finance z veřejných peněz a způsobuje růst ceny potravin.

30.3.2012 v 10:35 | Karma: 16,07 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu ČR a jejích občanů

Když jsem pročítal komentáře k postupu Petra Nečase v otázce ratifikace smlouvy o fiskální unii v českých médiích, dýchl na mě pocit jakéhosi nového Mnichova či Bílé hory. Mluví se opravdu o „té“ smlouvě? Mluví se opravdu o jejích skutečných důsledcích, o historickém kontextu vzniku eurozóny? Znají kritici premiéra všechna zákoutí a specifika fungování evropské politiky? Zmínil někdo, že povinností předsedy české vlády je hájit zájmy České republiky?

7.3.2012 v 10:35 | Karma: 43,61 | Přečteno: 5622x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Fotovoltaika - raději pozitivní motivaci než povinnosti

Debata ohledně novely zákona o podporovaných zdrojích energie mezi zástupci provozovatelů tuzemských fotovoltaických elektráren se vyostřuje a ve vzduchu opět visí evergreen v podobě hrozby arbitráží. Sporným bodem se tentokrát ukázala povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů. Přestože k dotovaným zdrojům energie mám své výhrady, volil bych v tomto případě jinou – otevřenější cestu.

30.1.2012 v 7:45 | Karma: 8,17 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Čeká nás symbióza elektromobilů s jadernými elektrárnami?

Elektromobil je vize nejen daleké budoucnosti, ale naopak budoucnosti velmi blízké. Elektromobilita získala před několika týdny důležitou mezinárodní podporu ze strany zástupců EU, USA a Japonska. Mezinárodní dohoda o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků v oblasti elektromobilů může být právě tím klíčovým rozhodnutím, které do budoucna zvýší potenciál této technologie a zaručí potřebný společný přístup v této oblasti.

21.12.2011 v 21:35 | Karma: 9,27 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Kdo pomůže EU s Itálií, získá Nobelovu cenu

Krize eurozóny přes výrazné snahy ze strany ECB, představitelů Německa a Francie neodeznívá, ale naopak stále nabírá na síle. Dle prognostiků se blíží druhá vlna. Ta by mohla za současného stavu napáchat ještě více škod, než předchozí krize, kdy byla EU ještě poměrně stabilní. A protože pozici největšího strašáka eurozóny, kterého doposud zastávalo výhradně Řecko, začíná přebírat Itálie, začínají pomalu sílit hlasy připouštějící tzv. „dvourychlostní“ Evropu. Itálii, v případě problémů, už totiž nikdo nezachrání.

1.12.2011 v 9:20 | Karma: 9,90 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Miroslav Ouzký se narodil 18.8 1958 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval lékařskou fakultu UK, do roku 1994 působil jako lékař v Kadani. V roce 1991 se stal členem ODS, politickou kariéru začal jako člen Městského zastupitelstva Kadaň, v roce 1998 byl zvolen poslancem za ODS. Aktuálně působí v Evropském parlamentu, kde je členem a koordinátorem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), místopředsedou Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, náhradním členem Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem grémia ODS.

Seznam rubrik