Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez funkční EU spadneme do náruče Ruska

Co do evropských témat, jen málokteré vzbudilo tolik kontroverzních reakcí a rázných politických prohlášení jako Lisabonská smlouva. My občané zřejmě dobře víme, že se jedná o něco, co má přinést změny do současné Evropské unie a má nahradit stávající smlouvy. Mnozí také cítí, že se jedná o dokument iniciovaný Německem, který má sloužit jako jistá náhrada za, u občanů propadlou, Ústavní smlouvu, která skončila svou krátkou cestu po neúspěšných referendech v Holandsku a ve Francii.

EU musí být funkční

Jednoduše řečeno, stávající smlouva (tzv. Smlouva z Nice) sice počítá s dalším rozšířením, ale zároveň v sobě má zakódovanou náhradu smlouvou konkrétnější, která by pracovala s Evropou jako s větším celkem a reagovala na dlouhodobě vznikající požadavek změnit procentuální rozhodování v Evropské unii na nějakou formu většinového tj. pružnějšího rozhodování. Z tohoto pohledu mají pravdu ti, kteří říkají, ano, Lisabonská smlouva nám odebere určitý objem práv. Nabízí se ale srovnání např. se sportovním oddílem, který, když je založen několika málo kamarády, kteří si při vzniku řeknou - cokoli budeme dělat v tomto oddíle, tak chceme, aby s tím všichni souhlasili, a jestli bude proti jen jeden, tak to si raději vybereme jinou akci, aby byli všichni spokojení. To může fungovat, nebo alespoň po nějakou dobu. Když do oddílu po nějaké době přibude dalších deset nebo více členů, pak každý pochopí, že pravidlo absolutního konsensu se praktikuje velmi obtížně. Oddíl by pravděpodobně byl brzy plně nefunkční. Toho se EU oprávněně bojí, a proto se začíná více a více prosazovat systém tzv. kvalifikované většiny. Ten má v sobě zároveň ochranu proti přehlasování malých států.Pravda je, že se v tomto směru postavení České republiky zhorší. Ano, nebudeme mít možnost kdykoli, cokoli zablokovat. Osobně si myslím, že některé atributy této smlouvy jsou opravdu zbytečné, byť se spoustu těchto symbolů podařilo, ve srovnání s předchozí Ústavní smlouvou, odstranit. Lisabonská smlouva nadále počítá s institutem jednotného vedení, tj. s postem prezidenta Evropské unie a s posílením oblasti společné zahraniční politiky EU.  

Lisabonskou smlouvou více získáme, než ztratímePokud bych stručně charakterizoval své představy o Lisabonské smlouvě, tak jejím přijetím se mohou zhoršit vyhlídky České republiky na prosazení některých jejích zájmů. Na druhou stranu jedním z našich hlavních zájmů by mělo být zabránění toho, abychom se znovu dostali do područí ruského impéria, které po propadu v 90. letech nyní znovu zvedá hlavu a snaží se posílit svou pozici ve svých bývalých satelitech. Myslím si, že varovné memento gruzínské krize, ukrajinsko-ruské krize a některých vystoupení vrcholné ruské reprezentace by pro nás měly být dostatečně varující. To co je pro nás bezpečnější je silná Evropské unie, která bude skutečným partnerem Rusku a ne jen pouhým rozhádaným spolkem, ve kterém se každý snaží hrát si na svém vlastním písečku. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Ouzký | středa 6.5.2009 13:27 | karma článku: 13,57 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Miroslav Ouzký

Biopaliva - dobré úmysly dláždí cestu do pekel na 167 %

Neuplyne rok, aniž by se neobjevila nová mezinárodní studie upozorňující na skutečnost, že ve srovnání s klasickými fosilními palivy má použití biopaliv až o 167 % horší dopad na životní prostředí. K získání plochy na pěstování sóji či řepky se totiž kácejí lesy a vysoušejí mokřady, takže v souhrnu se do ovzduší dostane víc skleníkových plynů. Na tuto negativní stránku upozorňují odborníci se stále větší intenzitou již od roku 2008, kdy se začalo s povinným přidáváním biopaliv do pohonných hmot v USA a EU. Použití biopaliv škodí nejen přírodě, ale také majitelům vozidel, odčerpává potřebné finance z veřejných peněz a způsobuje růst ceny potravin.

30.3.2012 v 10:35 | Karma: 16,07 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Smlouva o fiskální zodpovědnosti není v zájmu ČR a jejích občanů

Když jsem pročítal komentáře k postupu Petra Nečase v otázce ratifikace smlouvy o fiskální unii v českých médiích, dýchl na mě pocit jakéhosi nového Mnichova či Bílé hory. Mluví se opravdu o „té“ smlouvě? Mluví se opravdu o jejích skutečných důsledcích, o historickém kontextu vzniku eurozóny? Znají kritici premiéra všechna zákoutí a specifika fungování evropské politiky? Zmínil někdo, že povinností předsedy české vlády je hájit zájmy České republiky?

7.3.2012 v 10:35 | Karma: 43,61 | Přečteno: 5622x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Ouzký

Fotovoltaika - raději pozitivní motivaci než povinnosti

Debata ohledně novely zákona o podporovaných zdrojích energie mezi zástupci provozovatelů tuzemských fotovoltaických elektráren se vyostřuje a ve vzduchu opět visí evergreen v podobě hrozby arbitráží. Sporným bodem se tentokrát ukázala povinnost finančně přispívat na recyklaci vysloužilých fotovoltaických panelů. Přestože k dotovaným zdrojům energie mám své výhrady, volil bych v tomto případě jinou – otevřenější cestu.

30.1.2012 v 7:45 | Karma: 8,17 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Čeká nás symbióza elektromobilů s jadernými elektrárnami?

Elektromobil je vize nejen daleké budoucnosti, ale naopak budoucnosti velmi blízké. Elektromobilita získala před několika týdny důležitou mezinárodní podporu ze strany zástupců EU, USA a Japonska. Mezinárodní dohoda o úzké spolupráci na konvergenci regulačních požadavků v oblasti elektromobilů může být právě tím klíčovým rozhodnutím, které do budoucna zvýší potenciál této technologie a zaručí potřebný společný přístup v této oblasti.

21.12.2011 v 21:35 | Karma: 9,27 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Ouzký

Kdo pomůže EU s Itálií, získá Nobelovu cenu

Krize eurozóny přes výrazné snahy ze strany ECB, představitelů Německa a Francie neodeznívá, ale naopak stále nabírá na síle. Dle prognostiků se blíží druhá vlna. Ta by mohla za současného stavu napáchat ještě více škod, než předchozí krize, kdy byla EU ještě poměrně stabilní. A protože pozici největšího strašáka eurozóny, kterého doposud zastávalo výhradně Řecko, začíná přebírat Itálie, začínají pomalu sílit hlasy připouštějící tzv. „dvourychlostní“ Evropu. Itálii, v případě problémů, už totiž nikdo nezachrání.

1.12.2011 v 9:20 | Karma: 9,90 | Přečteno: 694x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  13:34

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 300 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Miroslav Ouzký se narodil 18.8 1958 v Chlumci nad Cidlinou. Vystudoval lékařskou fakultu UK, do roku 1994 působil jako lékař v Kadani. V roce 1991 se stal členem ODS, politickou kariéru začal jako člen Městského zastupitelstva Kadaň, v roce 1998 byl zvolen poslancem za ODS. Aktuálně působí v Evropském parlamentu, kde je členem a koordinátorem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), místopředsedou Delegace ve Smíšeném parlamentním shromáždění AKT-EU, náhradním členem Výboru pro zahraniční věci (AFET) a členem grémia ODS.

Seznam rubrik