Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát (ne)pomáhá živnostníkům

Ministr Dvojitý Karel nerozlišuje mezi formou a obsahem. Redaktorka žádá o reakci na rozhodnutí soudu o neplatnosti nařízení ministerstva zdravotnictví. Ministr zvaný „Každý den jiná rouška do barvy“ vůbec nereaguje na otázku.

Když slyším, jak si v televizi redaktoři, kteří komentují ekonomické dopady Čínské chřipky, pletou obrat se ziskem, tak se mi otevírá kudla v kapse. Nemluvím o zaměstnancích, nýbrž o OSVČ a podnikatelích.

Na obrazovce byl například majitel několika benzínových čerpadel v příhraničí, jehož zákazníci byli především Němci a Rakušané, a říkal, že bude muset skončit, když jsou teď zavřené hranice.

Jako bych slyšel mého německého učitele Steffena, jak se ptá: A jak vám to šlo v těch minulých dvaceti letech? Byl jste asi velice ziskový, není-liž pravda? A kampak ten zisk zmizel? Nevytvořil jste si nějaký rizikový fond pro nenadálé krize? Není tomu náhodou tak, že tento „podnikatel“ všechen zisk dávno projedl, teď pošle své s.r.o. do konkurzu, zůstane kdekomu dlužit a přihlásí se na pracáku? Nevadí, Alenka z říše za zrcadlem mu pomůže! 

Ministr Dvojitý Karel zase nerozlišuje mezi formou a obsahem. Redaktorka žádá o reakci na rozhodnutí soudu o neplatnosti nařízení ministerstva zdravotnictví. Ministr zvaný „Každý den jiná rouška do barvy“ vůbec nereaguje na otázku a opakuje, že jsme díky těmto opatřením tu krizi čínského viru skvěle zvládli. Miss Linda to zkusí ještě jednou a znovu se ptá na právní formu, kterou vláda zvolila pro toto opatření. Ani tentokrát se nedozví nic jiného, než že ta opatření byla nutná.

Připomíná mi to reakci svazačky, které se také ‚říká „Venezuela“, v debatě o obědech zdarma. I tehdy se jí někdo před kamerami ČT zeptal na konkrétní podmínky provedení tohoto opatření a byl zle osočen, že chce, aby děti měly hlad! Podivná logika, asi ji učí na britských univerzitách.

Touto loptikou vzato by i mě mohl někdo obvinit, že chci, aby OSVČ nic nedostali a pokud možno všichni zkrachovali. Opak je pravdou, jsem přesvědčen, že se pro ně dělá málo. Přece dávno víme, že minimálně 30.000 měsíčně dělají náklady a teprve to, co je nad to, se dá považovat za výdělek, a to nehovořím o daních.

Vrstva drobných živnostníků je nesmírně důležitá, to ona nás chrání od vysokého procenta nezaměstnanosti. Ale i tady je nutná přísná selekce. Jsou profese, kterých se takhle krize téměř nedotkla, zatímco jiní jsou úplně v háji.

Vracím se k mému německému učiteli. Od něho vím, jak důležitou roli hrají u našich sousedů správci daně čili „báby“ na berňáku. To ony posuzují přiměřenost nákladů a fakt, zda byly smysluplně vynaloženy za účelem vytvoření zisku. Odstrašujícím příkladem by byl například služební kabriolet pro zedníka, či účet z hotelu Four seasons, když se jel majitel obchodu s hračkami podívat do Norimberku na veletrh. Kdo jiný zná lépe historii každého poplatníka, kdo jiný může posoudit situaci každého z nich a zvolit tu nejlepší formu pomoci než jeho správce daně z příjmu?

Každé plošné opatření bude nespravedlivé, drahé a bude zneužíváno. Takže plošná by měla být pouze záloha vyplacená ihned a po skončení Čínské chřipky by si měl každý projednat svou situaci na finančním úřadě a zálohy vyúčtovat.

Už slyším, že vytvářím základ pro korupci. Jestliže budeme a priori vycházet z toho, že naši úředníci na FÚ jsou zkorumpovatelní, tak bychom asi měli zlepšit kontrolu a zvýšit tresty.

Jenže taková pomoc by se nedala tak pěkně marketingově využít. Je důležité, aby rozdávala strana a vláda, nebo pokud možno přímo sám řepkový král. Stejně tak, jako když bude na každém šeku s jednorázovou finanční pomocí v USA podepsán vrchní Tremp s přehazovačkou.

PS: Asi jsme měli stejného učitele s Kalouskem, protože ten také mluví o zálohách.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 11.5.2020 7:00 | karma článku: 10,23 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Víčka PET lahví

Opět nám někdo (stát) ukrojil kousek svobody v domnění, že jsme nesvéprávní hlupáci, kteří nedokážou po vypití lahve víčko našroubovat zpět. Počítá s tím, že jsme všichni nedisciplinovaní polointeligenti.

10.6.2024 v 7:00 | Karma: 31,02 | Přečteno: 827x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Nevratné poškození: Jak naše dcery propadají transgenderové mánii

Lékaři nedostatečně zkoumají, zda jde skutečně o „dysforii“, což je odborný název pro pocit, že se někdo narodil ve špatném těle, nebo o problémy dospívání, hledání identity či jiné psychické problémy teenagerů.

3.6.2024 v 7:00 | Karma: 24,98 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty 3: Zemědělství

Vnímám jasně, jak velký problém je pro zemědělství klima a počasí, ale chce se mi říci, že covid poznamenal snad všechny obory právě kromě zemědělství.

27.5.2024 v 7:00 | Karma: 10,74 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Fico zasel vítr a sklidil bouři

Ani přes tragickou událost nemůžeme zapomenout, jaký byl jeho politický styl, jakými slovy častoval své politické rivaly včetně paní prezidentky Čaputové.

20.5.2024 v 7:00 | Karma: 25,02 | Přečteno: 662x | Politika

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 533x | Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12

Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

16. června 2024  10:02

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Bouřky a déšť způsobily na řadě míst komplikace, zasahovali hasiči

16. června 2024  9:36

Sobotní večerní bouřka a další intenzivní déšť po půlnoci způsobil potíže na řadě silnic a dalších...

  • Počet článků 391
  • Celková karma 22,57
  • Průměrná čtenost 641x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik