Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát (ne)pomáhá živnostníkům

Ministr Dvojitý Karel nerozlišuje mezi formou a obsahem. Redaktorka žádá o reakci na rozhodnutí soudu o neplatnosti nařízení ministerstva zdravotnictví. Ministr zvaný „Každý den jiná rouška do barvy“ vůbec nereaguje na otázku.

Když slyším, jak si v televizi redaktoři, kteří komentují ekonomické dopady Čínské chřipky, pletou obrat se ziskem, tak se mi otevírá kudla v kapse. Nemluvím o zaměstnancích, nýbrž o OSVČ a podnikatelích.

Na obrazovce byl například majitel několika benzínových čerpadel v příhraničí, jehož zákazníci byli především Němci a Rakušané, a říkal, že bude muset skončit, když jsou teď zavřené hranice.

Jako bych slyšel mého německého učitele Steffena, jak se ptá: A jak vám to šlo v těch minulých dvaceti letech? Byl jste asi velice ziskový, není-liž pravda? A kampak ten zisk zmizel? Nevytvořil jste si nějaký rizikový fond pro nenadálé krize? Není tomu náhodou tak, že tento „podnikatel“ všechen zisk dávno projedl, teď pošle své s.r.o. do konkurzu, zůstane kdekomu dlužit a přihlásí se na pracáku? Nevadí, Alenka z říše za zrcadlem mu pomůže! 

Ministr Dvojitý Karel zase nerozlišuje mezi formou a obsahem. Redaktorka žádá o reakci na rozhodnutí soudu o neplatnosti nařízení ministerstva zdravotnictví. Ministr zvaný „Každý den jiná rouška do barvy“ vůbec nereaguje na otázku a opakuje, že jsme díky těmto opatřením tu krizi čínského viru skvěle zvládli. Miss Linda to zkusí ještě jednou a znovu se ptá na právní formu, kterou vláda zvolila pro toto opatření. Ani tentokrát se nedozví nic jiného, než že ta opatření byla nutná.

Připomíná mi to reakci svazačky, které se také ‚říká „Venezuela“, v debatě o obědech zdarma. I tehdy se jí někdo před kamerami ČT zeptal na konkrétní podmínky provedení tohoto opatření a byl zle osočen, že chce, aby děti měly hlad! Podivná logika, asi ji učí na britských univerzitách.

Touto loptikou vzato by i mě mohl někdo obvinit, že chci, aby OSVČ nic nedostali a pokud možno všichni zkrachovali. Opak je pravdou, jsem přesvědčen, že se pro ně dělá málo. Přece dávno víme, že minimálně 30.000 měsíčně dělají náklady a teprve to, co je nad to, se dá považovat za výdělek, a to nehovořím o daních.

Vrstva drobných živnostníků je nesmírně důležitá, to ona nás chrání od vysokého procenta nezaměstnanosti. Ale i tady je nutná přísná selekce. Jsou profese, kterých se takhle krize téměř nedotkla, zatímco jiní jsou úplně v háji.

Vracím se k mému německému učiteli. Od něho vím, jak důležitou roli hrají u našich sousedů správci daně čili „báby“ na berňáku. To ony posuzují přiměřenost nákladů a fakt, zda byly smysluplně vynaloženy za účelem vytvoření zisku. Odstrašujícím příkladem by byl například služební kabriolet pro zedníka, či účet z hotelu Four seasons, když se jel majitel obchodu s hračkami podívat do Norimberku na veletrh. Kdo jiný zná lépe historii každého poplatníka, kdo jiný může posoudit situaci každého z nich a zvolit tu nejlepší formu pomoci než jeho správce daně z příjmu?

Každé plošné opatření bude nespravedlivé, drahé a bude zneužíváno. Takže plošná by měla být pouze záloha vyplacená ihned a po skončení Čínské chřipky by si měl každý projednat svou situaci na finančním úřadě a zálohy vyúčtovat.

Už slyším, že vytvářím základ pro korupci. Jestliže budeme a priori vycházet z toho, že naši úředníci na FÚ jsou zkorumpovatelní, tak bychom asi měli zlepšit kontrolu a zvýšit tresty.

Jenže taková pomoc by se nedala tak pěkně marketingově využít. Je důležité, aby rozdávala strana a vláda, nebo pokud možno přímo sám řepkový král. Stejně tak, jako když bude na každém šeku s jednorázovou finanční pomocí v USA podepsán vrchní Tremp s přehazovačkou.

PS: Asi jsme měli stejného učitele s Kalouskem, protože ten také mluví o zálohách.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 11.5.2020 7:00 | karma článku: 10,23 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Ve skutečnosti je to krize morálky

Ze strachu, z toho, že nebudou znovu zvoleni ustupují politici jednou zemědělcům, příště železničářům, pak soudcům... Odbory mají příliš velkou moc.

24.6.2024 v 7:00 | Karma: 17,31 | Přečteno: 247x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Atentát

Čím blíže autokracii a diktatuře tím má atentát větší význam, protože odstraněním diktátora může padnout celý režim, je šance na hlubší politické změny.

17.6.2024 v 7:00 | Karma: 7,81 | Přečteno: 148x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víčka PET lahví

Opět nám někdo (stát) ukrojil kousek svobody v domnění, že jsme nesvéprávní hlupáci, kteří nedokážou po vypití lahve víčko našroubovat zpět. Počítá s tím, že jsme všichni nedisciplinovaní polointeligenti.

10.6.2024 v 7:00 | Karma: 31,03 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Nevratné poškození: Jak naše dcery propadají transgenderové mánii

Lékaři nedostatečně zkoumají, zda jde skutečně o „dysforii“, což je odborný název pro pocit, že se někdo narodil ve špatném těle, nebo o problémy dospívání, hledání identity či jiné psychické problémy teenagerů.

3.6.2024 v 7:00 | Karma: 24,98 | Přečteno: 621x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty 3: Zemědělství

Vnímám jasně, jak velký problém je pro zemědělství klima a počasí, ale chce se mi říci, že covid poznamenal snad všechny obory právě kromě zemědělství.

27.5.2024 v 7:00 | Karma: 10,74 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Soud muži neprokázal plán na zmrzačení družky. Svědek není věrohodný, řekl

24. června 2024  14:36

Zprošťujícím rozsudkem skončil před českobudějovickým krajským soudem proces s mužem, který si...

ANO s Le Penovou v nové superfrakci? Budete překvapeni, prozradil Babiš

24. června 2024  14:30

Premium Hnutí ANO vystoupením z frakce Obnova Evropy otřáslo Evropským parlamentem. Andrej Babiš pro...

Dostálová se vzdala pozice místopředsedkyně Sněmovny, ANO nominovalo Juchelku

24. června 2024  14:06,  aktualizováno  14:19

Zvolená europoslankyně Klára Dostálová (ANO) se vzdala funkce místopředsedkyně Sněmovny. Rezignační...

Černý kašel v Česku minulý týden mírně polevil. Za týden se nakazilo 1137 lidí

24. června 2024  14:17

Případů černého kašle v Česku již deset týdnů přibývá za týden vždy o více než 1100. Za uplynulý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 393
  • Celková karma 19,93
  • Průměrná čtenost 639x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik