Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomník „Ochraňte Matku Zemi“ dostává trhliny

Téma ekologie, životního prostředí a další moderně nazývané „green“ budí ve veřejnosti náležité emoce. Snad nikomu není lhostejná představa, v jakém prostředí budeme jednou žít my a naše děti. Bohužel toho často využívají i ti, kteří se, pod záštitou jakýchkoliv vděčných témat, chtějí pouze zviditelnit. Příkladem by mohl být bývalý americký viceprezident Al Gore, který díky propagaci ekologického pohledu získával nadprůměrné sympatie nejen u amerických občanů, ale po celém světě.

Přílišná akcentace „zeleného“ pohledu, bez vnímání ekonomického prvku, může však být pro lidstvo podobně zničující. Pokud si totiž nastavíme tvrdé ekologické limity, a to je v posledních letech snaha Evropy, ztratíme konkurenceschopnost a dopady na naše životy budou více než citelné. Nelze samozřejmě prohlásit, že „přírodu stejně nezachráníme, tak proč se na ni ohlížet“. To by nebylo ani pravdivé, ani prospěšné. Důležité je si ale uvědomit, nebo možná jen nahlas připustit, že bez ostatních států světa, jako je Indie, Čína, USA nezmůže Evropa téměř nic a sebelikvidační hrdinský skok do propasti asi není to, co by občané EU ocenili nadšeným potleskem. Klimatické změny jsou fakt, se kterým musíme počítat, na který se musíme připravit, ale smysl má jedině celosvětově organizovaný přístup zohledňující také ekologicko-ekonomický pohled.

Jak jsem již v názvu uvedl, uměle vytvořený pomník s názvem „Ochraňte Matku Zemi“ se začíná více a více drolit. Panel OSN zabývající se změnami klimatu (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) se po neúspěšné konferenci v Kodani na konci minulého roku, potýká s dalšími, neméně závažnými problémy. Více a více probleskují zprávy o tom, že opoziční názory některých vědců z IPCC nejsou publikovány, ani připuštěny k debatě, a že jejich prohlášení často mizí v odpadkových koších. Navíc nedávno vyšlo najevo i několik dalších drobných skandálů, týkající se zejména manipulace s daty, informacemi a podklady pro vědecké závěry. Momentálně asi nejznámější z nich, je „drobná“ záměna použití časového údaje v „seriózní zprávě“ o tání ledovců. Ukázalo se, že zpráva nevycházela z dlouhodobého zkoumání vědců, ale z pozorování himalájských horolezců, kteří prohlásili, že ledovce v Himalájích roztají do roku 2350. Tento údaj byl, chci věřit, že zřejmě nedopatřením, podkladem k mnoha dalším vědecky podloženým závěrům a navíc i, zřejmě pro lepší srozumitelnost, poupraven na rok 2035. Zpráva pak již, docela pochopitelně, proletěla světem jako blesk a rozfoukala již doutnající plaménky klimatického šílenství.

Tento příklad názorně ukazuje jakým způsobem IPCC pracuje. Vědecká čest jako by ustoupila komerci a snaze za každou cenu prosadit svůj pohled na svět. Vždyť je to pro dobro nás všech! Jenže na takových základech asi nelze v budoucnu postavit nic, aniž bychom dříve nebo později neztratili pevnou půdu pod nohama. Po neúspěšných kodaňských jednáních a po zveřejnění utajené e-mailové korespondence vědců IPCC panelu o zkreslených údajích, sice odstoupil šéf sekce OSN pro klimatické změny, to ale určitě nebude stačit, aby začal úřad fungovat tak, jak má, a aby se mu navrátila důvěryhodnost.

Zprávy podobného typu sice váhavě vyplouvají na povrch, otázkou však zůstává, zda je to včas a zda je to dostatečné. Šokuje mě totiž zaslepená zatvrzelost ekologických fanatiků, kteří na půdě Evropského parlamentu žádnou kritiku v této oblasti nepřipouští, odmítají jakoukoli revizi evropských politik v této oblasti a hodlají pouze dále ostřit meče před dalším summitem v Mexiku v prosinci tohoto roku.  Myslel bych, že si postupně musí uvědomit, že není čas na donquichottský boj s klimatickými změnami, ale že nadešel čas se na jejich příchod co nejlépe připravit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Ouzký | středa 14.4.2010 20:15 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Miroslav Ouzký

Biopaliva - dobré úmysly dláždí cestu do pekel na 167 %

Neuplyne rok, aniž by se neobjevila nová mezinárodní studie upozorňující na skutečnost, že ve srovnání s klasickými fosilními palivy má použití biopaliv až o 167 % horší dopad na životní prostředí. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se totiž kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů. Na tuto negativní stránku upozorňují odborníci se stále větší intenzitou již od roku 2008, kdy se začalo s povinným přidáváním biopaliv do pohonných hmot v USA a EU. Použití biopaliv škodí nejen přírodě, ale také majitelům vozidel, odčerpává potřebné finance z veřejných peněz a způsobuje růst ceny potravin.

30.3.2012 v 10:35 | Karma: 16,07 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu ČR a jejích občanů

Když jsem pročítal komentáře k postupu Petra Nečase v otázce ratifikace smlouvy o fiskální unii v českých médiích, dýchl na mě pocit jakéhosi nového Mnichova či Bílé hory. Mluví se opravdu o „té“ smlouvě? Mluví se opravdu o jejích skutečných důsledcích, o historickém kontextu vzniku eurozóny? Znají kritici premiéra všechna zákoutí a specifika fungování evropské politiky? Zmínil někdo, že povinností předsedy české vlády je hájit zájmy České republiky?

7.3.2012 v 10:35 | Karma: 43,61 | Přečteno: 5622x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Fotovoltaika - raději pozitivní motivaci než povinnosti

Debata ohledně novely zákona o podporovaných zdrojích energie mezi zástupci provozovatelů tuzemských fotovoltaických elektráren se vyostřuje a ve vzduchu opět visí evergreen v podobě hrozby arbitráží. Sporným bodem se tentokrát ukázala povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů. Přestože k dotovaným zdrojům energie mám své výhrady, volil bych v tomto případě jinou – otevřenější cestu.

30.1.2012 v 7:45 | Karma: 8,17 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Čeká nás symbióza elektromobilů s jadernými elektrárnami?

Elektromobil je vize nejen daleké budoucnosti, ale naopak budoucnosti velmi blízké. Elektromobilita získala před několika týdny důležitou mezinárodní podporu ze strany zástupců EU, USA a Japonska. Mezinárodní dohoda o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků v oblasti elektromobilů může být právě tím klíčovým rozhodnutím, které do budoucna zvýší potenciál této technologie a zaručí potřebný společný přístup v této oblasti.

21.12.2011 v 21:35 | Karma: 9,27 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Kdo pomůže EU s Itálií, získá Nobelovu cenu

Krize eurozóny přes výrazné snahy ze strany ECB, představitelů Německa a Francie neodeznívá, ale naopak stále nabírá na síle. Dle prognostiků se blíží druhá vlna. Ta by mohla za současného stavu napáchat ještě více škod, než předchozí krize, kdy byla EU ještě poměrně stabilní. A protože pozici největšího strašáka eurozóny, kterého doposud zastávalo výhradně Řecko, začíná přebírat Itálie, začínají pomalu sílit hlasy připouštějící tzv. „dvourychlostní“ Evropu. Itálii, v případě problémů, už totiž nikdo nezachrání.

1.12.2011 v 9:20 | Karma: 9,90 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Miroslav Ouzký se narodil 18.8 1958 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval lékařskou fakultu UK, do roku 1994 působil jako lékař v Kadani. V roce 1991 se stal členem ODS, politickou kariéru začal jako člen Městského zastupitelstva Kadaň, v roce 1998 byl zvolen poslancem za ODS. Aktuálně působí v Evropském parlamentu, kde je členem a koordinátorem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), místopředsedou Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, náhradním členem Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem grémia ODS.

Seznam rubrik